Realizace kamenného koberce svépomocí

Před vchodem jsme se rozhodli realizovat kamenný koberec oproti původně plánované dlažbě. Rozhodnutí padlo v podstatě z minuty na minutu a další den jsme vyrazili do prodejny Novastone pro vybraný materiál.

Výběr materiálu

Na trhu existuje mnoho dodavatelů kamenných koberců, kteří se předhánějí v superlativech o svých výrobcích a haní konkurenční, takže výběr není úplně jednoduchý.

Vždy se na materiál raději podívejte osobně.

Koukali jsme na recenze, vybírali podle vzhledu a dostupnosti prodejny v našem okolí. Rozhodli jsme se pro šedou variantu, ale na místě jsme se nakonec rozhodovali mezi černým a bílým kamenným kobercem. Což je naše první rada, vždy se na materiál raději podívejte osobně. Navíc v ploše vypadá úplně jinak než na malé vzorkové dlaždici. Rozdílný vzhled má koberec také na slunci a v interiéru.

Různé velikosti kamínků

Kamenné koberce se prodávají v různých frakcích, tj. s různou velikostí kamínků. Koberce tvořené kamínky s menší frakcí jsou hladší a méně pórovité.

Do interiéru nebo exteriéru

Dále je rozdíl v tom, zda koberec budete aplikovat do interiéru nebo exteriéru. Důležité je si připlatit za verzi s UV ochranou, neboť určitě nechcete, aby koberec po čase změnil barvu. Osobně UV ochranu doporučuji i do interiéru, neboť sluneční paprsky způsobující zežloutnutí pronikají i do domu. Pokud kamenný koberec plánujete do koupelny bez oken či světlovodu, pak to nutné není.

Propustný nebo nepropustný

Koberec se dá pořídit také v propustné a nepropustné verzi. I z propustného můžete po čase udělat nepropustný, neboť se dá napustit plničem pórů.

Koupě materiálu na kamenný koberec

My jsme nakonec vybrali italské mramorové kamínky bianco carrara ve frakci 4 – 8 mm.

Ke kamínkům vám dodají přesné množství tvrdidla a pojiva (epoxidové či polyuretanové pryskyřice). Pryskyřice je buďto s UV ochrannou nebo bez.

Je vhodné koupit také penetraci, která povrch zpevní a sjednotí savost podkladu.

Pokud koberec nebudete vylívat do něčím ohraničeného prostoru, je dobré si pořídit nerezové ukončovací lišty, které jsou k dostání většinou ve výšce 1 cm, 1,5 cm a 2 cm a délce 2 m.

Podmínky pro aplikaci

Kamínky musí být při aplikaci suché a měly by mít stejnou teplotu jako pojivo. Zároveň teplota okolního vzduchu by při aplikaci neměla být nižší než 10 °C a nedoporučuje se ani vyšší než 30 °C. Nicméně doporučení se liší v závislosti na výrobci, takže vždy si to ověřte přímo u vámi vybraného produktu.

Příprava povrchu

Podklad jsem nejprve zametla, vyčistila a poté ještě vysála vysavačem, abych se zbavila veškerého prachu. Kamenný koberec se totiž nesmí aplikovat na mastný, znečištěný, mokrý nebo nesoudržný povrch.

Čerstvý beton se musí nechat vyzrát minimálně 20 dnů. Tato informace rovněž bude všude odlišná a v některých návodech vůbec není dostupná.

Penetrace se skládala ze dvou složek – A a B, které jsme obdrželi v lahvích s přesným množstvím na jednu dávku, tj. 0,8 kg složky A + 0,2 kg složky B + 1 kg vody. Tohle množství mělo pokrýt povrch o velikosti 5 m2. Nicméně náš vchod má 4,2 m2 a zůstalo nám ji opravdu hodně.

Obyčejným válečkem jsem penetraci aplikovala na podkladní beton a nechala chvíli zaschnout, neboť jsem nikde nenalezla informaci, jak dlouho je zapotřebí ji nechat odležet. Dávala jsem si velký pozor na to, abych ní něco nepokapala nebo neušpinila.

Příprava na finální aplikaci

V mezidobí jsem se vrhla na přípravu okolí a pomůckám k aplikaci. Jakmile se u něčeho vyskytuje chemie, je vhodné všechny povrchy v okolí chránit. Samozřejmě někdo může být čistotný, ale to já o sobě říci nemohu, takže fasádu jsem oblepila papírovou maskovací páskou a schody překryla igelitem. Dále jsem si udělala značky, do jaké výšky musím kamenný koberec aplikovat. Igelitem jsem si obalila kuchyňskou váhu i vodováhu.

Dále připevněte případné ukončovací lišty.

Pokud se kamenný koberec aplikuje do jednotné výšky, je výbornou pomůckou distanční stěrka, tj. například rovná deska, do jejíž hran si natlučete hřebíky do výšky, jakou má mít kamenný koberec.

Připravte si ředidlo C6000 či jiný prostředek, který doporučuje výrobce.

Tím, že podkladní beton máme vyspádovaný, kamenný koberec jsem správně spádovat nemusela, jenže jsem měla málo materiálu.

Pokud tedy plánujete kamenný koberec dávat někam, kde je nutný spád, nezapomeňte vyspádovat podklad nebo si koupit nepropustný kamenný koberec.

Aplikace kamenného koberce

Nejprve jsem si pytel kamínků vysypala do koleček a poté v kýblu v předepsaném poměru (0,88 kg složky A + 0,37 kg složky B) smíchala pojivo (epoxidová pryskyřice) s tvrdidlem. Tato směs se pomocí elektrického míchadla měla míchat 3 minuty.

Výše uvedený systém je opravdu velice debilní, neboť musíte používat kuchyňkou váhu. Sice jsem si ji obalila do igelitu, ale bylo mi líto ji používat v takových podmínkách a na takové suroviny, které jsou velmi agresivní (extrudovaný polystyren to úplně vyžralo, na plastu to zanechalo nevratné skvrny, oblečení není použitelné). Vzhledem k tomu, že dostanete přesné množství k zakoupeným pytlům, ocenila bych rysky na nádobách, které by všechno vyřešily.

Rozmíchanou směs jsem vylila do koleček ke kamínkům a míchala vrtačkou se spirálovým míchadlem. Oficiálně se udává doba 5 minut, ale já jsem se orientovala podle toho, zda byly kamínky obaleny tekutinou nebo ne. S míchadlem je nutné manipulovat opatrně, neboť kamínky vystřelují všude možně při rychlejších pohybech.

Poté jsem si kamínky vysypala ke vchodu a hladítkem a v rukavicích je roztahovala do prostoru, dokud jsem nebyla spokojená s výsledkem.

Kamínky v kamenném koberci je potřeba při aplikaci hutnit.

Je nutné kamínky pořádně hutnit, což jsem nevěděla a na některých místech se mi kamenný koberec propadl. Takže můj výsledek práce není při detailním zkoumání zcela dokonalý, ale normálně si toho vůbec nevšimnete. Navíc pokud bych toužila po dokonalosti, mohu si koupit další materiál a ručně ty mezírky vyplnit.

Na to, že nebylo příliš teplo (okolo 15 °C), kamínky zasychaly poměrně rychle. Obzvlášť nářadí bylo celé upatlané, takže například hladítko bylo nutné průběžně umývat ředidlem C600.

Na kamenný koberec by se nemělo 24 hodin šlapat a neměl by zmoknout. Nám asi po 5 hodinách zmokl jemným deštěm a nic se mu nestalo. Jeho povrch byl ještě hodně dlouho po aplikaci lepivý, takže není vhodné jej realizovat v době, kdy vzduchem poletuje mnoho prachu, pylu, listí, zvířata línají apod., neboť vám tam pak všechno zůstane přilepené.

Údržba

Každé 2 roky je nutné kamenný koberec obnovit nátěrem. Společnost Piedra tvrdí, že s použitím jejich polyuretanové pryskyřice to nutné není, nicméně zkušenost s tím nemám.

Povrch propustného kamenného koberce nezametete, neboť je příliš porézní, je nutné jej vysát. Prodejci nám říkali, že se čistí vysokotlakým čističem (vapkou), ale prvně bych to raději vyzkoušela na nějakém místě, které vás nebude mrzet, pokud by se nějaké kamínky odlepily. Je rovněž otázkou, jaký vysokotlaký čistič máte. Pokud hobby, pak by tlak neměl být příliš velký. Oproti tomu profi nástroje na tom jsou úplně někde jinde.

Tipy na závěr

Kupte si více materiálu než dle teorie potřebujete. Nám nevyšel, takže jsme museli udělat kompromis ve výsledném vzhledu.

Nevhodné náčiní

Nepoužívejte žádné barvené rukavice! Já jsem si vzala žluté gumové rukavice, které po reakci s chemií pouštěly barvu. Rovněž oděv potřísněný tekutinou není komfortní dále používat, neboť ztvrdne.

Nečistoty

Dávejte si pozor na veškeré nečistoty, prach, pyl, chlupy, vlasy atd., neboť vše, co vám do směsi nebo na nezatuhlý koberec spadne, tam taky zůstane. Rovněž nářadí musíte mít naprosto čisté. Samozřejmě pokud budete mít strakatý koberec tmavší barvy, nebude to takový problém jako na našem bílém provedení.

Kontrola proti světlu

Při finálních úpravách se doporučuje se na kamenný koberec podívat proti světlu, abyste viděli případné nerovnosti.

Ve dvou se to lépe táhne

Zároveň doporučuji práci ve dvou lidech, ať jeden chystá materiál a druhý se věnuje uhlazování povrchu.

Nosnost kamenného koberce

Kamenný koberec získává větší nosnost s větší výškou. Pokud po něm budete jezdit autem, musíte výšku přizpůsobit doporučeními výrobce. Většinou to bývají 2 cm.

Jde to i bez regenerace kamenného koberce?

Nevím, co je na tom pravdy, ale společnost Piedra tvrdí, že jen polyuretanová pryskyřice je 100% UV stabilní a jen koberec s tímto pojivem není nutné každé 2 roky regenerovat. Zatímco při použití epoxidové pryskyřice je nutná obnova. Zároveň je menší nuance u aplikace, kdy polyuretanová pryskyřice se lije přímo ke kamínkům, zatímco epoxidová pryskyřice sestávají ze dvou složek se musí promíchávat nejdřív samotná.

Barevná odlišnost

Dále si dejte pozor na barevnou odlišnost kamínků. Doporučuje se všechny pytle sesypat a promíchat.

Povrchy pro aplikaci

Kamenný koberec je možné aplikovat také na zhutněný povrch, starou dlažbu či nějakou fólii, kterou si přemístíte kam budete chtít aj. Variabilita umožňuje použití i na svislé povrchy.

Finální zhodnocení

Kamínky se na slunci nádherně lesknou a mně osobně je příjemné po něm chodit. Beru to jako takovou masáž nohou.

Ovšem údržba je poněkud horší, neboť nejde zamést smetákem a hmyz zalézá do jeho pórů. Párkrát se také stalo, že se nějaký kamínek uvolnil.

Výhodou realizace kamenného koberce je také skutečnost, že povrch nemusíte před jeho aplikací vyrovnávat jako u jiných podlah.

Pokud koberec budete chtít aplikovat do koupelny nebo rovnou do sprchového koutu, dejte si pořádně záležet. Moji přátelé si jej realizovali v koupelně sami a nedopadlo to moc dobře, neboť voda jim začala zatékat pod podlahu a rázem z něj měli plovoucí koberec, který při průchodu šplouhal a nevysychající voda po čase začala zapáchat. Osobně bych realizaci v takto náročných podmínkách přenechala odborníkům.

Pórovitost kamenného koberce v sobě má ovšem tu výhodu, že nemusíte nic spádovat a udržujete tak půdu zavlažovanou. Například v Americe cíleně staví chodníky propustné, aby zamezily záplavám.

Zhodnocení po 3 letech

Kamenný koberec je jediná věc, kterou jsme v Selfiehome zrealizovali a už bych to v životě neudělala. V podstatě již po roce jsme se shodli na tom, že jakmile budeme dělat finální vchod do domu, kamenný koberec nahradíme jiným povrchem. Takže za nás jej nedoporučujeme. Po chvíli se z něj začali odlupovat kamínky, na slunci zežloutl, i když výrobce tvrdil, že se to nestane a roste v něm plevel. Kamenný koberec již nikdy víc.

Použitý materiál na kamenný koberec

  • Maskovací páska
  • Igelit
  • Penetrace
  • Pojivo
  • Kamínky
  • Nerezová lišta
  • Spojovací materiál na ukotvení lišty
  • Ředidlo C600 (každý výrobce doporučuje jiné)

Použité nářadí

  • Nádoba na penetraci
  • Nádoba na pojivo
  • Malířský váleček
  • Úhlová bruska na řezání ukončovací lišty
  • Váha
  • Odměrka
  • Vodováha
  • Vrtačka
  • Spirálové míchadlo
  • Značkovač
  • Kolečka
  • Zednická lžíce
  • Hladítko
  • Kbelík na vynášení hotové směsi na místo realizace

Časová náročnost

Když to vezmu s přípravou, samotnou realizací i úklidem, zabralo to 1 ženě celé odpoledne. Realizovaná plocha byla 4,2 m2.