Postup pokládky dřevěné terasy

O možnostech při výběru terasy jsme psali v našem předchozím článku. Vybrali jsme si terasu z exotického dřeva merbau. Stavbu základové konstrukce terasy popisujeme ve starším článku.

Realizaci jsme svěřili firmě Au-Mex s.r.o., která se zabývá prodejem a realizací dřevěných teras, podlah a fasád.

Stavba základového roštu pro dřevěnou terasu

První den firma přijela a navezla si veškerý materiál na stavbu. Následně si zaměřili všechny výšky, aby určili nulu pro finální výšku roštu. Výchozím bodem pro zaměření byl HS portál, kde finální výška terasy měla být stejná jako práh HS portálu.

V našem případě nastal problém s tím, že práh HS portalu a práh u francouzského okna není ve stejné výšce, takže se muselo hledat kompromisní řešení při pokládce terasových prken.

Výšku pracovníci firmy zaměřovali pomocí optického nivelačního přístroje. Následně začali pokládat plastové fixační terče na své místa. Rozestupy mezi terči jsou cca 70 cm na délce hranolu, jednotlivé hranoly jsou od sebe vzdáleny 40 cm. Poté výšku každého terče přeměřili pomocí nivelačního přístroje, aby všechny terče byly skutečně stejně vysoko.

Fixační terče nejsou k podkladu nijak kotveny. Na místě drží jen vlastní vahou terasy.

Pak už stačilo na fixační terče umístit hranoly základového roštu. Hranoly byly dřevěné z exotického dřeva o rozměru 45×70 mm.

Pokládka terasových prken

Druhý den, když byl základový rošt hotový, již firma začala s pokládkou terasových prken.

Terasa má na délku cca 9,8 metru, na což jsou terasová prkna krátká. Proto bylo nutné na délku pokládat dvě prkna za sebe. Spoj prken nebyl stále na stejném místě, ale jednou se od domu začalo kratším prknem a podruhé se od domu začalo delším prknem. Spoje tedy nejsou všechny vedle sebe, ale jsou vždy ob jedno prkno.

Kotvení terasových prken

Terasová prkna jsme si vybrali z exotického dřeva merbau, které je dostatečně stabilní na to, aby bylo možné použít skryté kotvení. Skryté kotvení znamená, že terasová prkna nejsou kotvena pomocí šroubů/vrutů skrz, ale pomocí kotvících klipů, které nejsou vidět. Díky tomu nejsou nikde vidět žádné hlavičky šroubů ani nic jiného.

První řadu desek je nutné kotvit klasicky pomocí vrutů, aby terasové prkno mohlo být až u zdi. Další řady jsou již kotveny pomocí skrytých klipů a až poslední řada je opět kotvena vruty.

Klipy je nutné pořádně přitlačit do spáry terasového prkna a následně vrutem přitáhnout do základového hranolu. Další prkno je pak potřeba důkladně zatlačit do klipu.

Zakončení terasy lištou

Kraje terasy byly zakončeny lištou. Nejedná se ale o žádnou speciální lištu, nýbrž o stejné terasové prkno, jaké bylo použité na terase. Jediný rozdíl je v tom, že hrana tohoto prkna tvořící lištu je částečně zkosená, aby prkno hezky dolehlo na krajní terasové prkno a vytvořilo v podstatě neviditelný spoj.

Tyto lišty jsou kotveny k hranolům pomocí vrutů.

Zkušenosti s firmou Au-Mex s.r.o.

Naše zkušenost s firmou Au-Mex s.r.o. při realizaci terasy z exotického dřeva je výborná. Komunikace s panem Pavlem Stuchlíkem byla vždy bez problému a velmi příjemná. Na všem jsme se vždy dohodli ke spokojenosti obou stran. Pan Stuchlík nám ochotně vše vysvětlil, popsal rozdíly a dal dobré rady a doporučení.

Realizace proběhla během dvou dnů a vše bylo bez problému. Montážníci byli velmi šikovní a příjemní. Výsledek v tuto chvíli hodnotíme jako výborný.