Jak vybrat pergolu na zahradu

Začíná se oteplovat a všechny nás to táhne ven za sluníčkem. Mnozí uvažují o koupi pergoly, která zahradě dodá novou funkci, ale i architektonický prvek. Jak tedy vybrat tu správnou a na co si dát pozor?

Typy pergol dle použitých materiálů

Kutilové určitě zvládnou pergoly i z jiných materiálů, ale budeme se bavit o tom, co běžně seženete na trhu. Výběr materiálu záleží na vašich preferencích, požadovaném vzhledu, ale roli může hrát i úřad, který u vašeho památkově chráněného domu nebo v dané historické čtvrti takovou či onakou pergolu nepovolí. Někdy hraje roli i váha, pokud si pergolu instalujete na terasu u bytu aj.

Dřevěné pergoly

U dřevěných pergol je vhodnější, když jsou vyrobeny z BSH hranolů, které jsou pevnější a tvarově stálejší než klasické KVH hranoly. Pokud jste zručnější, zvládnete to i sami.

Hliníkové pergoly

Hliníkové pergoly jsou na trhu nejrozšířenější. Jejich výhodou je nižší hmotnost než u jiných typů, což pro někoho může hrát také významnou roli.

Ocelové pergoly

Ocelové pergoly patří k těm, které si v případě zručnosti můžete vyrobit i sami nebo vám je na zakázku vyrobí jakýkoliv zámečník, pokud neseženete tu správnou na trhu. Nicméně takovou pergolu je nutné si nechat pozinkovat, aby vám vydržela dlouhé roky.

Nerezové pergoly

Nerezové pergoly nejsou příliš časté, ale dají se také sehnat. Oproti hliníkovým mají výhodu ve vyšší tvrdosti, pevnosti, odolnosti proti poškrábání i korozi.

Pergoly z cortenu

Poslední zmiňované jsou pergoly z Cor-Ten® oceli, zkráceně cortenu, (česká obdoba se jmenuje Atmofix). Corten je speciální druh oceli vyvinutý v USA. Velmi zjednodušeně řečeno se tato ocel chrání před zkázou tím, že rezne. Takže je nutné ji ponechat povětrnostním vlivům, díky kterým na jejím povrchu vzniká ochranná vrstva, která se neustále vyvíjí. Proto má typický vzhled, který se někomu nemusí líbit, ale v současnosti se tento materiál hodně využívá také v architektuře.

Přírodní pergoly

Fantazii se meze nekladou, takže k zastínění nám mohou výborně posloužit také konstrukce s živými rostlinami. Výhodou je to, že zeleň udržuje výrazně nižší teplotu než jakýkoliv jiný materiál.

Speciální typy pergol

Bioklimatické pergoly

Bioklimatická pergola je trendem dnešní doby, neboť se jedná o pergolu, která svou konstrukcí podporuje cirkulaci vzduchu a odvětrává teplý vzduch pryč, aby se prostor pod pergolou nepřehříval. Pokud to chápu správně, pak by se mělo jednat o pergoly s lamelami.

Na jedné schůzce nám bylo řečeno, že pod bioklimatickými pergolami je klidně i o 8 °C méně než v okolí.

Na co se ptát při výběru pergoly?

V showroomech mají vystavené to nejlepší z nabídky v ideálním prostředí, ale myslíte si, že u vás na zahradě je to ideální? Určitě není. Níže jsou vypsány všechny detaily, na které jsem při zkoumání trhu narazila. Zároveň vždy existuje firma, která to umí vyřešit s elegancí, ale samozřejmě si připlatíte. Existují i firmy, které vám dodají produkt a vy si jej svépomocí naistalujete. Záleží tedy na vás a vašich finančních možnostech, do čeho se pustíte.

Forma střechy

Zde je nespočet možností, jak může střecha vypadat. Od pevné střechy ze skla, polykarbonátu, pevných a pohyblivých lamel až po textilie a PVC.

Maximální rozměry a jejich omezení

Maximální rozměry pergoly jsou rovněž pro mnoho lidí důležité. Některé firmy mají limit 5 metrů, jiné 6 atd. Ale může se stát, že budete potřebovat větší pergolu. My bychom ideálně potřebovali 10 metrovou bez středového sloupu, ale to už je oříšek pro asi všechny firmy. Jen jedna nám řekla, že by to musel technik zhodnotit na místě.

Nicméně u této firmy jsme alespoň měli jistotu, že nám postaví jen podpůrný sloup. Všechny ostatní oslovení dodavatelé automaticky počítali s 2 moduly (pergolami) vedle sebe. Takže na to si také dejte pozor. Je velký rozdíl mezi tím, kdy máte pouze podpůrnou nohu uprostřed nebo 2 pergoly vedle sebe, kdy uprostřed budete mít 2 nohy u sebe, což nebude pěkné, jelikož opticky to bude vypadat jako jedna noha, ale výrazně mohutnější než ostatní.

Pohyb lamel

Nespokojíte se s pevnými lamelami, ale hledáte ty, které si můžete natočit do určitého sklonu podle slunce? Na trhu je velké množství pergol, které mají různé rozsahy úhlů natáčení lamel. Najděte si tu, která vám bude nejvíce vyhovovat. Existují i lamely, které lze otáčet a zároveň celé shrnout na jednu stranu, takže nad sebou budete mít čistou oblohu. Naleznete také případ, kdy se sice shrnou na jednu stranu, ale otočení lamel nemáte šanci moc ovlivnit, jelikož natočení lamel je pouze součástí celého shrnutí do strany.

Spád pro odvodnění pergoly

V showroomech mají pergoly krásně rovné, protože tam nepotřebují odolávat dešti, ale v realitě vám mohou naistalovat pergolu se sklonem kvůli odtoku vody, který neumí vyspádovat uvnitř v konstrukci. Na trhu ale existují i takové, které mají vyspádovaný žlab přímo v konstrukci, takže jsou krásně rovné. Pokud tedy očekáváte dokonalost, dejte si na to pozor. Prodejci tvrdí, že ten spád neuvidíte, ale někdo na to má oko.

Identifikace nárazu na překážku

Další velmi důležitou vychytávkou je schopnost lamel, případně i postranních rolet, identifikovat překážku a reagovat na to buďto zpětným chodem nebo zastavením motoru. V opačném případě se lamely budou stále snažit otevřít/zavřít/shrnout, dokud je nezastavíte vy nebo se nespálí motor, což by byl drahý špás.

Řešení napojení pergoly na fasádu

Pokud pergolu umisťujete k domu, ptejte se, jakým způsobem mají ošetřené, že vám mezi fasádou a pergolou nepoteče voda. Nejčastějším řešením u většiny firem je aplikace silikonu, který nic nevydrží. Jsou ale dodavatelé, kteří na to mají patentované technologie, které zajistí vaši 100% spokojenost.

Řešení nerovností v případě usazení pergoly do rohu

Pergoly jsou zjednodušeně řečeno předpřipravené skládačky. Pokud pergolu potřebujete umístit do rohu mezi 2 stěny domu stejně jako my, zajímejte se také o to, jakým způsobem to umí vyřešit skrz nerovnosti. Často se totiž stává, že stěny nejsou přesně do pravého úhlu. Opět existují firmy, které to umí vyřešit.

Vodotěsnost

Někdo rád sedí venku i když prší. Jsou pergoly, které vám to umožní, ale musíte si je dobře vybrat. Zároveň si dávejte pozor na to, aby měly na jednotlivých lamelách odtokové žlaby, díky kterým si na sebe nevylijete vodu, když lamely otevřete ve chvíli, když by v nich z nějakého důvodu stála voda. Někteří to mají dotažené do takového detailu, že na krajích mají kartáčky, které pochytají i stříkající vodu.

Nosnost střechy / odolnost proti sněhu

V určitých případech by vás mohla zajímat také nosnost neboli možné zatížení střechy. Existují pergoly, které jsou uzpůsobeny jako pochozí a vydrží i nemalé nánosy sněhu.

Výška pergoly

Výrobci mají danou také standardní výšku pergoly, ale může se stát, že budete z nějakého důvodu potřebovat vyšší. Takže ve výsledku se může pergola ještě prodražit.

Komorový systém

Lídři na trhu mají konstrukci tvořenou komorami (podobně jako okna), což s sebou přináší vyšší pevnost, ale také řadu jiných benefitů. Kabeláž mají taženou jednou komorou, voda je svedená jinou komorou atd. To znamená, že pro ně není problém vám k pergole kdykoliv cokoliv dodělat, protože přesně ví, kde co mají. Příkladem může být dodatečná instalace infrazářiče.

Údržba

Je pergola připravena k případné údržbě ucpaného žlabu? Je k němu přístup, stejně jako k jiným komponentám, pokud by se něco stalo?

Odolnost proti větru

Lídři na trhu mají pergoly testované na vysoké rychlosti větru. Jiní vám jen řeknou, že se nemá co stát, aniž by to měli podložené nějakými testy.

Pohledové doplňky

Většina dodavatelů doplňky k pergolám pouze doinstaluje na konstrukci. Chcete boční rolety, sklo, záclony či jiné? Ano, pak přidáme modul pod konstrukci pergoly pro daný doplněk atd. Lídři na trhu tohle všechno mají schované již v konstrukci pergoly, takže se nedíváte na žádné přídavné moduly, ale na čistý design.

Máte rádi bezpečnost? Některé firmy nabízejí instalaci bezpečnostních skel nebo doplňků na míru. Může se jednat o slunolamy v designu vašeho domu či jiné části pergoly, které v nabídce nenaleznete.

Zároveň je důležité ověřit, jaké jsou požadavky pro instalaci doplňků, například zasklení. Na dřevěnou terasu je možná bez dodatečných stavebních úprav ani nenaistalujete, neboť mohou potřebovat rovnou kolejničku, která nebude v průběhu roku pracovat, což dřevo běžně dělá. I samotný vzhled či nutnost kolejnice pro zasklení může být důležitým prvkem při vašem rozhodování.

Materiál textilií

Nespokojíte se s obyčejným materiálem na boční rolety, který se po čase vytáhne, začne se krabatit, propouští teplo atd.? Hledejte dodavatele se speciálními materiály.

Integrace zásuvek a jiných doplňků

Nedáte bez proudu ani ránu? Pak se vám budou hodit zabudované zásuvky přímo v rámu pergoly nebo celý audio systém či integrované LED osvětlení.

Napojení na chytrou domácnost

Máte chytrou domácnost a chcete přes ni ovládat i pergolu? Je nutné se zeptat na možnosti. Dodavatelé do nich nemusí dávat technologie, které jsou připravené pro chytrou domácnost.

Ovládání přes mobil

Běžně k pergole s nějakými technologiemi dostanete ovladač, ale pohodlnější je pro vás ovládání přes mobil? Jde to, ale musíte si o to říct.

Instalace chytrých čidel

Je možné do pergoly naistalovat různá čidla, která vám ušetří peníze či dopřejí komfort? Může se jednat o dešťová, sluneční, termoregulační aj. čidla.

Barvy bez příplatku

Každá firma má k dispozici nějaké barvy bez příplatku. Setkala jsem se i s tím, že pokud chcete konstrukci antracitovou a střechu stříbrnou, což je velmi obvyklé, pak je tam příplatek za dvojbarevnost.

Kotvení do fasády

Pokud máte pasivní dům a budete mít pergolu namontovanou na fasádě, určitě vás bude zajímat, jakým způsobem to realizační firma dělá. Zda používá adekvátní kotvy aj.

Délka záruky

Délka záruky se rovněž může lišit. Lídři na trhu vám dají záruku 5 let na pergolu i její instalaci. Ostatní sice dají 5 let na pergolu, které se nemá co stát, ale na instalaci pouze zákonné 2 roky. A 2 roky vám silikon mezi fasádou a pergolou určitě nevydrží.

Vychytávky, na které se dá pergola využít

Pergola vám nemusí sloužit pouze k zastínění určitého prostoru, ale můžete ji využít i jinými způsoby. Pokud má plnou střechu/natáčecí lamely a nejlépe i bočnice, dá se využít k uskladnění venkovního nábytku v zimních měsících.

Boční rolety ve světlých odstínech můžete využít také jako promítací plátno. Zkuste oslnit spolužáky svých dětí domácím kinem a určitě nešlápnete vedle.

Máte doma neúnosné vedro? Pak si nezapomeňte pořídit pergolu s naklápěcími lamelami a bočnicemi s chytrým čidlem, které když se interiér začne přehřívat, zamezí dalšímu pronikání slunečních paprsků do domácnosti.

Napadá vás něco dalšího, podělte se s námi o to v komentářích!