Co přináší chytrá domácnost ženám?

Na blogu již vyšlo mnoho článků o chytré domácnosti, kterým dle mého názoru rozumí jen hrstka vyvolených, ale možná se mýlím… Nicméně bych ráda chytrou domácnost, kterou přítel postupně zhotovuje svépomocí, ukázala na praktických příkladech, které ocení nejen muži, ale právě i ženy.

Den s chytrou domácností na praktických příkladech

Říká se, že každý den je jiný. Máme rozdílnou náladu, jinou úroveň množství energie, děláme různé věci, ale přece jenom se najde spousta rutinních záležitostí, které jde automatizovat.

Žaluzie a spotřebiče v domácnosti

Představte si, že vás ráno nevzbudí budík, ale sluneční paprsky, které se linou do pokoje skrz automaticky se vytahující žaluzie? Vyskočíte z postele a zjistíte, že koupelnový žebřík vám již hodinu vyhřívá koupelnu k ranní koupeli. No není to perfektní? Pokud tento rituál neprobíhá pravidelně, můžete veškeré akce vyvolat z mobilu a pokud jste ovečky, postačí vám pouze hodinky Apple Watch.

Přebírání věcí

Po snídani vyrážíte do práce a dům se sám zabezpečí a zavře všechny elektricky poháněné brány, pokud omylem zůstaly otevřené. U nás například vstup pod terasu. Cestou do práce vám volá kurýr, že je za 5 minut u vás. Vracet se už nemůžete, proto mu vzdáleně otevřete vrata garáže či jiné části domu. Přitom sledujete každý jeho krok na kamerách a po jeho odchodu zase vše zavřete nebo v případě vchodových dveří s elektronickým zámkem bude stačit zabouchnutí.

Dilema s okny

V práci s hrůzou zjistíte, že má přijít velká bouřka, ale nejste si jistí, zda jste zavřeli všechna okna. To je dilema. Mám otravovat starší sousedský pár nebo nemám. Je to jednoduché, podíváte se do aplikace a zjistíte, která okna jsou zavřená a která otevřená. Sousedy pak můžete nasměrovat ke konkrétním oknům nebo je vůbec otravovat nemusíte.

Čistota domácnosti

Dům je prázdný a podle harmonogramu má první člověk přijít až v xy hodin. Robotický vysavač tedy vyjíždí ze stanice a začíná úklid tak, aby vše zvládl zavčas. Po splnění úkolu vám přijde notifikace, u nás to přítel nazval vskutku vtipně: „Debordelizace Selfiehome byla dokončena“. Vaší fantazii se meze nekladou. Po ukončení vysávání může okamžitě vyjet mop a celý dům vytřít. Jen mop zatím ještě nemáme… Pokud si říkáte, že každodenní vysávání je zbytečné, můžete si nastavit jakýkoliv režim. Vysavač může vysávat 1x nebo vícekrát za týden celý dům nebo jen některé pokoje atd.

Poplach v domácnosti

Něco se stalo. Zabezpečovací systém spustil poplach. Dříve než začnete panikařit, můžete prohlédnout kamery. Někdo je vyřadil z provozu. Nevadí, na e-mailu naleznete fotografie záškodníků. V tu chvíli už možná na místě bude i zásahová služba…

Přivítání

Po vyčerpávajícím dnu se vracíte domů a dům vás již vítá rozsvícením venkovních světel. Jak to udělal? Velice jednoduše. Přiblížili jste se k domu s mobilem.

Sledování

Doma nervózně přešlapujete, kde máte děti nebo drahou polovičku. Už dávno přece měli být doma. Opět nevadí, otevřete aplikaci a uvidíte, kde se právě nachází.

Soukromí

Začíná se stmívat a žaluzie sjíždějí dolů, aby udržely vaše soukromí. Během dne mohly být dole několikrát, neboť se snažily udržet příjemnou teplotu v domácnosti.

Odpočinek na zahradě

Po hodinách strávených u plotny dáváte krásně upletenou vánočku do trouby a jdete si hodit šlofíka na zahradu. Trouba vás sama upozorní, že je čas voňavou vánočku vytáhnout.

Další vychytávky

Pomocí chytré domácnosti můžete také definovat, která světla se mají kdy zapnout a po jakém impulzu. Na chodbě například máme „bludičku“, kterou nám zapínají pohybová čidla Jablotronu.

Milovníci statistik mohou sledovat, kolik elektřiny do domu připutovalo z fosilních paliv a kolik z nefosilních. Vidí spotřebu celého domu nebo i jednotlivých spotřebičů. Tak jsme například zjistili, že LED pásek v kuchyni nám žere mnohonásobně víc elektřiny než obří světlo v obývacím pokoji. Můžete sledovat stav baterií v jednotlivých zařízeních, pokud nemáte vše na kabelu. Dále například teplotu v domácnosti, množství CO2, množství srážek, sílu větru, vlhkost aj.

Po instalaci fotovoltaiky ujíždíme na statistikách výroby elektřiny a jejího uchovávání či posílání do distribuční sítě. Prostě a jednoduše chytrá domácnost je opravdu boží a obzvlášť, když si ji zvládnete vytvořit sami za zlomek ceny komerčně dostupných řešení. Ano, nemáme sice tablet někde v centrální části domu, odkud celý dům můžeme ovládat, ale máme vše v mobilech a hodinkách, které máme pořád u sebe, což je ještě lepší.