Zkušenosti s plotem z bambusu

Na začátku dubna 2021 jsme vysadili živý plot z bambusu Fargesia Rufa, viz článek Realizace živého bambusového plotu. Dali jsme mu veškerou péči, která nám byla doporučena, tj. kompost, automatické zavlažování v podobě kapkové závlahy (článek Instalace kapkové závlahy a Instalace automatického řízení kapkové závlahy) i speciální tablety. Níže se můžete podívat na naše zkušenosti a porovnání bambusového plotu ihned po vysazení a po dvou sezónách růstu.

Bambusy nám ovšem začaly dělat radost až ve druhé sezóně, kdy se dost rozrostly, ale stále mají daleko od našeho kýženého výsledku, tj. výšky, která odstíní zraky sousedů, a hustoty, která také není 100%. Co nás ale začíná trápit je, že bambusy nerostou hezky rovně k nebi, ale hodně se ohýbají do stran, takže asi budeme muset řešit nějakou oporu v podobě ocelového lanka, které jim vymezí prostor a pomůže s oporou. Uvidíme, jak si poradí se sněhem… Neboť loni ještě tak velké nebyly. Rozrostly se až ve druhé sezóně, přitom jsme je sázeli na jaře.

Mají také estetickou vadu, neboť jejich lístečky nejsou svěže zelené, ale žloutnou. Což jsou věci, které mne mrzí, neboť se evidentně nejedná o typ bambusu, který jsme si vyhlédli u jiných „bambusářů“, ale bohužel jsme neznali přesný typ.

Přijde mi, že bambusy mezi sebe nepustí plevel, takže vytrhávání plevele není nutné provádět často. Nebo alespoň pod našimi skoro nic jiného neroste. Drží se pod nimi vlhkost a rostou tam malé houby, což si myslím, že někteří živočichové tyto podmínky rádi ocení.

V průběhu celého vegetačního období jsou zřetelné nové výhonky, které přerůstají ty starší. I když jsou bambusy celoročně zelené, neznamená to, že z nich nepadá listí. Padá. Není to tak, že by zůstaly holé tyčky, ale spíš na zemi nějaké lístečky s příchodem zimy najdete.

Letos v zimě 2023 jsme přišli na významný problém, který nastává při sněhové pokrývce. Bambusy mají i po 3 letech od výsadby tenká stébla, která pod tíhou sněhu padají k zemi viz níže. Raději jsme to nenechávali na přírodě a po každém sněžení sníh otřepávali, neboť jsme měli strach z toho, že se bambusy již nenarovnají.

Doufáme, že příští rok se bambusy opět výrazně rozrostou jak do výšky, tak pořádně ještě zhoustnou.