Zkušenosti s litou podlahou Betonepox

Již to jsou 2 roky od toho, kdy jsme se připravovali na realizaci finální podlahy – epoxidové stěrky imitující beton zvanou Betonepox od společnosti Němec.

Podlaha nás stála spoustu peněz, ale nikdy jsme toho nelitovali, neboť jsme s ní maximálně spokojeni a nikdy bychom ji nevyměnili. Byť při realizaci došlo k problémům, zástupci společnosti se k tomu vždy postavili čelem a udělali vše k naší spokojenosti.

Výhody stěrky Betonepox

Stěrka má pouhé 2 milimetry, takže je ideální krytinou pro podlahové vytápění.

Zároveň je naprosto dokonale provedená, takže nikde nemusíme mít žádné podlahové lišty ani prahy, což podporuje čistý a minimalistický design Selfiehome.

Betonepox je voděodolný, takže jej máme i na zdech v koupelně. Tím nám odpadá nekonečné čistění spár typické pro keramické obklady. Zároveň jsme zatím nemuseli řešit ani žádné drhnutí usazenin.

Stěrku si můžete nechat zhotovit v nekonečné paletě odstínů barev. Společnost Němec vám zdarma vyhotoví vzorky vybraných podlah.

Těžké věci nezanechávají na podlaze žádné prohlubně a celkově je podlaha hodně odolná. Žádný předmět, který nám spadl na zem, s podlahou nic neudělal. Jen při montáži obrovské skříně na míru jsme si kousek podlahy odloupli, ale ani nevíme, kdy se to přesně stalo. Místo nám opravili a není to nijak zvlášť patrné.

Betonepox jsme zvolili také kvůli tomu, že zcela oficiálně může být i v okolí krbu.

Až pořízením robotického vysavače, který vysává obden, jsme si uvědomili, jak moc na podlaze nejsou vidět nečistoty.

Nevýhody stěrky Betonepox

Všechny materiály nějakým způsobem pracují a nejde tomu zabránit. Tmel, který je okolo zdí místo lišt, nám po necelém roce popraskal. Ale bez viditelných následků to šlo opravit.

Horší praskliny přímo ve stěrce se objevily v koupelně, kde je Betonepox i na zdech. Máme je na dvou místech, ale zatím jsme to nijak neřešili, protože se nejedná o plochy ohrožované vodou.

Stěrka je poměrně dost tvrdá, takže při chození v tenkých ponožkách vás z ní mohou bolet nohy.

Neutrální postřehy

Betonepox potřebuje dokonale rovný a pevný podklad, neboť jej pouze kopíruje (má jen 2 mm). Pokud vám podklad praskne, praskne i stěrka. Podkladem by měl být beton, nikoliv anhydrit. Všude tam, kde budete mít dilatační spáry na podkladním betonu, musí být spáry i na Betonepoxu. Ale těch se nemusíte bát, jelikož nejsou nikterak výrazné.

Byť je stěrka silně pórovitá, čistí se jednoduše. Ale je pravdou, že nic nenechávám zaschnout a všechny tekuté nečistoty raději utřu hned. Nicméně například zaschlou vodu s nečistotami (zateklo nám do domu skrz vývody na střechu) se z podlahy nepodařilo dostat a například vysypanou kurkumu jsem rovněž drhla pěkně dlouho. Společnost Němec nabízí i méně pórovité verze Betonepoxu, ale jsou dražší.

Betonepox se dá lokálně opravit, ale sami to nezvládnete. Zároveň to není takové jako u dlažby, dřevěné nebo laminátové podlahy, kde vyměníte kus za kus a nikdo nic nepozná, pokud máte stejnou šarži. U stěrky to vždy patrné bude, protože je to litá podlaha. Návštěvy si toho nevšimnou, ale vy to uvidíte, když o opravě budete vědět.

Pokud se někdy rozmyslíte, že stěrku chcete vyměnit za jiný typ podlahy, budete to mít hodně těžké. Žádná jiná podlahová krytina nemá pouhé 2 mm, takže buď budete muset zvýšit podlahu (dveře a francouzská okna vám možná nepůjdou otevřít) nebo budete muset bourat podkladní beton, což je velmi náročné, nehledě na případné ohrožení podlahového vytápění.

Stěrka je zdravotně nezávadná, ale pořád je to umělý materiál, takže kdoví co se o něm v budoucnu dozvíme.