Montáž kuchyně na míru

V původní smlouvě o dílo jsme měli montáž kuchyně předběžně domluvenou na říjen 2017, ale pokazilo se vše, co mohlo, takže jsme termín museli neustále oddalovat. Nakonec montáž zůstala na naše 12. výročí, i když to vypadalo, že díky rapidně zpožděným podlahám nestihneme ani tento termín.

Smlouva o dílo a termíny

Termín montáže se do smlouvy o dílo dává orientační, neboť na stavbě vždy dojde k problémům, které jej často odsunou. Není to nic výjimečného, takže se nemusíte bát to kuchyňskému studiu oznámit, avšak s dostatečným předstihem. Výrobní firmy i montážníci jsou v současnosti velmi zaneprázdnění, takže pokud nebudete mít termín zarezervovaný včas, počkáte si klidně několik měsíců.

Stavební připravenost

V kuchyňském studiu by vám měli vyhotovit plán přípojek s přesným rozmístěním, tj. vývodů vody a odpadu, umístění zásuvek a chrániček pro kabely, případně vytažení kabelů např. k indukční desce, která potřebuje pětižilový kabel, či příslušenství k digestoři.

Tento plán musíte dodržet, pokud možno přesně. My jsme to přeměřovali několikrát před i po skončení přípravných prací.

Nicméně, pokud se někde zmýlíte, není to až takový problém, neboť za linkou je pěticentimetrová mezera sloužící k odvětrávání nábytku a spotřebičů, takže se zde dají některé rozvody protáhnout.

Problémy se stavební připraveností

Ale bohužel ani přesné dodržení umístění rozvodů vás nemusí zachránit před naštvanými montážníky. Důvodem je skutečnost, že kuchyňská studia nemají své vlastní pracovníky na montáž kuchyní, ale najímají si živnostníky apod. Pokud designer v kuchyňském studiu není sladěn s požadavky dané montážní party, pak nastane problém. To se samozřejmě stalo i nám.

Designera jsme měli v kuchyňském studiu v Olomouci, ale montáž probíhala ve Středočeském kraji. Vše bylo nachystáno dle požadavků montážníků provádějících montáže v okolí Olomouce, ale ne těch Středočeských. To nás samozřejmě stálo dodatečné nervy a dohady. Očekávala bych, že společnost Sykora to bude mít vyřešené lépe, ale zmýlila jsem se. V každém případě si nesmíte nechat vinu svalit na vás, pokud jste to připravili správně.

Mimo nachystané rozvody byste měli mít vymalováno a obloženo, pokud máte za linkou naplánovány obklady, a položenou finální podlahovou krytinu. Není to sice úplně nutné, ale budete to mít méně pracné, než kdybyste to dělali až po montáži kuchyně. V místě vývodů vody si nainstalujte roháčky (rohové ventily), ať to nemusíte dělat dodatečně v omezeném prostoru.

Informování montážníků

Je dobré montážníky dopředu informovat, z jakého materiálu máte dům či byt postavený. Do našich zdí z dutých cihel plněných minerální vatou se totiž nesmí vrtat vrtačkou s příklepem a jsou do nich speciální hmoždinky, s čímž by pracovníci nemuseli dopředu počítat.

Mimo to je musíte upozornit, kudy jsou ve zdech vedeny kabely, ať nedojde k jejich provrtání.

Příjezd montážníků

Počátek montáže byl stanoven na 6 hodinu ranní. Nejdříve přijeli montážníci a po chvíli nákladní auto s kuchyní. Ale už když přijeli měli plnou pusu keců. Vzhledem ke tmě, která venku panovala, si ani nevšimli, že stojím opodál a všechno samozřejmě slyším.

Stěžovali si na nevyřešený vstup do domu. Ale nevím, kde jinde by si nákladní auto nacouvalo k francouzskému oknu a náklad byl rovnou přesouván do prostoru kuchyně jako ze zásobovací rampy u obchodu.

Na druhou stranu musím pochválit to, že si přivezli krycí látky, které rozložili na podlaze, aby ji nezničili.

Montáž kuchyně

Montáž kuchyně byla plánována na 1 den, což mne překvapilo, neboť mamince lokální kuchyňské studio montovalo menší kuchyň 2 dny. Nicméně, jakmile jsem viděla nákladní auto s kuchyní, bylo mi to jasné. Sykora z výroby odesílá jednotlivé skříňky smontované a montážníci je jen sestaví do prostoru, případně zařídí zprovoznění LED osvětlení a zapojení spotřebičů na elektrický proud. Zatímco v případě mojí maminky si montážníci dovezli veškerý materiál rozložený na jednotlivé desky a teprve na místě vše montovali.

Pravděpodobně vám nepřipojí myčku a dřez na vodu a odpady a plyn.

Nemile nás překvapilo, že montážníci nezapojili myčku, nepřipravili baterii k dřezu a nenapojili je na vodu a odpady, i když vše dodali. Ale to byla naše chyba, neboť jsme ve smlouvě o dílo přehlédli, že vodu a plyn nezapojí. Ale o odpadech, s kterými jsme se hodně natrápili, tam nic nebylo.

Montážníci to odůvodňovali tím, že truhláře nikdo nepojistí na práci s vodou a plynem, takže za nekompletně provedenou montáž můžeme poděkovat pojišťovnám. V každém případě se jedná o praktiku, která není výjimečná.

Během dne jsme montážníky nechali dělat svou práci, ale několikrát se na nás obrátili s tím, že potřebují něco ujasnit, případně si stěžovali na domněle špatnou stavební připravenost, o které jsem psala již výše a potřebovali dokoupit dodatečné věci, protože například u varné desky byl dodán kabel, který nebyl dostatečně dlouhý.

Buďte u montáže osobně a vše zkontrolujte.

Předání kuchyně

Zhruba o půl osmé večer mi kuchyň předali bez trouby, kterou z nějakého neznámého důvodu nedovezli a ani ji neměli na dodacím listu. Po letmé kontrole skříněk jsem zjistila, že na 3 dvířkách jsou černé fleky. Montážníci se je snažili vyčistit, což se jim ale nepodařilo. Dvířka si naložili a jeden z montážníků mi přišel říct, že si je odvezou a dovezou je opravené dodatečně, zatímco druhý rozhořčeně rozdýchával dnešní šichtu v povzdálí.

Na předávací protokol nezapomeňte vypsat vše, neboť dodatečné reklamace vám neuznají. A také to, co jsme si řekli ústně s montážníky, nemusí příště platit. U nás bohužel funguje pouze pravidlo „Co je psáno, to je dáno“.

Etapa, která by se mohla zdát jako příjemná záležitost, nás stála dost nervů, takže si určitě vyhraďte celý den na to, abyste mohli být na montáži přítomni. Možná se vám to zdá být jako podivná rada, ale moje kamarádka zažila, že ji montážníci přemlouvali, aby šla pryč. Když to nehodlala udělat, tvářili se dost naštvaně. Poté se jim podařilo odloupnout kus kuchyňské desky, kterou měli v plánu slepit místo vyměnit. Později byste se tedy možná mohli divit, co jste si to převzali, neboť ne všechny nedokonalosti musíte vidět na první pohled. Zatímco když tam budete přítomni, takové věci by vám neměly uniknout.

Dodatečná montáž

Dodatečná montáž proběhla měsíc a den poté, co u nás byli naposledy. Nicméně si přítel přivstal, neboť příjezd byl plánován již na 5:30. Při této příležitosti jsme dle smlouvy o dílo hotově doplatili zbylou část kuchyně. Z toho nám tedy vyplynulo, jakou část stála montáž. Zároveň nám dovezli i záruční listy a nekompletní návody ke spotřebičům s tím, že zbytek nám poslali elektronicky.

Koupě doplňků

Pokud si plánujete koupit doplňky samostatně, dejte si pozor na rozměry. Šuplíky v kuchyni jsem si změřila pouze na délku, neboť jsem počítala, že hloubka bude standardní, ale těžce jsem se zmýlila. Příborníky, které jsem si koupila v řetězci IKEA jsou výrazně větší, takže se mi tam nevejdou.