Realizace finální podlahové krytiny

Pokládka finální podlahové krytiny avizuje brzké dokončení výstavby a zároveň domu dodá šmrnc.

Délka realizace podlahové krytiny je odvislá od typu zvolené podlahy a do jisté míry do toho může zasáhnout i počasí, které nám tuto fázi prodloužilo v řádu několika týdnů. Navíc jsme byli nuceni vymalovat ještě před dokončením pokládky podlahové krytiny z důvodu již domluvené montáže kuchyně.

Montáž podlahové krytiny by měla být provedena spíše před malováním.

Výběr podlahové krytiny

V současnosti existuje celá řada podlahových krytin, o jejichž výčtu jsem již článek napsala. Nejdůležitější je si na začátku říct, co od podlahy očekáváte, do jaké barvy ji chcete vyladit a jaký rozpočet jste na ni ochotni uvolnit. Pokud máte podlahové vytápění, myslete také na to, zda je vybraná krytina vhodná pro položení na zdroj tepla.

Finální krytina musí být vybraná ještě před litím podlah.

Zcela zásadní je mít podlahovou krytinu vybranou ještě před litím podlah z betonu či anhydritu. Důvodem je výška, která má nad vylitou podlahou zůstat pro pokládku finální krytiny. Na to si dejte opravdu pozor! Každá krytina včetně doprovodných vrstev má jinou tloušťku. Abyste pak nezjistili, že po pokládce finální krytiny neotevřete dveře nebo okna.

Co vám prodejci pravděpodobně neřeknou je skutečnost, že na tmavých podlahách je vidět každé smítko prachu, to stejné platí i u příliš světlých povrchů bez kresby.

Výběr dodavatele podlahové krytiny

Při výběru dodavatele podlahové krytiny jsme se setkali s různými přístupy podnikatelů či zaměstnanců firem.

Jeden telefonát mne doslova zarazil, neboť jednatel firmy se mnou mluvil dost nepříjemným tónem s dovětkem „Tam v žádném případě nepojedu“, přitom na webových stránkách bylo uvedeno něco jiného. Bohužel asi nedohledám, o koho šlo.

V showroomu AB parket jsem narazila na příjemnou prodejkyni, která mi všechno vysvětlila, ale na cenovou nabídku jsme i po několika urgencích čekali několik týdnů. Když jsme se konečně dočkali, cena na 1 m2 byla více než trojnásobná oproti ceně, kterou mi sdělila na prodejně. Ještě k tomu cenová nabídka byla úplný paskvil, jelikož jsem chtěla nacenit podlahovou krytinu pro celý dům a ne jen nějaký nesmyslný počet metrů čtverečných, který neodpovídal ani jedné místnosti či součtu vícero místností našeho RD. Na opravu jsme rovněž čekali dlouho, ale to už nám bylo jedno, neboť představa, že u nich něco reklamujeme, byla otřesná.

S naprosto odlišným jednáním jsme se setkali v HT parket, kde jsme měli štěstí, že se nám věnoval přímo majitel firmy. Už jsme byli rozhodnuti pro tohoto dodavatele, ale na poslední chvíli jsme změnili typ finální krytiny.

Podlahy nám realizovala společnost Němec, ve které jsme se setkali s bezkonkurenčním přístupem k zákazníkovi. Náš projekt byl sice opředen milionem problémů, ale chování této společnosti vůči nám bylo opravdu velkorysé.

Obhlídka stavby technikem

Před započetím prací je vhodné, aby se na stavbu přijel podívat technik realizační firmy, aby zhodnotil připravenost, zkontroloval vlhkost a případně se domluvil na úpravě připravenosti. My jsme na základě jeho návštěvy museli bourat ve sprchovém koutě, neboť jsme se po telefonu špatně pochopili.

Podpis smlouvy o dílo

Na základě obhlídky stavby může technik určit délku trvání montážních prací, která je uvedena ve smlouvě o dílo. My jsme ji měli stanovenou na 1 týden, ale počasí bylo proti. Samozřejmě už ve chvíli, kdy technik byl na stavbě, bylo avizováno, že mají přijít kruté mrazy, ale pravděpodobně to zapomněli do doby provádění prací promítnout.

Průběh realizace finální krytiny

Na pokládce finální podlahy se začalo pracovat 20. února 2018 a skončilo se tam 23. března 2018. Nicméně poté jsme ještě řešili drobné reklamace, které byly okamžitě opraveny k naší spokojenosti.

Na stavbě jsme nikdy přítomni nebyli, řemeslníci si tam hospodařili sami, ale každý večer jsme přes okna kontrolovali, co se za daný den událo. Nechtěli jsme vstupovat do domu, aby nás pak nenařkli, že jsme tam něco rozbili, pokazili, pošlapali apod.

V podstatě permanentně jsem ale chodila po pozemku a blízkém okolí a sbírala rozfoukaný odpad. Ke vší smůle se pracovníkům podařilo také zabouchnout dveře našeho domu s klíčem v zámku, i když je na to přítel upozorňoval, neboť mou vinou se nám to málem také stalo.

Jak již bylo zmíněno, realizaci naší finální krytiny ohrozily kruté mrazy, díky kterým se nedalo v domě větrat a podlahy tak nevysychaly, jak měly.

Po dokončení nás na pozemku zůstal odpad, ale jeden telefonát stačil k tomu, abych přijala omluvu a odpad ještě tentýž den zmizel.

Rady na závěr

Vyfoťte si stav domu, a především rámů oken a dveří před pokládkou finální podlahy. Důvodem je to, abyste měli důkaz, v jakém stavu jsme dům předávali k realizaci podlah.

Pokud se vám něco nelíbí, ozvěte se. I když jsme s pracovníky českého původu a chování na úrovni byli spokojení, řediteli pobočky tvrdili něco, co nebyla pravda. Například, že si odpad odvezli, přitom nám zůstal pod okny, nebo že okna jsme měli pomalovaná ještě před jejich nástupem.

Na všem, s čím se nedokážete domluvit přímo s pracovníky na stavbě, se obraťte na někoho výše postaveného.

Pokládka jiných podlahových krytin není tak náročná, takže ji můžete zvládnout i sami a ušetřit tak spousty peněz.

Zkušenosti se společností Němec s.r.o.

I když jsme při realizaci měli spousty problémů, zakázku bych této společnosti zadala znovu, jen bych si hlídala rámy oken. Výsledek práce je úžasný, chování k zákazníkům na dnešní dobu převyšující poptávky nad nabídkou neuvěřitelné. Cena, kterou jsme zaplatili, sice byla vysoká, ale tímto velkorysým chováním se vše vykompenzovalo. K tomu všemu musím přičíst pochvalu od technika společnosti Hüppe, který byl sám překvapený, jak rovné a kvalitní povrchy máme.

Dále musím pochválit, že nám na stavbu neposlali žádné cizince. Možná se vám to zdá podivné, ale stavební firmy velmi často zaměstnávají kde koho, s kým se ani pořádně nedomluvíte.

Vzhledem k tomu, že jsme museli vymalovat v průběhu realizace podlah, kterou nestihli ve slíbeném termínu, pokryli nám veškeré podlahy podkladovým izolačním pásem, aby se nezničily.

Společnost Němec nám také před realizací dodala několik vzorků podlah, které jsme si mohli nechat.

V tuto chvíli se ještě rozmýšlíme, zda si necháme vyměnit rámy oken nebo přijmeme slevu na dílo za znečištění rámů oken. Kaňkou na celém problému byla skutečnost, že řemeslníci tvrdili, že to neudělali oni. Naštěstí vedení společnosti je natolik férové, že přiznalo, že je to jejich materiál, který z oken nejde dolů.

Profesionálnější společnost jsme na trhu ještě nepotkali. Na 1. místě je u nich naše spokojenost, pro kterou se snaží udělat všechno. Jsme šťastní, že jsme se rozhodli právě pro tuto společnost, která je špičkou ve svém oboru a zaměstnává skvělé lidi.

Opravy

Po necelém roce se na pár místech začaly odlupovat silikony u zdí. Nejpravděpodobnějším důvodem je sedání stavby. Při realizaci další zakázky nám tyto drobnosti byly opraveny, aniž by někde něco šlo vidět. Popraskaná místa se přelepila páskou, odstranily se odlupující se zbytky a aplikoval se tam bílý tmel proti popraskání.

Pravděpodobně při montáži vestavěné šatní skříně se nám povedlo kousek podlahy odloupnout. Ta nám také byla opravena a oprava je méně viditelná, než jsem si myslela. Člověk, který o tom neví, si ničeho nevšimne, a to je důležité.