Výběr venkovního stínění domu

Protože máme velká okna, od začátku jsme věděli, že budeme potřebovat venkovní stínící techniku. Rozmýšleli jsme tedy, jestli zvolit venkovní žaluzie, venkovní rolety nebo venkovní clony známé také jako screeny nebo screenové clony.

Venkovní žaluzie

Venkovní žaluzie jsou velmi oblíbené, protože umí plynule řídit množství světla pouštěné do místnosti.

Výhody venkovních žaluzií

Díky naklápění lamel si můžete udělat doma úplnou tmu, ale můžete také nechat lamely částečně otevřené. Díky tomu můžete odstínit sluneční paprsky, aby se interiér nepřehříval, ale přitom neudělat v místnosti úplnou tmu.

Díky možnosti částečného odstínění je možné při spuštěných žaluziích i stále efektivně větrat, což u rolet moc nelze. Pro některé typy staveb může být výhodou i to, že žaluzie lze použít i na zastínění velkých ploch.

Nevýhody venkovních žaluzií

Žaluzie mají ale i mnoho nevýhod. Jednou z velkých nevýhod je to, že se mohou poškodit větrem. Při silnějším větru (obvykle 40 – 60 km/h dle výrobce) se žaluzie mohou poškodit a je tedy nutné je včas vytáhnout. Pokud nejste doma, je tedy potřeba buď vytažení žaluzií nějak automatizovat v závislosti na síle větru nebo je nechávat trvale vytažené při odjezdu z domu.

Žaluzie také nejsou bezpečnostní prvek proti zlodějům a ani nepomohou jako ochrana proti hluku. Slouží skutečně jen ke stínění. A žaluzie také nezajistí tmu v místnosti, protože neodstíní 100 % světla.

Nevýhodou je také nutnost vyššího kastlíku, neboť se lamely štosují na sebe. Čím vyšší máte okno, tím větší kastlík žaluzie potřebuje.

Venkovní rolety

Venkovní rolety nemají možnost plynulého řízení zatemnění jako žaluzie, protože roleta nemá lamely, které by se mohly naklápět. Má ale zase jiné výhody, kvůli kterým si je lidé pořizují.

Výhody venkovních rolet

Hlavními výhodami rolet je 100% zatemnění, takže stažené rolety nepropouští skutečně žádné světlo. Druhou velkou výhodou je bezpečnost, jelikož rolety mohou sloužit také jako bezpečnostní prvek proti zlodějům a není nutné je vytahovat při silném větru jako žaluzie, protože rolety jsou pevné a naopak mohou okno ochránit před silným větrem. Rolety také typicky mají v sobě PUR pěnu jako izolaci, takže poslouží jako izolant proti teplu nebo zimě, ale také jako izolant proti hluku.

Někdo může ocenit menší kastlík, který roleta potřebuje, neboť se motá do ruličky.

Nevýhody venkovních rolet

Hlavní nevýhodou venkovních rolet je, že pomocí nich nelze plynule regulovat světlo. Roletu máte tedy buď staženou nebo vytaženou, případně částečně staženou. Ale zastíněná část okna vždy stíní zcela, takže není možné mít rolety stažené, ale aby propouštěly část světla jako žaluzie. Nemají totiž naklápěcí lamely jako žaluzie. Druhou nevýhodou může být, že rolety obvykle nelze instalovat na velké plochy, takže pokud máte velká okna, je možné, že na ně rolety nepůjde použít.

Venkovní screenové clony

Venkovní screenové clony jsou populární kvůli tomu, že se jedná o decentní a jednoduché stínění domu. Nejsou na pohled tak patrné jako například rolety nebo žaluzie. Z pohledu oblíbenosti u lidí jsou ale až na posledním místě.

Výhody venkovních screenových clon

Výhodou venkovních screenových clon je, že částečně popouští světlo. Takže i když jsou clony stažené, nezatemní místnost tak jako rolety nebo žaluzie. Clony jsou také tenčí a nejsou tak patrné jako rolety nebo žaluzie. A díky tomu, že materiál je mnohem tenčí, tak i horní kastlík s motorem může být výrazně menší než u žaluzií nebo rolet.

Clony mohou sloužit zároveň jako sítě proti hmyzu.

Nevýhody venkovních screenových clon

Nevýhody v podstatě kombinují nevýhody venkovních rolet i žaluzií. Screenové clony nezajistí absolutní tmu v místnosti, ale nemají ani možnost plynulé regulace jako žaluzie a nejsou ani bezpečnostním prvkem jako rolety.

Finální výběr venkovní stínící techniky

Zvažovali jsme všechny tři varianty. V různých fázích jsme měli různé favority.

Na screenových clonách se nám líbila jejich jednoduchost a malé montážní boxy, které bychom mohli z velké části schovat do prostoru oken.

Na roletách se mi líbila zvuková i tepelná izolace při stažené roletě a také to, že se jedná o bezpečnostní prvek a je možné je mít stažené při jakémkoliv větru.

Na žaluziích se nám líbila možnost naklápění lamel a tedy plynulé regulace množství světla v místnosti. Což byl nakonec rozhodující prvek, protože odstínit v létě sluneční záření, ale přitom neudělat v místnosti úplnou tmu, bylo pro nás nejdůležitější. Zvolili jsme tedy nakonec žaluzie s elektropohonem.