Příklady automatických scén v chytré domácnosti

Už je to přibližně půl roku od doby, kdy jsem domů pořídil Home Assistant pro automatizaci chytré domácnosti. Za tu dobu jsem si s tím hrál a vymýšlel a ladil různé scény pro automatizaci chytré domácnosti. V tuto chvíli mám již pocit, že vše, co jsem chtěl automatizovat, již mám hotové. Pokud mě to budoucna napadnou ještě nějaké další věci k automatizaci, budu postupně článek doplňovat.

Níže naleznete seznam všech automatických scén, které se v Selfiehome spouští pomocí Home Assistant. Z praktických důvodů neuvádím scény, které souvisí s bezpečností a zabezpečením domu.

Aktivace venkovních světel při příchodu

Tato automatizace zajistí, že když se některý z členů domácnosti přiblíží k domu po setmění, rozsvítí se automaticky světla kolem domu na dobu 30 minut. Světla lze samozřejmě ručně vypnout v případě potřeby. Lokace domu je definovaná v Home Assistant pomocí zóny. Poloha členů domácnosti je určená z mobilní aplikace. Čas západu slunce je základní součástí Home Assistant na základě polohy domu a znalosti času a časové zóny.

Upozornění na dostupné aktualizace

Home Assistant pravidelně dostává aktualizace pro všechny své komponenty (HACS, Core, Operating System, Supervisor), stejně tak další software nebo hardware může dostávat nové verze. Proto jsem si nastavil automatizaci, která mi pošle e-mail, když je dostupná nějaká aktualizace. Aktualizace mohou přidávat nové funkce, ale také opravovat chyby nebo bezpečnostní problémy, takže je dobré se jim věnovat.

Upozornění na slabé baterie

Některé prvky, které používám v rámci chytré domácnosti, jsou napájené z baterie. Tyto baterie typicky vydrží několik let, ale i přesto je potřeba baterii jednou za čas vyměnit. Nastavil jsem si tedy e-mailovou notifikaci, když stav baterie v zařízení klesne pod 20 %.

Upozornění na otevřené okno při zajištění domu

Dům je chráněn pomocí zabezpečovacího systému Jablotron. Jablotron sám o sobě může poslat upozornění při zajištění domu s otevřeným oknem nebo dveřmi. Já chci mít ale vše integrované v Home Assistant, proto jsem si nastavil, aby mi upozornění na otevřené okno zasílal přímo Home Assistant. Tato notifikace chodí přímo do telefonu v rámci mobilní aplikace Home Assistant.

Upozornění, když se přiblížím k domu, který je stále zajištěn

Dům je chráněn pomocí zabezpečovacího systému Jablotron. Běžně dům odjistím s předstihem z mobilu. Pokud bych ale zapomněl, tak mám nastavenou notifikaci, že když se některý člen domácnosti přiblíží k domu, tak přijde do mobilního telefonu upozornění, že dům je stále zajištěn.

Upozornění na dokončení pečícího programu trouby

V domácnosti máme chytrou troubu Siemens. V Home Assistant jsem si nastavil, že když skončí zvolený pečící program v troubě, přijde notifikace do mobilu. Trouba sama o sobě na dokončení programu upozorňuje pískáním. Ale když bych byl třeba zrovna na zahradě, tak bych to nemusel slyšet. Tím, že mám trvale na ruce Apple Watch, vždy dostanu informaci, že trouba skončila svůj program. I když bych nebyl zrovna doma.

Upozornění při dokončení úklidu

O vysávání domu se stará robotický vysavač iRobot Roomba i7 (dřinu strojům 😀 ). Když robot dokončí vysávání, přijde do mobilního telefonu notifikace o dokončeném úklidu.

Upozornění při odjištění domu

Dům je chráněn pomocí zabezpečovacího systému Jablotron. Jablotron sám o sobě může poslat upozornění při odjištění domu. Já chci mít ale vše integrované v Home Assistant, proto jsem si nastavil, aby mi upozornění na odjištění domu zasílal přímo Home Assistant. Tato notifikace chodí přímo do telefonu v rámci mobilní aplikace Home Assistant.

Upozornění při zajištění domu

Dům je chráněn pomocí zabezpečovacího systému Jablotron. Jablotron sám o sobě může poslat upozornění při zajištění domu. Já chci mít ale vše integrované v Home Assistant, proto jsem si nastavil, aby mi upozornění na zajištění domu zasílal přímo Home Assistant. Tato notifikace chodí přímo do telefonu v rámci mobilní aplikace Home Assistant.

Upozornění při úniku vody

V technické místnosti je většina zařízení. Jsou tam kompletní rozvody vody včetně filtrů, bojler, expanzní nádoby i pračka se sušičkou. Je zde tedy největší riziko úniku vody. Proto jsem zakoupil Aqara Water Leak Sensor, který detekuje únik vody, a umístil jsem ho do technické místnosti tam, kde by s největší pravděpodobností únik vody nastal. A v Home Assistant jsem si nastavil upozornění zaslané do mobilního telefonu i do e-mailu v případě detekovaného úniku vody.

Vypnutí čerpadel při úniku vody

Když senzor úniku vody v technické místnosti detekuje únik, tak kromě toho, že si nechám poslat notifikaci do mobilního telefonu a e-mailu, chci samozřejmě co nejrychleji automaticky na ten únik vody reagovat. Proto jsem si vytvořil automatizaci, která při detekovaném úniku vody automaticky vypne čerpadlo ve studni i v retenční nádrži, což je okamžitá a velmi efektivní reakce, která zabrání vytopení domácnosti, protože vyteče maximálně zbývající voda z expanzní nádoby, případně z pračky nebo sušičky, což nijak velké škody nezpůsobí.

Spouštěčem automatizace je tedy detekovaný únik vody na senzoru Aqara Water Leak Sensor v technické místnosti. Akcí, která se spustí, je vypnutí čerpadel ve studni i v retenční nádrži.

Odchodová scéna při zajištění domu

Když zajistím dům pomocí Jablotron, znamená to, že nikdo není doma. V tu chvíli má smysl vypnout/deaktivovat různá zařízení nebo spotřebiče, které nemusí běžet ve chvíli, kdy nikdo není doma. Automatizace tedy po zajištění domu zavírá vrata pod terasou, vypíná všechna venkovní světla (běžně jsou aktivní s pohybovým a světelným senzorem) a vypínám také čerpadlo v retenční nádrži i ve studni, aby i v případě nějaké havárie nedošlo k zaplavení domu, ale maximálně by se jen vypustila voda z expanzní nádoby a dál by již žádná voda netekla. U čerpadla ze studny je nastavené zpožděné vypnutí kvůli myčce nádobí, kterou typicky před opuštění domu spouštíme, aby umyla zbývající špinavé nádobí.

V jiných domácnostech by se dalo pravděpodobně vypnout ještě víc věcí prostřednictvím chytrých zásuvek, ale Selfiehome je řešený velmi minimalisticky a jednoduše, takže další věci v tuto chvíli není potřeba vypínat.

Příchodová scéna při odjištění domu

Když naopak přijdu domů, tak má smysl udělat něco jako opak odchodové scény. Při odjištění domu tedy opět zapínám čerpadla, která byla odchodovou scénou vypnutá.

Zapnutí čerpadel pro zalévání zahrady

V odchodové scéně vypínám čerpadla, abych předešel případnému úniku vody v domě v nepřítomnosti. Jenže přes léto mám nastavenou automatickou zálivku živého plotu z bambusů. Ta se spouští každý večer v 21:00. A v tu chvíli samozřejmě musí být aktivní čerpadlo v retenční nádrži, ze kterého se zálivka provádí.

Proto mám nastaveno, že v době nepřítomnosti se čerpadlo v retenční nádrži automaticky aktivuje v 20:45 a zůstane aktivní 45 minut, po kterých se opět samo vypne. Abych ale bambusy zbytečně nezaléval v době, kdy venku prší, mám navíc nastaveno, že se automatizace spustí pouze v případě, kdy za posledních 24 hodin napršelo méně než 1 mm srážek. Množství srážek měřím pomocí srážkoměru Netatmo.

Spouštěčem automatizace je tedy čas 20:45. Podmínkami pro spuštění je, že srážky za posledních 24 hodin jsou menší než 1 mm a že nikdo není doma. Pokud jsou obě tyto podmínky splněny, tak se v 20:45 spustí tato automatizace, která aktivuje čerpadlo v retenční nádrži a po 45 minutách ho opět vypne.

Otevření žaluzií ráno

Na noc mám obvykle zatažené žaluzie. Rád spím v absolutní tmě. Ráno pak samozřejmě chci žaluzie otevřít. Jenže nechci, aby se žaluzie otevřely dřív, než budu skutečně vzhůru. Na druhou stranu ale chci, aby se otevřely pokud možno opravdu před vstáváním z postele. Což je někdy v 6:30 a jindy zase v 8:00. Automatizaci tedy nešlo spouštět jednoduše s časem, protože vstávám každý den jinak.

Využil jsem tedy toho, že telefon nabíjím přes noc a ráno, když se vzbudím, tak typicky telefon zvednu z nabíječky (používám bezdrátové nabíjení) a přečtu si nějaké e-maily a zprávy apod. Automatizaci jsem tedy svázal s ukončením nabíjení telefonu. Někdy ale telefon nabíjím i přes den, když je to z nějakého důvodu potřeba. Nebo ho typicky nabíjím v autě. Proto jsem musel ošetřit, že se daná automatizace spouští jen mezi 6:30 – 8:00 a jen když jsem doma (aby se žaluzie neotvíraly, když jsem například na služební cestě). A s žaluziemi nechci hýbat také v případě silného větru, což jsem definoval jako vítr silnější než 35 km/h změřený na meteostanici Netatmo.

Spouštěčem dané automatizace je tedy odpojení telefonu z nabíječky. Podmínkami pro spuštění jsou čas mezi 6:30 a 8:00, vítr slabší než 35 km/h a musím být doma. Tyto podmínky musí být splněny všechny současně.

Spouštění typu scény podle venkovní teploty

Aby to nebylo tak jednoduché, tak navíc ještě rozhoduji mezi tím, jestli se žaluzie vytáhnou úplně nebo jestli se jen otevřou lamely na oknech na západní straně domu a lamely na východní straně domu zůstanou přivřené (otevřou se jen lehce, aby šlo trochu světla do místnosti). A tady se rozhoduji podle venkovní teploty a používám jednoduchou podmínku IF-THEN-ELSE.

Pokud je průměrná venkovní teplota za posledních 24 hodin vyšší než 17 °C, tak spouštím scénu, která otevře lamely žaluzií na západní straně domu (tam slunce ráno nesvítí) a lamely žaluzií na východní straně domu zůstanou přivřené. V opačném případě (tedy pokud je průměrná venkovní teplota za posledních 24 hodin nižší než 17 °C) úplně vytahuji všechny žaluzie – aby šlo do domu co nejvíc světla a současně i tepla (venku je zima a tedy i doma je potenciálně chladněji) a ušetřilo se za vytápění.

Vytažení žaluzií při silném větru

Žaluzie potřebují být chráněny proti silnému větru, aby se nepoškodily. Každý výrobce to má uvedené v technických parametrech nebo návodu. Obvykle se to liší podle typu a velikosti žaluzií. Běžně platí, že čím větší žaluzie, tím mají menší odolnost proti větru. Z tohoto důvodu výrobci obvykle instalují vlastní větrné senzory, které při silném větru žaluzie automaticky vytáhnou.

Já jsem instalaci větrného senzoru odmítl, protože mi to přišlo zbytečné. Od začátku jsem počítal s chytrým řízením a automatizací. Chtěl jsem tedy k tomu využít větrný senzor Netatmo.

V Home Assistant mám tedy nastaveno, aby při větru o rychlosti větší než 30 km/h změřeném na větrném senzoru Netatmo došlo k automatickému vytažení všech žaluzií.

Rozsvícení ambientního osvětlení na chodbě

Na chodbě máme instalované ambientní LED osvětlení. Toto osvětlení nemá žádné své pohybové čidlo, ale už od začátku se počítalo s tím, že bude ovládané pomocí chytré domácnosti na základě detekce pohybu pomocí pohybových čidel Jablotron. Na chodbě je totiž pohybové čidlo Jablotron, které pro rozsvícení tohoto osvětlení používáme.

Spouštěčem je tedy detekce pohybu pomocí pohybového čidla Jablotron na chodbě. Podmínkami pro rozsvícení osvětlení je čas po západu slunce dle aktuálního času a polohy domu a informací o západu slunce z předpovědi počasí pro danou lokalitu. A také musí být někdo doma, což jednoduše detekuji tím, že je dům odjištěn.

Osvětlení se tedy spustí ve chvíli, kdy je po západu slunce a na chodbě je detekovaný pohyb. Ve chvíli, kdy čidlo na chodbě přestane detekovat pohyb, se světlo automaticky zhasíná. Zde by bylo možné nastavit i nějakou prodlevu, třeba že se světlo zhasne 30 vteřin po ukončení detekce pohybu. Z praxe jsem si ale vyzkoušel, že pro naše použití nejvíc vyhovuje zhasnutí hned při skončení detekce pohybu na čidle Jablotron.

Zatažení žaluzií při teple venku dopoledne

Pokud začne teplota venku během dopoledne stoupat, chci automaticky zatáhnout žaluzie na východní straně domu.

Spouštěčem automatizace je to, že průměrná venkovní teplota za posledních 24 hodin dosáhne 17 °C. Jako podmínky pro spouštění jsou čas mezi 6:30 a 12:00, vítr slabší než 35 km/h, že je dům odjištěn (a tedy je někdo doma) a že můj telefon se nenabíjí (pokud se nabíjí, tak spím a žaluzie jsou tak jako tak zatažené). Pokud jsou všechny tyto podmínky splněny, tak se spustí scéna, která zatáhne žaluzie na východní straně domu.

Původně jsem v této automatizaci měl i podmínku pro vnitřní teplotu, ale ta se ukázala jako zbytečná a spíš kontraproduktivní, protože někdy kvůli nočnímu větrání teplota v domě byla ráno nízká a scéna se kvůli tomu nespustila, i když bych očekával, že se spustí. Automatizace založená pouze na průměrné venkovní teplotě je spolehlivé řešení.

Zatažení žaluzií při teple venku odpoledne

Obdobně jako v rámci automatizace výše pro dopolední zatažení žaluzií řeším i odpolední zatažení žaluzií. Automatizace je zde trochu jiná kvůli tomu, že nemusím ověřovat, jestli ještě spím, protože odpoledne už obvykle nespím 😀

Spouštěčem automatizace je tedy buď čas 12:00 anebo že průměrná venkovní teplota za posledních 24 hodin vystoupá na 17 °C. Jako podmínky jsou to, že ještě není po setmění (protože pak se spouští scéna pro kompletní zavření všech žaluzií na domě, viz níže), síla větru je nižší než 35 km/h a průměrná venkovní teplota za posledních 24 hodin je vyšší než 17 °C (to kvůli tomu spuštění podle času ve 12:00, aby se scéna nespustila například v zimě). A také musí být dům odjištěn, tedy někdo je doma.

Zatažení žaluzií po setmění

Každý večer po setmění chci vždy automaticky zavřít všechny žaluzie na domě kvůli soukromí.

Spouštěčem automatizace je tedy západ slunce, což Home Assistant zná z polohy domu a předpovědi počasí pro danou polohu. Vyzkoušel jsem si, že přímo čas západu slunce je příliš brzy, proto jsem nastavil čas západu slunce posunutý o 30 minut. Jako podmínka je nezajištěný dům (tedy je někdo doma) a síla větru nižší než 35 km/h.

Zatažení žaluzií při příchodu domů po setmění

Všechny automatizace, které se týkají ovládání žaluzií, mají jako podmínku, že je někdo doma. Když doma nikdo není, tak automatizace nad žaluziemi neprobíhají a počítá se s tím, že přes léto jsou žaluzie trvale zatažené (zabránění přehřívání interiéru) a v zimě jsou naopak trvale vytažené (alespoň částečné ohřívání interiéru při slunečním svitu).

Když ale přijdeme domů po setmění, tak každopádně chci, aby se žaluzie zatáhly. Protože zatažené žaluzie po setmění jsou standardní automatizací kvůli soukromí.

Spouštěčem této automatizace je tedy příchod některého člena domácnosti domů. Jako podmínka je vítr slabší než 35 km/h dle větrného čidla Netatmo a také to, že je již po západu slunce. Pokud jsou obě tyto podmínky splněny, tak dojde k automatickému zatažení žaluzií.

Zavření terasy při odchodu

Když odcházím z domu, chci automaticky zavřít vrata pod terasu, pokud bych na ně náhodou zapomněl.

Spouštěčem automatizace je to, že některý člen domácnosti opustí zónu domu (definováno jako oblast v mapě). Podmínkou pro spuštění automatizace je, že domácnost je již prázdná – tedy z domu odešel poslední člen domácnosti. V tu chvíli se spustí scéna, která zavře vrata pod terasu.

Zavření terasy večer

Občas se stalo, že jsem večer zapomněl zavřít vrata pod terasu. Udělal jsem si proto automatizaci, která každý večer v 22:00 spustí scénu zavření vrat pod terasu. Po 22:00 už obvykle pod terasu nechodím a pokud bych tam šel, tak si vrata prostě znovu z Apple Watch otevřu. Ale mám tím jistotu, že vrata pod terasou nezůstanou přes noc otevřená.

Spouštěčem automatizace je tedy čas 22:00. Podmínky zde nejsou žádné.

Máte nějaké další tipy na automatizace chytré domácnosti? Co doma používáte vy? Budeme rádi, když nám dáte vědět v komentářích pod článkem 🙂