Realizace omyvatelné perleťové stěrky svépomocí

Doposud jsme si stěrky v Selfiehome nechali realizovat firmou, jelikož se jednalo o náchylná místa (krb, koupelna). Nicméně cena stěrek je velmi vysoká, takže do ložnice jsme se rozhodli pro realizaci stěrky s perleťovým omyvatelným povrchem svépomocí.

Dlouho jsme pátrali po správném produktu, který by odpovídal našim požadavkům. Společností, které stěrky nabízí jako výsledný produkt, je hodně, ale sehnat materiál není tak jednoduché. Nicméně, kdo hledá, najde.

Koupě materiálu

Vzhledem k tomu, že jsem si netroufla materiál objednat přes internet, do prodejny jsem si raději zajela osobně. Stěrky se totiž neskládají z jedné vrstvy, ale je nutné kombinovat vícero produktů.

Po konzultaci s odborným personálem jsem tedy zakoupila penetraci, základní bázi a finální nátěr dle tabulek a vzorníku polského výrobce Primacol.

Důležité je si pohlídat, aby jednotlivé materiály měly stejné šarže. Může se stát, že kbelíky s odlišnými šaržemi by mohly mít malinko jiný odstín.

Stav našich zdí

Máme sádrové omítky natřené bílou barvou HET, viz článek Malování interiéru domu. Dle výrobce stěrky by se měly původní nátěry odstranit, nicméně naše barva se nikde neodlupovala, takže jsme ji tam nechali. Navíc když nám realizovali perlatu na krbu na zakázku, taky se původní barvy nezbavovali.

Perleťová stěrka s omyvatelným povrchem se aplikovala na 7,8 m2.

Příprava povrchu

Na zeď zbavenou pavučin a prachu jsem válečkem nanesla základní nátěr Primacol Decorative. Jedná se o penetraci, jejímž účelem je sjednocení savosti podkladu, zpevnění povrchu a zvýšení přilnavosti nové vrstvy.

Nanesení podkladní báze

Další den jsem se vrhla na nátěr podkladní báze Primacol Decobase (omyvatelná latexová barva) určené pro mnou vybraný finální vzhled. Byl světle šedý s modrým nádechem.

Výrobce uvádí, že by se měl aplikovat v jedné až dvou vrstvách. Nicméně po 2 nátěrech v rozmezí 3 hodin zeď nebyla sjednocená, takže jsem musela přistoupit ke třetí vrstvě.

Jeden kbelík by měl vystačit na 14 m2. Já jsem na 3 nátěry (3×7,8 m2 = 23,4 m2) spotřebovala 2 kbelíky (teoreticky na 28 m2).

Nátěr jsem aplikovala obyčejným malířským válečkem a nijak zvlášť jsem si s tím nehrála, neboť jsem věděla, že je to jen podkladní báze.

Aplikace finální omyvatelné perleťové stěrky

Z realizace finálního povrchu jsem měla velký strach, jelikož práce s hladítkem mi nikdy moc nešla. Nakonec jsem si řekla, že v nejhorším případě přijede firma a opraví to. A takhle k tomu musíte taky přistupovat, protože nejistota a strach všechno zkazí.

S aplikací jsem začala v horním rohu. Na benátské hladítko jsem si rovnoměrně malou špachtličkou nanesla barvu Primacol Royal Silk v odstínu Pluton. Barvu si můžete zvolit z předem připravených nebo pomocí Kolorantu vytvořit svůj originál.

Výrobce uvádí, že barvu na zeď máte nanést v maximální tloušťce 1 mm a za 20 sekund ji rozetřít. Pokud po aplikaci první vrstvy bude viditelná podkladní báze, máte nanést druhou vrstvu.

Osobně jsem se tím neřídila a barvu jsem na zeď hladítkem nanášela tak, aby nebyla viditelná podkladová barva. Chvíli jsem ji nechala zaschnout (cca minutu až dvě) a poté ji začala roztírat do všech směrů, jak mě zrovna napadlo. Je nutné hladítko na zeď nepřikládat celým povrchem, neboť se k němu „přilepí“ a velmi těžko se sundává. Zadní stranu musíte mít nepatrně zvednutou. Je to jednoduché, i když to možná zní složitě.

Na těžko dostupná místa jsem barvu nanášela špachtličkou. To stejné jsem dělala, když jsem nebyla schopná v ploše nanést barvu na určitě místo. Zaplácla jsem ho tedy lokálně špachtlí a přejela hladítkem.

U stěrky není problém s napojováním, takže není nutné spěchat a můžete si s tím vyhrát.

Výrobce uvádí spotřebu 1 kyblík (1 kg) na 7 až 9 m2. Já jsem spotřebovala 2 kbelíky na 7,8 m2, takže jsem měla přesně dvojnásobnou spotřebu.

Závěr

Omyvatelná perlata se povedla na výbornou a výsledek výrazně předčil mé očekávání.

Finální vrstva je poměrně fyzicky náročná na ruku. Pokud nejste zvyklí pracovat manuálně, je dobré práci začít v době, kdy máte ruku odpočatou.

Tip na práci s páskou

Maskovací pásku se nikdy nesnažte na zeď přilepit v jednom kuse. Trhejte si ji na menší kousky a přilepujte je postupně. Pouze tímto způsobem dosáhnete dokonalého výsledku. Lepením pásky v kuse ji nikdy nebudete mít dostatečně rovně.

Cena omyvatelné perleťové stěrky

Materiál na stěrku nás vyšel na 2 165 Kč. K tomu jsme museli přikoupit ještě benátské hladítko za 299 Kč, ale dá se sehnat výrazně levněji. Nicméně v navštívené prodejně levnější neměli a neměla jsem tušení, kolik to běžně stojí, když ostatní prodávali za pětistovku. Ostatní náčiní jsme doma měli z dřívějších prací.

Časová náročnost

Vše jsem tvořila sama bez pomoci dalších rukou, což je velká výhoda oproti imitaci betonové stěrky, kterou jsem realizovala v minulosti.

Každou etapu jsem vytvářela jiný den, takže mi perlata celkově zabrala 3 dny. Každý den jsem zdi oblepovala novou maskovací páskou, neboť se nedoporučuje ji tam nechávat příliš dlouho. I tak došlo k malému poškození stropu, neboť při nanášení podkladní báze byla páska na zdech skoro celý den.

  • Příprava povrchu a prostor – 30 minut
  • Penetrace – 30 minut
  • Podkladní báze – 3×1 hodina a 15 minut s rozestupem 3 hodin
  • Finální stěrka – 4 hodiny

Potřebné náčiní

  • Maskovací páska
  • Igelit na překrytí podlahy
  • Malířský váleček s vaničkou
  • Malý štětec na případné korekce v rozích a těžko dostupných místech
  • Benátské hladítko
  • Špachtle
  • Hadřík na případná ukápnutí na nechtěná místa
  • Štafle
  • Špejle nebo něco na sbírání případných štětin či dalších nečistot z namalovaného povrchu
  • Rukavice, pokud si nechcete ušpinit ruce