Výběr bambusu na živý plot

Vzhledem k tomu, že miluji otevřený prostor a výhled do přírody, je nutné odstínit pohledy sousedů živým plotem a skrýt tak jejich veledílo v podobě nevzhledného zeleného pletiva.

Od začátku jsem chtěla bambusy, ale přítel se moc netvářil, neboť když viděl jejich cenu, málem se vyvrátil. Z ní jsem také byla nervózní, dokud jsme si nesjednali schůzku s Martinem Kučerou (Bambusář.cz), kde jsme si ujasnili spoustu věcí.

Hledání informací

Na internetu naleznete nespočet informací, ve kterých se těžko orientuje, pokud bambusům nerozumíte. Já jsem čerpala z webu bambusy.cz, bambusy.info, bambusy.com a mnoha dalších včetně zahraničních.

Naše požadavky na živý plot

Od živého plotu očekáváme rychlý růst, bezúdržbovost, odolnost a zachování své funkce i v zimě. Možná to zní nemožně, ale není tomu tak.

Základní druhy bambusů

Na začátek je nutné vědět, že existují 2 základní typy bambusů – výběžkaté a trsnaté. To znamená, že trsnaté se rozmnožují růstem trsu do šířky, zatímco výběžkaté vytváří podzemní výběžky, které vám mohou vylézt kdekoliv na zahradě. Pokud se tedy rozhodnete pro výběžkatý druh bambusu a nechcete mít plnou zahradu bambusů, musíte mu vyhradit prostor buďto v květináči nebo do země aplikovat protikořenovou zábranu.

Na světě existuje nespočet druhů bambusů a pěstitelé je také ve velkém kříží, takže není reálné si zde vyjmenovávat konkrétní druhy. Na to se můžete podívat sami.

Vlastnosti bambusů

Bambusy mají své výhody i nevýhody, ale určitě si mezi všemi těmi druhy naleznete svého favorita.

Rolování lístečků

Při výběru bambusů možná budou hrát roli i malé detaily. Existují bambusy, které při podmínkách, které jim ne zcela vyhovují (sucho) rolují lístečky a odrolují se zase až když jim je dobře, neboť se tím chrání. Ale nedělají to všechny druhy, nebojte se.

Olistění

Pokud jste nedočkaví, pak určitě oceníte bambusy, jehož výhonky se olisťují hned v 1. roce po vyrašení. Některé totiž první rok vytvoří stébla a teprve až v dalším roce se dočkáte lístečků na těchto nových výhoncích.

Výška bambusu

Dalším parametrem může být výška. Bambusy mohou být vysoké 2 metry, ale i 10 metrů, což už je velký rozdíl.

Odolnost vůči mrazu

Odolnost vůči mrazu je také rozdílná. Některé druhy vydrží větší mrazy než ostatní. V každém případě bambus je celoročně zelený.

Zbarvení

Milovníci barev si přijdou na své výběrem bambusů, jež se zbarvují dle množství slunečních paprsků. Existují i druhy, které mají barevná stébla, takže nemusíte volit pouze zelené bambusy, ale najdou se také rostliny například s černými či vínovými stébly.

Vzhled

Každý bambus je jiný, takže pokud dbáte na detaily, je nutné přihlížet také k tomuto aspektu. Některé druhy tvoří hustší trsy, jiné jsou řidší, mají tlustá nebo tenká stébla, malé nebo velké listy atd.

Kvetení

Největším strašákem pro pěstitele bambusů je kvetení, neboť květ pro některé druhy znamená úplný konec, pro jiné jen konec stébel s květem atd. Může se stát, že rostlina po odkvětu bude ještě nějakou dobu žít, ale stejně nakonec odumře. Nepochopitelné pro mne je, že i když byste měli štěstí a vytvořily se po odkvětu semena, nic z nich podle odborníků nevyroste nebo rostliny už nebudou tak odolné a vzrostlé jako ty původní.

Této problematice opravdu nerozumím, neboť mi není jasné, jak bychom na světě udrželi původní druhy, když všechny bambusy dle dostupných informací na světě kvetou ve stejnou chvíli, neboť si nesou genetickou informaci, po odkvětu odumírají, semena buďto nevytvoří nebo nejsou dostatečně kvalitní. Třeba mi to někdo vysvětlíte v komentářích pod článkem 🙂

Ale není nutné se kvetení až tak obávat, pokud koupíte bambusy nové generace, budou kvést klidně až za 200 let. Jiné vám mohou vykvést příští rok, ale to dopředu nikdo neví.

Gastronomie

Některé druhy bambusů jsou jedlé, takže si z nich můžete udělat nějakou pochoutku. Nicméně, pokud výhonky sklidíte, nových se již tentýž rok nedočkáte.

Vhodné podmínky pro bambusy

Při výběru bambusů musíte dbát rovněž na jejich požadavky na vhodné stanoviště. Některé druhy bambusů potřebují stinná stanoviště, jiné polostinná a další slunná. Obecně by se dalo říct, že nemají moc v oblibě větrná místa. Vyhovují jim spíše místa chráněná před větrem.

Zároveň mají rádi propustnou půdu a celoroční dostatek vláhy, takže pokud nemrzne, je nutné je zalít. Vyplatí se tedy investovat do kapkové závlahy. Jen pozor na to, že trpí také na přemokřenou půdu.

Výběr bambusu pro náš pozemek

Na schůzce s Martinem Kučerou jsme si vydefinovali požadavky a popsali jsme náš pozemek. Na základě těchto vstupních dat nám doporučil bambus Fargasia Rufa, bambus Fargasia Murieliae x Nitida zvaný Viking, bambus Fargasia Nitida x Murieliae zvaný Winter Joy a bambus Fargasia Nitida x Murieliae zvaný Obelisk.

Po dlouhém rozmýšlení jsme se rozhodli pro bambus Fargasia Rufa, který se na rozdíl od ostatních olisťuje hned 1. rok a nestáčí lístečky do ruliček. Dorůstá výšky okolo 2 metrů, zatímco ostatní okolo 3,5 m. Tento druh může být i na slunci, ale zároveň není nejodolnější z nabízených, i když by měl vydržet až -20 °C. Největší nevýhodou je, že může vykvést, čímž o něj přijdeme. Cenově ale vychází o něco levněji než ostatní. Nepotřebuje protikořenovou zábranu a velmi rychle roste. Pokud by ze ZOO utekla panda, na rufě by si u nás pochutnala 🙂

Bambus se dá sázet od jara do podzimu, ale domluvili jsme se na jarní sazbě, jelikož na jaře jsou k dispozici hezčí a vitálnější sazenice. O tom, co je nutné provést za přípravy, již bude další článek věnující se výsadbě.