Montáž venkovních žaluzií

Na jaře jsme začali řešit venkovní žaluzie, ale jen velmi málo firem bylo schopno řešit poptávky během koronavirové krize. Úsměvné bylo, že po půl roce neaktivity se nám ozvali lidé z velkých firem s otázkou, že našli naši poptávku, zda je to ještě aktuální…

Teoreticky jsme řešili, že bychom si žaluzie namontovali sami, protože nám bylo řečeno, že je to hračka. Nicméně na Selfiehome se nachází jedna záludnost a tou je oblast nad HS portalem, ve které je polystyren z důvodu monolitického betonového překladu. Proto jsme montáž přenechali odborníkům.

Výběr dodavatele

Žaluzie jsme poptávali u mnoha firem včetně montáže, byť na trhu naleznete také jen prodejce, kteří vám dodají materiál, který si namontujete sami. Více o možnostech výběru venkovního stínění v našem článku Výběr venkovního stínění domu a Výběr dodavatele stínící techniky.

Ve finále jsme se rozhodovali mezi žaluziemi od společnosti LOMAX a CLIMAX. Nakonec vyhrál CLIMAX díky tomu, že se specializuje na tuto oblast již dlouhou dobu, zatímco LOMAX začínal s garážovými vraty a žaluzie přidal až později. Nicméně to asi nebyla úplně dobrá volba, jelikož LOMAX žaluzie montuje sám, zatímco CLIMAX přes partnerské montážní firmy. Nám byla přidělena společnost Perfecta.

Konkrétně jsme si vybrali žaluzie Z-90 Noval, ale po montáži jsme narazili na elegantnější řešení Protal. Takže teď jsme smutní, neboť tohle řešení nám v showroomu nenabídli. Na druhou stranu ale žaluzie Protal jsou mnohem dražší.

Zaměření žaluzií

Zaměření proběhlo nadvakrát, neboť dřívější schůzky s žaluziáři jsem absolvovala sama a toto zaměření řešil pouze přítel, který neměl důležité informace, které jsem nabyla v minulosti, a firma se chtěla ujistit, že má správná čísla.

Některé firmy nám doporučovaly lišty, které zakryjí celou oblast od žaluzií až po fasádu a vytvoří tak úplnou tmu v interiéru. Nicméně od tohoto řešení jsme upustili, jelikož u tohoto provedení je vidět každá nedokonalost fasády, což jsme si vyzkoušeli u dlouhých přisazených světel v interiéru.

Dále si dávejte pozor na kotvení. Firmy mají pocit, že lidé za každou cenu chtějí to nejlevnější. Takže pokud chcete kvalitní věci, které vydrží déle, musíte to zdůraznit.

Chystání věcí před montáží venkovních žaluzií

Po příjezdu si 2 montážníci asi hodinu a půl vychystávali zabalené žaluzie k oknům. Tu dobu jsme využili k zapojování elektřiny, neboť kabely byly doposud odpojené v rozvaděči.

Oplechování žaluzií

Poté přišli s tím, že kabely k žaluziím jsou vyvedeny výše, než je výška krycího plechu žaluzií. Kabely jsou totiž vyvedeny nad překlady nad okny.

Tím, že plechy ještě nebyly vyrobené, řešení bylo jednoduché – nechají vyrobit větší plechy. Jenže se začali cukat, že už je to ve výrobním programu atd. V tu chvíli jsme museli být důrazní, neboť tohle měli zjistit již při zaměření. Nakonec jsme se domluvili, že vyrobí větší plechy, i když to znamenalo, že budeme poměrně dlouho bez funkčních žaluzií.

Velikost žaluzií

Po chvíli jsem viděla, jak kroutí hlavou nad 1. namontovanou žaluzií. Již prvním pohledem mi byl zřejmý důvod. Žaluzie byla kratší než okno. To už byl vrchol všeho. Montážníci měli štěstí, že to sami nezaměřovali (zaměřoval to jejich prodejce) a byli velice příjemní. Žaluzii sbalili s tím, že musí nechat vyrobit novou.

Ochrana motorů

I přes všechny nezdary pokračovali dále až veledílo dokončili omotáním Somfy motorů igelitem, aby do nich nenapršelo, když nemají krycí plechy. Ty do druhého dne všechny odlétly a po dodavateli jsme si vyžádali podpis dokumentu, v němž potvrzuje, že nechal motory bez krytí a bere tak na sebe veškerou zodpovědnost v případě vady.

Dodatek ke smlouvě

Vrcholem bylo, když nám po první montáži poslali dodatek ke smlouvě o dílo. Součástí dodatku byla nejen výroba nových plechů, za které jsme měli zaplatit, ale také dodání nové žaluzie místo té krátké, čímž by se zprostili smluvní pokuty za pozdní dodání, neboť by běžela nová lhůta pro dodání. Tuhle absurdnost jsme jim samozřejmě nepodepsali.

S tím souvisí skutečnost, že nikdy nikomu neplaťte celou částku předem, protože pak byste na ně neměli žádnou páku.

Dodatečná montáž plechů

Plechy na žaluzie nám rovněž montovali 2x, neboť nad HS portal stačil plech, který měl být původně dodávaný k žaluziím, zatímco na ostatní okna bylo nutné zadat do výroby oplechování o 2 cm vyšší.

Nefunkční žaluzie

Aby toho nebylo málo, tak nově dodaná žaluzie, která byla krátká při první montáži, nefungovala. Tahoma u žaluzie hlásila, že žaluzie je zcela stažená dolů, i když byla naopak zcela vytažená. Takže s žaluzí nebylo možné nikam pohnout.

První reakce byla, že nám přijedou doladit Tahomu, ale nedokázali pochopit, že Tahomu máme nastavenou a žaluzie v ní je přidaná a všechny ostatní žaluzie fungují, ale nová prostě ne.

2. října konečně přijel technik a přes servisní menu Tahomy správně nastavil koncové polohy žaluzie, které byly z výroby špatně definované.

Montáž venkovních žaluzií

Montážníci nejprve na trčící kabely nasadili „hlavičky“, které se do motorů žaluzií pouze zasunou jako do zásuvky.

Poté do vodováhy připevnili 2 až 3 úchyty na každou žaluzii dle velikosti okna.

Nakonec celou žaluzii vybalili z krabice, nacvakli do úchytů a propojili elektrické kabely.

Na kraje oken přichytili vodící lišty pomocí šroubů a hmoždinek do dutých cihel a bylo hotovo.

V době montáže není podmínkou mít vyvedené kabely pod proudem, neboť montážníci jsou vybaveni zkoušečkou, pomocí které jsou schopni žaluzie otestovat.

Inteligentní ovládání

Správně žaluzie ještě měli spojit s Tahomou pro inteligentní ovládání z mobilního telefonu. Ale tím, že nám Tahomu dali dřív než byli žaluzie funkční, provedli jsme si nastavení sami. Bylo velice jednoduché a ušetřili jsme tím 1 500 Kč, které firma chtěla účtovat za zprovoznění.

V aplikaci TaHoma, která má k dokonalosti daleko, můžete žaluzie ovládat, nastavovat jim scény nebo plánovat automatické akce. Pokud máte inteligentní osvětlení Philips Hue, dá se do aplikace rovněž přidat.

Zkušenosti s firmou Sodoma Perfecta popisujeme v následujícím článku.