Jak vybrat venkovní betonovou dlažbu

Výběr venkovní dlažby závisí především na způsobu použití a vašem vkusu. Je důležité si uvědomit, zda bude dlažba pouze pochozí nebo také pojezdová, a to pouze pro osobní automobily nebo také nákladní vozidla. Ale jsou tu i další důležité parametry, které byste měli vzít v potaz.

Když se mluví o venkovní dlažbě, mnoho lidí si vybaví zámkovou dlažbu či jiný výrobek z betonu. Nicméně pokud má být dlažba jen pochozí, dá se využít také keramická dlažba. Alternativou pro zpevněné plochy mohou být zatravňovací a drenážní dlažby, propustná betonová dlažba, teracová dlažba, přírodní kámen, kamenný koberec (viz náš článek Realizace kamenného koberce svépomocí), mlatové cestičky, litý beton aj.

Nyní se ale podíváme na betonové dlažby. Jen v České republice existuje celá řada výrobců, kteří mají řadu vzorkoven (říkají tomu také parky inspirace, experience centra aj.). V mnoha případech bývají volně dostupná 24/7, ale můžete se setkat také s otevírací dobou. Je dobré se na dlažbu osobně podívat, neboť obrázky na internetu nebo v katalogu mohou klamat.

Výrobci a jejich vzorkovny

Čeští výrobci betonových dlažeb

Ve vzorkovnách bohužel často nenaleznete úplný sortiment výrobce. Obzvlášť dražší produkty vyráběné na míru vystavené raději ani nemají, ale pokud to jde, ukážou vám je ve skladu. Nevýhodou u některých také je, že vzorkovnu mají vytvořenou z parkoviště, na kterém stojí auta zaměstnanců, takže dlažba ve výsledku není vidět. Dejte si pozor také na to, že dlažba v suchém a mokrém prostředí vypadá úplně jinak.

Seznam výrobců a jejich vzorkoven platných k datu publikace článku

BEST – vzorkovny Božice u Znojma, Lužice u Chlumce nad Cidlinou, Mohelnice, Ostrava, Polerady u Mostu, Rybnice u Plzně, Vranín u Třeboně

PRESBETON – Lužec nad Vltavou, Slavíč, Bystrovany, Pardubice, Poříčí nad Sázavou, Drahotuše, Brno

DITON – Opatovice nad Labem, Otnice, Paskov, Střítež, Uhříněves, Staré Město

CS-BETON – Velké Žernoseky, Praha, Litoměřice

PREFA – Brno, Strážnice, Kuřim, Oslavany, Hodonín

FEROBET – Rousínov

Liapor se svou řadou LiaStone – Vintířov

TopTeramo

Cidemat

KB-BLOK

Polští výrobci betonových dlažeb

Kvůli ceně i odlišnému designu je dobré se podívat také k našim sousedům. My jsme v ČR nenašli produkt, který by odpovídal našim představám a nestál by majlant, takže jsme zamířili do Polska.

BRUK-BET – Racibórz (Polsko)

KOST-BET – Aleksandria (Polsko)

BRUK – Czyżowice (Polsko)

Ostatní výrobci

Wienerberger se svou řadou Semmelrock – Ledčice

Godelmann – Úvaly, Praha, Karlovy Vary, Plzeň, Hradec Králové, Brno

Parametry betonové dlažby

Velikost dlažby

Je důležité si rozmyslet, zda chcete malé formáty dlažeb nebo velkoformátovou dlažbu. Můžete si vybrat z dlažeb, které mají všechny kostky stejně velké nebo takovou, která je složená z 2 a více různých rozměrů. Tyto dlažby jsou pak dražší na pokládku. To stejné platí i pro velkoformátovou dlažbu.

Tloušťka dlažby

Tloušťka dlažby se odvíjí od jejího použití. Pokud má být dlažba pouze pochozí, nemusíte si s tím lámat hlavu. Standard pro pochozí betonovou dlažbu bývá mezi 4 – 6 cm. Pojezdová dlažba pro osobní automobily by měla mít minimálně 8 cm. Navíc čím větší formát, tím by měla být i tlustší, takže u velkoformátových dlažeb byste měli sáhnout po tloušťce klidně i 12 až 16 cm. Pro místa určená pro nákladní automobily by malé dlažební kostky měly mít ideálně tloušťku od 10 cm. Nicméně každý výrobce to má jinak, takže se řiďte jejich pokyny.

Vzhled betonové dlažby

Každý výrobce má svou technologii i názvosloví, takže je těžké tento parametr zobecnit. Nicméně jde o to, že povrch dlažby může mít různý vzhled daný výrobní technologií:

  • standardní běžně známý povrch zámkových dlažeb
  • reliéfní, který na dlažbě dělá výstupky, např. dekor dřeva, vlny aj.
  • ostařený povrch, jež se hodí ke starým chalupám
  • hladký povrch
  • vymývaný povrch, u kterého se pohledová vrstva vymývá, čímž dojde k odhalení kameniva
  • tryskaný povrch, u něhož dochází k odhalení kameniva pomocí tryskání ocelových broků/kuliček aj.
  • štípaný povrch, u kterého se dlažba opracovává pomocí kladívek
  • aj.

Povrchová úprava dlažby

Dlažby mohou mít i různou povrchovou úpravu a obsah příměsí, které jim zajistí odolnost proti oděru, posypové soli, plísním, mechům, znečištění, vyšisování barev, povětrnostním podmínkám, chemickým látkám aj. Je důležité si ověřit, zda je ochrana trvalá nebo jen dočasná, jelikož pouhé impregnace na povrchu mají určitou životnost, zatímco příměsi uvnitř dlažby jsou trvalé.

V podstatě každý výrobce má svou vlastní technologii, která má určité výhody. Zároveň nabízí různé stupně ochrany. V případě povrchové úpravy si to můžete představit jako uzavření pórů na povrchu dlažby. Čím je nanesená vrstva souvislejší, tím odolnější povrch je. To souvisí i s údržbou, která je pak snadnější, jelikož nečistoty se nevsáknou do dlažby, ale zůstanou na povrchu, z kterého je snadno odstraníte. To oceníte zejména u grilu či na terase, kde to chcete mít hezké a zároveň snadno omyvatelné. Někteří výrobci přidávají do dlažby speciální příměsi, které zabraňují vniku nečistot, vody, vzniku plísní aj.

Speciální funkce dlažeb

Někdo si potrpí na speciální věci, o kterých mnoho lidí ani neví. Může se to zdát být nemožné, ale i betonová dlažba nabízí funkce, jež nadchnou.

Top produktem jsou dlažby, které čistí vzduch. Můžete je najít například pod názvem antismogové dlažby, které obsahují účinnou látku TiO2, tedy oxid titaničitý, který má fotokatalytické vlastnosti. Jak to funguje? Pod vlivem dešťové vody a přirozeného slunečního záření dochází k oxidačnímu procesu, v důsledku čehož se rozkládají škodlivé látky ve vzduchu. Tento proces probíhá po celou dobu životnosti dlažby, neboť oxid titaničitý v betonové směsi nepodléhá opotřebení. Vyrábí např. BRUK-BET.

Existují také dlažby se samočistícím efektem. Tyto dlažby se speciální příměsí rovněž za pomoci slunečního záření naruší jakékoliv nečistoty, které pak déšť smyje. Vyrábí např. DITON i BRUK-BET.

Další super vychytávkou jsou propustné dlažby, které umožní průchod vody skrz svůj povrch, takže nemusíte řešit odvodnění a zachováváte přírodní procesy a přirozené vsakování vody do půdy. Např. produkty společnosti BRUK-BET.

Alternativou jsou pak vegetační dlažby, jež mají mezi sebou mezery, kterými je odvedena voda do půdy. Mezery mohou být vyplněny trávou nebo kamenivem. Jedná se o speciální dlažby s výstupky do stran, nikoliv obyčejnou dlažbu položenou s mezerami.

Opracování hran dlažby

Kdo dlažbu zkoumal důkladně, zjistil, že hrany dlažby mohou být zkosené. Tomuto zkosení se říká fazeta, která zabraňuje štípání hran, ale na druhou stranu se v tomto „důlku“ usazují nečistoty a mechy.

Dlažba může mít klasickou fazetu, která je zřetelná na první pohled, minifazetu (zkosení hrany okolo 1 mm), může být i bez fazety, tj. že má rovnou hranu nebo může mít také sraženou hranu, která dlažbě dodává nepravidelný tvar.

Další parametry

V určitých případech se vám bude hodit protiskluzový povrch. Ten zaručují primárně dlažby s vymývaným či tryskaným povrchem, ale mohou to být také reliéfní dlažby či dlažby se speciální úpravou. Spíše pro komerční užití existuje protiskluzový nástřik Grefix, který se aplikuje na dlažbu.

Dlažba by zároveň měla být mrazuvzdorná, i když u venkovních dlažeb mi to přijde jako samozřejmost, přesto to výrobci uvádí jako jejich benefit.

Tipy na závěr

Někteří výrobci nabízejí nadstandardní služby od aplikací, pomocí níž si můžete sami zvizualizovat vámi vybranou dlažbu přímo u vašeho domu či spočítat potřebné množství, až po grafický i kladecí návrh zdarma vypracovaný jejich týmem. Níže je základní výpis, ale určitě toho bude výrazně víc a navíc se to v čase mění.

BEST – mobilní aplikace BEST VISIO

FEROBET – webový konfigurátor dlažeb

PRESBETON – nabízí zdarma grafický návrh exteriéru a zároveň má konfigurátor dlažeb, plotu i bazénu

DITON – webový konfigurátor dlažeb, zdarma zpracování vizualizace a kladecího plánu, online kalkulačka na spotřebu materiálu

Nejjednodušší na použití je konfigurátor FEROBET a PRESBETON. Konfigurátor od DITONu je hodně složitý.

Z výše uvedeného je patrné, že není kostka jako kostka. Pokud by vás napadlo ještě něco, co tu chybí, dejte nám prosím vědět do komentářů 🙂