Integrace Home Assistant se Solax X3 Hybrid G4

Solax má integraci přímo v Home Assistant. Tato integrace ale s novějšími zařízeními nebo novějším firmware nefunguje, protože předpokládá připojení na lokální IP adresu Solaxu, ze které si bude stahovat data. Toto lokální spojení je ale s novějšími verzemi firmware blokované.

Řešením je buď použití modbus převodníku s LAN nebo přímo cloudové API. Nevýhodou cloudového API je stahování dat pouze jednou za 5 minut. Nepotřebujete k tomu ale zase žádný jiný extra hardware.

Aktivace cloudového API Solax Cloud

Rozhodl jsem se jít cestou cloudového API. Aby bylo možné se na API z Home Assistant připojit, je nejprve nutné API povolit v Solax Cloud. To můžeme udělat jedním kliknutím v Service – API. Objeví se TokenID a API Address.

Přidání senzoru Solax do Home Assistant

Pro integraci Solax X3 Hybrid G4 jsem procházel komunitní diskuze, abych zjistil možnosti propojení. Nejvíc se mi líbilo řešení od uživatele 74Quickie74. Převzal jsem toto řešení a lehce upravil pro své potřeby.

Tento kód stačí vložit do souboru se senzory Home Assistant. Jen musíte doplnit do resource: https://www.solaxcloud.com/proxyApp/proxy/api/getRealtimeInfo.do?tokenId=VasTokenID&sn=SNVasehoInverteru vaše TokenID a registrační číslo inverteru.

Tím je integrace hotová a v Home Assistant máte několik nových senzorů poskytujících data ze Solaxu.

Nevíte si rady s integrací Solax s Home Assistant? Ozvěte se nám!

Já jsem si ale vytvořil ještě jednu šablonu pro počítání celkově vyrobené energie ze slunce. Tento senzor následně používám i v energy dashboard, viz níže. Do souboru templates.yaml jsem vložil následující.

Kvůli měření nabíjení a vybíjení baterií je potřeba přidat následující do souboru customize.yaml.

V Home Assistant mám díky tomu následující data ze Solaxu.

Integrace Solax do Energy dashboard

Pokud sledujete energie v Home Assistant pomocí Energy dashboard, je dobré tam přidat i Solax, abyste viděli, kolik elektřiny vyrobíte a spotřebujete a jak se to podílí na celkovém energetickém mixu.

V nastavení Energy dashboard stačí přidat do části solárních panelů senzor měřící celkovou výrobu energie.

Solax bohužel v době psaní článku neposkytuje data o využití bateriového systému, takže tuto informace není možné do Home Assistant přímo integrovat. Pokud by někdo věděl o způsobu, jak data z využití baterie do Home Assistant dostat, dejte prosím vědět v komentářích 🙂

EDIT: Přes rozšíření původního kódu se mi podařilo měřit i využití bateriového systému. Viz ukázky kódu výše.

Chcete pomoct s integrací Home Assistant se Solax? Ozvěte se nám a můžeme se domluvit na individuální konzultaci.