Zkušenosti s kuchyňskými studii

Tímto příspěvkem navazuji na článek ohledně výběru dodavatele kuchyně na míru. Jak montáž kuchyně dopadla se můžete dočíst v článku Montáž kuchyně na míru.

Na své cestě po vytoužené kuchyni jsme navštívili Kuchyně Jensen, Kuchyňské studio Válek & Kačena, HANÁK NÁBYTEK, Kuchyně Gorenje a kuchyňské studio Sykora v Olomouci a franchisingovou prodejnu kuchyní Sykora v Praze.

Kuchyně Jensen v Olomouci

Jedná se o lokálně působící kuchyňské studio, které jsme navštívili na základě doporučení tety a mojí maminky. Ve studiu jsme jednali s velmi příjemnou paní Adrianou Bosákovou.

Donesli jsme jí půdorys, v němž byla kuchyň zaznačená. Nicméně jsme jí oznámili, že dřez na onom místě nechceme. Mám pocit, že hned na první schůzce jsme si vybrali barvy, úchytky i příslušenství, které nám do kuchyně zakomponovala.

Nezneužívejte studia, kde dělají grafické návrhy zdarma.

Návrh jsme poté do týdne obdrželi na e-mail i s cenovou nabídkou. Této vstřícnosti a laskavosti paní Bosákové bohužel spousta lidí zneužívá a nechává si navrhnout kuchyň, jejíž realizaci zadá nějakému truhláři.

Doma jsme si promysleli nějaké změny, které jsme sepsali do e-mailu a odeslali ke zpracování. Za krátkou dobu jsme obdrželi opravený návrh.

Kuchyně Gorenje v Olomouci

Mamince přišel e-mail s tím, že si může nechat bezplatně navrhnout kuchyň v kuchyňském studiu Gorenje. Vzhledem k tomu, že ona kuchyň již měla, zavolala jsem si s žádostí o schůzku já.

S paní, jejíž jméno si nepamatuji, jsem se domluvila snad hned na další den. Tohle ovšem může znamenat, že evidentně nemá co dělat, takže v případě velmi brzké schůzky buďte ostražití, neboť kvalitní studia vás nepřijmou hned z důvodu vysoké poptávky.

Kvalitní studia vás na schůzku většinou nepřijmou hned.

Opět jsem jí předala půdorys, řekla, že dřez nechci v rohu, a to bylo vše. Zeptala se mne na barvy a ukázala mi pár komponent, abych se rozmyslela, zda je tam budu chtít. Po relativně krátké době jsem odešla s tím, že jsme se domluvily na další schůzku za 14 dní, kde mi představí návrh.

Za 14 dní jsem se pěšky vydala ke studiu, které jsem měla hodinu cesty z domova. Až jsem byla skoro na místě, necelých 10 minut před začátkem schůzky mi paní volala, že dnešní schůzku musí zrušit. Ani se nezeptala, zda je to možné, ani se neomluvila. Když jsem ji sdělila, že jsem již před studiem, sprostě mne odbyla.

Čekala jsem, že se ozve s náhradním termínem schůzky, ale nikdy se tak nestalo. Já jsem již neměla chuť ji nutit k něčemu, o co nestojí. Takže naprostá hrůza!

Kuchyňské studio Válek & Kačena v Olomouci

Město zaplavily reklamní plachty kuchyňského studia Válek & Kačena s obrovskými časově omezenými slevami na kuchyně na míru. Vzhledem k tomu, že tam začala pracovat kamarádka mojí sestry, rozhodli jsme se navštívit i tohle studio.

Na první schůzce jsme si jako obvykle prošli studio plné nádherných kuchyní. Odevzdali jsme půdorys, vybrali barvy a několik komponent a poté jsme se domluvili na další schůzce.

Na druhé schůzce nám byly předloženy dva návrhy, které nerespektovaly uspořádání, které jsme chtěli, a zároveň zabíraly spoustu místa v obývacím pokoji (vzhledem k prostoru byla kuchyň obrovská), proto jsme si naplánovali další setkání.

Dejte si pozor na to, aby designer kuchyní nezabral většinu prostoru a vám pak nezbylo místo na obývací pokoj, pokud je máte spojené.

Při třetí návštěvě jsme již obdrželi odpovídající návrh i s přibližnou cenovou nabídkou. Ten jsme ještě vyšperkovali a jen tak mimo řeč mne napadlo se zeptat, jak vysoko je kuchyňská deska. Kdo by to byl řekl, ale v návrhu byla výška snad 76 cm, i když norma je někde okolo 90 cm!

Důvěřuj, ale prověřuj. Designera ve studiu bohužel může dělat kdokoliv a bez zkušeností vám může navrhnout, i když neúmyslně, naprostý nesmysl.

Jakmile jsme si mysleli, že je kuchyň doladěná, odešli jsme a čekali na finální cenovou nabídku, neboť mi byla slíbena ještě dodatečná kamarádská sleva.

Po nějaké době mi na e-mail přišla finální cenová nabídka bez vizualizace, která byla opravdu velmi přemrštěná. Takže pokud by byly reklamní plachty s obrovskými slevami pravdivé, pak byste v tomto studiu běžně středně velkou kuchyň pořídili za víc než půl milionu korun, a to ještě nepočítám kamarádskou slevu, která nám tam byla započítána.

Poté, co vím, jak má vypadat opravdu profesionální schůzka, nejsem si jistá, jak by kuchyň nakonec vypadala, protože jsme zde neprobrali velkou řadu důležitých věcí.

Hanák nábytek v Olomouci

Tahle návštěva se zdála být celkem příjemná, ale ve studiu nebyl žádný designer, ale pouze prodavačky, které mi daly katalogy a kontakt na designera. A ten nebyl schopný mi vzít telefon ani odpovědět na e-mail, takže schůzky jsme se nikdy nedočkali. O zakázku asi nestáli nebo mne nevyhodnotili jako vhodného zákazníka.

Franšíza kuchyní Sykora v Praze na Budějovické

Vzhledem k tomu, že jsme hledali profesionalitu a kvalitu, rozhodli jsme se navštívit kuchyňské studio Sykora. Byli jsme také zvědaví, na jakou cenu se dostaneme u jednoho z lídrů na trhu.

Nejdříve jsme o víkendu navštívili studio v Olomouci, ale tam na nás neměli čas, takže jsme se rozhodli, že kuchyň budeme muset řešit v Praze, protože jsme v časovém presu.

V té době jsme se mylně domnívali, že je naprosto jedno, které studio si vybereme, ale není to tak! Bohužel jsme natrefili na franchisingovou prodejnu, která studiu výrobce nesahá ani po kotníky.

Ale jak to vůbec probíhalo? Našli jsme si kontakt na internetu a zavolali si, abychom si domluvili schůzku.

Na první schůzce jsme v katalogu ukázali na kuchyň, která se nám líbí. Poté nám designerka donesla desky ze vzorníku, které odpovídaly barvám kuchyně z katalogu. Na to jsem řekla, že bych krémovou barvu nahradila bílou, takže opět odešla a přinesla bílou desku.

Při této příležitosti jsme jí řekli, že chceme bezúchytkové řešení, což byl náš jediný požadavek. Na základě tohoto přání nám prodejkyně ukázala některé kuchyně ve studiu. Hned jsem měla jasno o tom, které řešení chci. Poté jsme si sedli ke stolu a designerka nám navrhla, že do naší kuchyně dáme řešení s úchytkami z jedné vzorové kuchyně. Na což jsem se ohradila, protože jsem ve studiu měla vyhlédnuté jiné řešení. Na to nám bylo odpovězeno, že dané řešení není v našich finančních možnostech.

Smutně jsme si tedy vybrali řešení s úchytkami, protože jiné vystavené bezúchytkové řešení se již nevyrábělo a další vůbec nesplňovalo naši představu o čistém moderním designu.

Řekli jsme, jaké spotřebiče budeme v kuchyni chtít a také jaké komponenty, tj. dřez, baterii atd.

Během tohoto procesu jsem při procházce po studiu narazila na vzorník, kde mne zaujala naprosto jiná barva. Hned jsem ji vzala a donesla ji, že bych byla ráda, aby byla do kuchyně zakomponována.

Při další schůzce nám byla představena kuchyň i cenová nabídka, která na vizualizaci vypadala perfektně. Doladili jsme moje připomínky a dovybrali konkrétní spotřebiče. Stále jsem opakovala, že mne mrzí to, že nemůžeme mít kuchyň bez úchytek, na což se prodejkyně usmívala a odpovídala bohužel.

Poté se nás designerka zeptala, zda máme v plánu jít ještě do jiného studia, upřímně jsme odpověděli, že ano. Na to obratně reagovala, že nám dá 10% slevu při podpisu do konce měsíce. To pro nás znamenalo se rozhodnout během jednoho zbytku večera, který nám po této schůzce zůstal.

Bohužel jsme se pod tlakem a permanentním stresem ze stavby rozhodli smlouvu podepsat. Ale viděli jsme ji až na místě. A hned po podpisu se musela zaplatit 65% záloha.

O víkendu, kdy jsme konečně měli klid, se nám vše rozleželo v hlavě a začalo nás hlodat to, že máme drahou kuchyň, ale vlastně ne podle našich představ. Naše jediné přání nebylo splněno.

Proto jsme si ještě domluvili schůzku v kuchyňském studiu Sykora v Olomouci, protože se nám vybavilo, že paní vypadala velmi profesionálně. Což se také potvrdilo!

Odstoupení od smlouvy

Na tohle období budu nerada vzpomínat asi až do konce života. Zároveň si jsem vědoma toho, že to byla pořádná lekce, která se mi bude v budoucnu hodit.

Vzhledem k tomu, že jsme se rozhodli od smlouvy odstoupit v podstatě hned po uzavření smlouvy, nemohli s námi mít skoro žádné náklady a s penály jsme samozřejmě počítali.

Ještě než jsme se vydali na schůzku s majitelkou franchisingové prodejny značky Sykora Kateřinou Jechovou, navštívila jsem vedoucího právního oddělení svého zaměstnavatele.

Po konzultaci mi řekl, že je to sice blbá situace, čehož si jsme si samozřejmě byli vědomi, ale že nás normálně nechají odstoupit, neboť si nebudou chtít kazit své jméno. Penále odhadoval od 5 do 10 % podle toho, zda budou v pohodě nebo ne.

To že jsem kvůli tomu týden nespala a měla noční můry se projevilo také na průběhu schůzky, která se nepodobala ani tomu nejhoršímu snu. Nic tak strašného jsem ještě nezažila a nikdy jsem neměla tu čest jednat s tak odporným člověkem.

My jsme se přišli v klidu dohodnout, ale to vůbec nebylo možné. Po dvouhodinovém štěkání Kateřiny Jechové jsme to museli rázně ukončit a přikázat jí, ať připraví dvě varianty řešení, ke kterým jsme se dobrali mezi milionem žvástů, které na nás chrlila.

Dokonce jí nebylo proti srsti osočovat a ponižovat jiná studia a designery. A vůbec jí nevadilo si na paškál vzít i nás samotné. No držela jsem se opravdu dlouho, ale pak už to nebylo možné. To, co Kateřina Jechová předváděla, bylo jak z nějaké scénky pro virální video.

Prý s námi již měli výdaje ve výši okolo 100 tisíc korun, takže penále nám vyměří klidně na 150 tisíc.

Vůbec ji nevadilo, že jsme se v jejím studiu nedočkali žádné profesionality a že nebylo splněno naše jediné přání. Podle ní jsme si vše vymysleli. Prý se nám věnovali dostatečně. Nevím, když jinde nám návrh kuchyně trval desítky hodin a tady jsme byli hotovi za 3 hodiny i s podpisem smlouvy. Navíc jsme se nedozvěděli žádné důležité informace a podoba kuchyně byla ve hvězdách, protože jsme nevyřešili milion technických detailů, které by určily výsledný dojem kuchyně.

Nejlepší bylo, že Kateřina Jechová neustále mlela o spokojenosti zákazníků, ale nedokázala pochopit, že my jsme s jejím studiem absolutně nespokojeni, protože nebylo schopno nám splnit jedno jediné přání. To, že jsme se nedozvěděli nic o materiálech, vychytávkách atd. jí bylo úplně jedno.

Když jsme jí řekli, ať tedy počítá s tím, že napíšeme negativní recenze, bylo jí to úplně jedno. Prý ať si klidně napíšeme, co chceme, že to ji nepoloží, protože klientů bude mít pořád dost. Když došla řeč na právníky, rázně řekla, ať si je sem pošleme, že se s námi klidně bude soudit.

Vzhledem k naší blbé situaci jsme to řešili i přímo s lidmi pod panem Sykorou, takže jsme měli spoustu informací, které paní Jechová dokázala celé překroutit.

Jediné, o co téhle paní jde, je zisk, pro který si jde i přes mrtvoly.

Těžko tady mohu vystihnout vše, co jsme zde museli vytrpět, ale důležité je konečné sdělení: Vyhněte se tomuto studiu Sykora na Budějovické v Praze velkým obloukem!“.

Jak to nakonec dopadlo?

Nechtěli jsme nic nechat náhodě, takže jsme se o své zkušenosti s paní Jechovou podělili se společností Sykora.

Po dlouhé době jsme obdrželi e-mail od paní Jechové, ať jí pošleme naši žádost o odstoupení od smlouvy poštou, protože se evidentně jinak nedomluvíme. Což jsme absolutně nechápali. Na něčem jsme se domluvili, a nakonec to tak nebylo, takže jsme ji odepsali, ať laskavě udělá to, na čem jsme se domluvili.

Po dlouhé době se nám ozvala paní Cimbalová ze studia v Olomouci, že je nutné dořešit poslední detaily kuchyně, což mne opravdu šokovalo, protože to byla výborná zpráva.

Dopadlo to tak, že vše řešíme s paní Cimbalovou v Olomouci, zatímco penízky tečou přes ziskuchtivou Kateřinu Jechovou v Praze. Je mi to líto vzhledem k práci, kterou odvedla paní Cimbalová, ale my máme to, co jsme chtěli – vše již řešíme v Olomouci.

Kuchyňské studio Sykora v Olomouci

Konečně jsme zažili naprosto profesionální schůzku, která odpovídala tomu, jak by měl proces výběru kuchyně či jiného vybavení vypadat. Rozhodně doporučuji si projít tímto profesionálním přístupem, neboť to je opravdový zážitek.

Není to jen o tom, že si vyberete něco z katalogu nebo vzorníku, ale je to především o komunikaci vedoucí k uvědomění si toho, co vlastně od kuchyně očekáváte. Schůzka musí být pestrá a designer se vás musí hodně ptát a snažit se pro vás najít to nejlepší řešení s ohlédnutím k finančním i prostorovým možnostem a správné ergonomii kuchyně.

Na začátku se nás paní Lucie Cimbalová ptala na spoustu věcí a poté nás provedla studiem, kde nám představila kompletně všechny materiály včetně těch, které nejsou v našich finančních možnostech. Dozvěděli jsme se všechny výhody a nevýhody používaných materiálů i její zkušenosti, kterých má opravdu velmi mnoho.

A co je nejlepší, zde nám bylo splněno naše jediné přání – nemít v kuchyni úchytky! Jak je možné, že zde to šlo, a ještě v mnoha variantách, ze kterých jsme si mohli vybrat?

Kvalitní designer si vás nezaškatulkuje do boxu, který podle něj odpovídá vašim finančním možnostem.

Při této příležitosti nám představila všechny možné vychytávky, které se dají do kuchyní nainstalovat. Připadali jsme si jako Alenka v říši divů.

S paní Cimbalovou jsme na první schůzce strávili tři hodiny a zdaleka jsme vše nedořešili. Proto jsme si museli domluvit druhou i třetí schůzku a dalších milion e-mailů si vyměnit.

I když jsme ve studiu již byli poněkolikáté, vždy jsme se dozvěděli spoustu nových úžasných informací. I výběr spotřebičů byl naprosto unikátním zážitkem, a ne ukazováním na něco, čemu nerozumíte, v letáku.

Vše jsme si vyzkoušeli, osahali. Pokud to nebylo ve studiu fyzicky přítomno, obrazně nám to bylo popsáno a vysvětleno.

Zároveň jsme se dočkali podrobného představení novinek, které přijdou na trh s nabídkou možnosti počkání si ně atd.

Velkou časovou dotaci dostalo jen samotné řešení technických detailů, které s námi nikdo nikde neřešil. Moc si nedokáži představit, jak by jinde kuchyně dopadly.

Vše bylo naprosto profesionální a perfektní. I návrh smlouvy o dílo nám byl poslán dopředu.

To, že jsme měli již podepsanou smlouvu u jiného studia Sykora, jsme sami přiznali a paní Cimbalová se to s námi snažila vyřešit všemi svými silami.

Studio Sykora v Olomouci je jediné, které mohu s čistým svědomím doporučit, pokud chcete zažít opravdu profesionální jednání.

V takto kvalitních studiích se vás neptají, jaké kování či šuplík chcete, prostě vám tam dají to nejlepší, neboť jiné ani neumožňují. Neptají se vás, zda chcete příborník, protože je tam automaticky atd.