Výběr terasových prken

Když už jsme měli hotovou základní konstrukci pro terasu, mohli jsme se vrhnout na výběr terasových prken.

Při výběru terasových prken jsme s přítelem byli trošku na ostří nože. Já jsem milovník přírodních materiálů, takže pro mne byla jasnou volbou dřevěná terasa, zatímco pro přítele dřevoplast. Byť mám na starost veškerý design Selfiehome a není mi do mého výběru kecáno, zde tomu tak nebylo.

Dřevoplastová prkna (WPC)

Už jsem byla smířená s tím, že holt budu muset zkousnout dřevoplast. Z veletrhů jsme věděli, že u dřevoplastu je nejdůležitější, aby prkna nebyla dutá. Pokud si vyberete dutá prkna, za chvíli se vám začnou kroutit a mohou praskat, viz obrázek. Je to fotografie z našeho pobytu v nově zrekonstruovaném objektu a WPC prkna nevydržela ani na lavičkách.

Nikdo vám také neřekne, že dřevoplastová prkna se více rozžhaví na slunci než dřevěná.

Výběr materiálu

Navštívili jsme proto výrobní závod se showroomem společnosti Woodplastic, kterou máme v podstatě za domem. Byla jsem zklamaná z prezentace, neboť námi vybraná prkna měli vyvěšená pouze v tmavé místnosti v budově, venku nikoliv. A ve větších vzorcích je neměli přenosné, abychom s nimi mohli vyjít na denní světlo. Návštěva tedy z mé strany skončila s velkými rozpaky. Vše vyřešilo doručení cenové nabídky, která byla tak vysoká, že jsme řekli, že tohle teda ne.

Na internetu jsme tedy našli dalšího výrobce Perwood. Jeho výrobky měly být vystavené v prodejnách Mountfield. Po několika telefonátech jsme vyrazili do prodejny, kde měli jen malinké vzorky, které byly strašné a nebylo z nich patrné, o jakou řadu prken se jedná. Takže jsme je také hned zamítli.

Poslední zastávkou byla prodejna Au-Mex, kde měli mít vystavené dřevoplastové terasy Twinson. S úžasem jsem si prohlížela dřevěné terasy a přítel souhlasil s výkladem prodejce/technika. V tu chvíli se vše zlomilo, protože přítel si poslechl dlouholeté zkušenosti s dřevěnými terasami a vysokou cenu dřevoplastových teras Twinson, které by pravděpodobně vyšly ještě dráž než původně vybraný Woodplastic.

Vlastnosti dřevěných teras

Od pracovníka jsme se dozvěděli tolik informací, že jsme je ani nedokázali všechny vstřebat. Bylo patrné, že s dřevem žije opravdu spoustu let a ví o čem mluví.

Věděli jste, že hustota dřeva určuje, jestli jej poškrábete nebo ne? Čím vyšší hustotu má, tím menší je pravděpodobnost, že si do terasy uděláte rýhu nebo že si zadřete třísku. Obecně lze asi říct, že jakékoliv exotické dřevo má vyšší hustotu než naše domácí.

Dřevo je přírodní materiál, který pracuje podle toho, jaká je teplota či vlhkost. Ale existují dřeva, která pracují méně než ostatní. To znamená, že terasová prkna některých dřevin můžete montovat na skryté klipy, zatímco jiné pouze na vruty, abyste z terasy neměli tankodrom zkroucených desek.

Většina dřevěných terasových prken musí mít protiskluzové drážkování, ale existují i taková, která mohou zůstat hladká.

Terasy z exotických dřevin nemusíte ani natírat, ale vlivem slunečního záření časem zešednou. Pokud je budete natírat oleji, zůstanou krásně zbarvená.

A nemusíte se bát ani ceny. Pokud si nezvolíte teak nebo IPE, dostanete se na cenu nižší než za kvalitní dřevoplast.

Finální výběr terasových prken

Vzhledem k našim požadavkům jsme s technikem dospěli k závěru, že máme na výběr pouze merbau a massarandubu. A vzhledem k tomu, že massaranduba nejde kotvit na skryté klipy, byl výběr jednoznačný. Naše volba padla na dřevinu merbau, které nemá tak krásnou barvu jako teak, ale vlastnostmi je skvělá.

Má vysokou hustotu, takže si nezadřeme žádnou třísku ani si do terasy neuděláme rýhu. Může zůstat v hladkém provedení bez drážek a může se kotvit skrytými klipy, takže kotvení není vidět. Tato dřevina by měla být také odolná proti plísni a hmyzu.

Jedinou nevýhodou je, že v průběhu prvních měsíců pouští červenou barvu při dešti, neboť se z ní vyplavují přírodní oleje, takže je nutné buďto ochránit fasádu nebo ji poté vyčistit vysokotlakým čističem. Dalším aspektem je to, že tato dřevina je typická velkým rozpětím své hustoty, což znamená, že i barevnost jednotlivých prken může být značně odlišná.

Terasová prkna není nutné nijak udržovat a i tak vydrží desítky let. Například německé firmy dávají na massarandubu běžně záruku 70 let. Pokud ale chcete terasovým prknům dopřát co nejlepší péči a zachovat jejich původní barvu, je potřeba je jednou ročně na jaře natřít olejem s pigmentem. Doporučené jsou velmi kvalitní oleje OSMO, které jsou ale hodně drahé. Otázkou je, zda je nutné ji natírat tímto speciálním olejem nebo postačí zvolit čistě přírodní alternativu.

Pokládku terasových prken jsme následně svěřili odborné firmě.