Realizace živého bambusového plotu

Na podzim 2020 jsme publikovali článek o Výběru bambusu na živý plot. My jsme zvolili bambus Fargesia Rufa a nyní nastal čas výsadby, takže se pojďme podívat, co to obnáší. Náš případ je trošku unikátní, protože tu máme nekvalitní půdu.

Přípravy pozemku na výsadbu bambusu

Náš pozemek stále vypadá jako jedno velké staveniště, neboť jsme naše síly a finance soustředili primárně na interiér domu. Nyní nastal čas na částečné zútulnění exteriéru. Vzhledem k tomu, že budovatelských plánů na zahradu máme mnoho, rozhodli jsme se zatím pouze vysadit živý plot z jedné strany pozemku, abychom odstínili pohledy našich sousedů, kteří si na hranici bez našeho vědomí vybudovali pletivový plot.

Vzhledem k tomu, že půda tu není příliš úrodná, bylo nám doporučeno sejmout část zeminy a navést tam kompost.

Pás kompostu pomůže také v tom, že se bambus bude přirozeně rozmnožovat spíše v těchto místech, kde bude mít lepší podmínky než v naší zemině, která je velmi nekvalitní.

Dovoz bambusu

Vzhledem k tomu, že jsme se o dovozu bambusů dozvěděli 2 dny předem, nestihli jsme udělat žádné přípravy. Bambusy nám pan Kučera z Bambusar.cz přivezl 1. dubna 2021 v dodávce.

Osobně jsme byli trošku zklamaní z toho, že bambusy nebyly v dobré kondici. Měly zhnědlé lístečky a některé rostlinky měly úplně suché listy, takže uvidíme, jak se jim povede. Ale zároveň nám pan Kučera sdělil, že ještě nikdy nebyly tak velké, neboť některé jsou již nyní vysoké až 160 cm, přitom pokud si to dobře pamatuji, měly mít maximálně okolo 1 metru.

Abychom se vyhnuli remcání sousedů, že jim bambus přerůstá na jejich pozemek, koupili jsme si i protikořenovou zábranu, byť jsme ji používat nemuseli, jelikož se jedná o trsnatý druh bambusu.

Výsadba bambusu

Jaro je ideální čas na výsadbu bambusu, proto jsme si je nechali dovést až letos, byť jsme se s panem Kučerou domlouvali již loni v létě. Bylo nám řečeno, že bambusy by v přepravních květináčích vydržely ještě dlouho. Nám to ale nedalo a pustili jsme se do práce, i když jsme neměli nic připraveného.

Ideální čas pro výsadbu bambusů je jaro.

Příprava prostoru pro bambusy

Ručně jsme vykopali spáru kolem plotu do hloubky cca 35 cm a šířky 40 cm. Protikořenovou zábranu, která je dodávána v šíři 70 cm, jsme lámacím nožem rozpůlili a vložili ji do jámy okolo plotu, aby bambus neprorůstal k sousedům. Z naší strany jsme protikořenovou zábranu nedávali, neboť nevíme, jak široký pás bambusů bude muset být, aby byl opravdu neprůhledný. Zároveň jsme mu nechtěli nechávat větší prostor, než bude nutné.

V jedné části pozemku, kde se nám zdálo, že zemina není tak špatná, jsme bambusy rovnou sázeli 110 cm od sebe (bráno od středu ke středu květináče). Zaházeli jsme je do půlky naší zeminou s tím, že po otevření kompostárny jsme spáru doplnili kompostem. K bambusům jsme ještě obdrželi hnojivo Silvamix Forte v tabletách, které se mělo vložit pod rostlinku a pak nahoru k bambusu, než ho úplně zaházíme kompostem.

S hnojivem se správně nemá manipulovat holýma rukama, ale pouze v rukavicích. Když jsem se posléze dívala na složení, celkem jsem se zhrozila. Nebýt špatného stavu bambusů, asi bych ho vůbec nepoužila. Dle návodu se navíc rozkládá 2 roky. Možná jsem až moc přecitlivělá, ale podle mě se jedná jen o chemii a té nefandím.

V druhé části pozemku, kde je zemina špatná, jsme pouze vykopali spáru, nachystali si protikořenovou zábranu a rozmístili bambusy v květináčích. S radostí jsme zjistili, že v této části nám rozteč vychází na cca 60-80 cm od sebe. Teprve po dovozu kompostu jsme bambusy zasadili.

Aby se bambusům dobře dařilo, je lepší jim dát kvalitní hlínu s kompostem.

Pod bambusy jsme dali vrstvu dovezené hlíny s kompostem, na kterou jsme posadili bambusy vytažené z květináče i s jejich původní hlínou. Poté jsme celou spáru dosypali hlínou s kompostem, lehce udusali a srovnali.

Při výsadbě je nutné dávat pozor na malé výhonky, které se již teď v mnoha květináčích objevovaly. Výhonky jsou velmi křehké, takže se snadno zlomí. Nebojte se, i my jsme o některé přišli…

Péče po vysazení

Po vysazení by se bambusy měli pořádně zalít vodou, takže jsme každý bambus důkladně prolili.

Bambusy je po zasazení potřeba důkladně zalít vodou.

Dle doporučení pana Kučery je ideální ještě zeminu překrýt mulčovací kůrou, aby nedocházelo k rychlému odpařování vody. To jsme ale neudělali, protože bambusy budou mít kapkovou závlahu, která bude přímo ke kořenům dodávat potřebnou vláhu.

Zavlažování bambusu po výsadbě

Bylo nám řečeno, že minimálně první 3 roky je nutné se o bambus starat a pravidelně ho zalévat. Proto jsme se rozhodli vybudovat kapkovou závlahu, která by za nás měla odvést většinu práce. Dle doporučení pana Kučery jsme si hned po dovozu bambusů na internetu objednali veškeré příslušenství. Realizaci kapkové závlahy popisujeme v samostatném článku. Abychom nemuseli závlahu spouštět ručně, rozhodli jsme se závlahu automatizovat, což opět popisujeme v samostatném článku.

Závěr

Bambus jsme si bohužel nemohli vybrat naživo, takže jsme vybírali z fotek. Teď doufáme, že budou vypadat tak, jak jsme si je vysnili. Na stránce bambusy.cz jsme se až po dovozu našich bambusáků dočetli, že Fargesia Rufa časem ztrácí svou krásu, což nás fakt naštvalo, neboť na tuto informaci jsme až doposud nenarazili. Nezbývá než věřit, že stále budou nádherní. Nicméně v ČR se již nachází bambusárium, takže doporučujeme jej navštívit.

Zhoršující se stav bambusů

Byť jsme bambusům věnovali veškerou péči, jejich vzhled se neustále zhoršoval. Celé rostlinky byly suché a jen u malé části vyrůstaly nové výhonky. Obecně by se dalo říct, že vysoké rostliny byly v dost žalostném stavu, zatímco ty malé bojovaly a některým se dařilo plodit nové výhonky.

Kontaktovali jsme tedy pana Kučeru i s fotografiemi stavu bambusů. Ten s námi okamžitě jednal o nápravě a do týdne nám přivezl 15 nových květináčů s bambusy, které byly v diametrálně odlišném stavu. Byly sice malé, ale za to jich v jednom květináči bylo klidně i 30 (u těch původních byly většinou 3 rostlinky, výjimečně víc), jejich kořenový systém se nedrolil po vytažení z květináčů a lístečky měly ve značně lepším stavu než ty předešlé. Takže jsme nové bambusy vysázeli do mezer, doplnili jsme kapkovou závlahu a teď se snad již konečně můžeme těšit na zelený plot.

Pan Kučera říkal, že s největší pravděpodobností přežije i většina těch původních, ale to nikdo neví. To všechno ukáže čas.