Vlastnosti routeru Synology RT2600ac

Router Synology RT2600ac nabízí mnoho pokročilých funkcí, které pro domácí routery rozhodně nejsou běžné. Bývají spíš součástí velmi drahých podnikových řešení.

Výkonná WiFi

Výkonná WiFi byl pro mě jeden z nejdůležitějších parametrů nového routeru. WiFi na Synology RT2600ac je velmi rychlá a patří ke špičce mezi domácími WiFi routery. Dle testů a recenzí WiFi v pásmu 5 GHz mají být přenosové rychlosti kolem 500 Mbit/s, což mohu potvrdit. Reálně doma dosahuji přes jednu tlustou nosnou zeď (Porotherm 25 AKU SYM) na vzdálenost cca 5 metrů rychlosti kolem 60 MB/s na svém Microsoft Surface Pro 5 (Marvell AVASTAR Wireless-AC Network Controller), což odpovídá 480 Mbit/s.

MU-MIMO

MU-MIMO (označované také jako AC Wave 2) je technologie, díky které může WiFi router nebo přístupový bod komunikovat až se čtyřmi klienty současně. Standardně je totiž router schopný obsluhovat vždy jen jednoho klienta. Při více připojených zařízeních dramaticky klesá rychlost, jelikož router se musí neustále přepínat mezi všemi připojenými klienty.

Dual-WAN

Dual-WAN umožňuje mít na routeru více připojení k internetu. To se hodí jednak pro vyrovnávání zátěže (rozložení vytížení internetového připojení), díky čemuž je router schopný na WAN dosáhnout rychlosti až 2 Gbit/s, tak i jako ochrana proti selhání. V případě výpadku primární konektivity totiž dojde k automatické aktivaci záložního připojení k internetu.

Quality of Service (QoS)

Quality of Service (zkráceně QoS) má prakticky každý router. Jenže kdo na routerech za 500 Kč chtěl někdy nějaká pravidla nastavit, tak pravděpodobně zjistil, že to reálně buď vůbec nejde a nebo to tak dramaticky zatíží (a tedy zpomalí) celý router, že je lepší to nenastavovat.

Na Synology RT2600ac je ale QoS velmi pokročilý a opravdu reálně použitelný. Můžete omezit rychlost například některým zařízením nebo naopak upřednostnit jiná zařízení, aby například TV měla vyšší prioritu než dětské PC. Nebo lze QoS nastavit na úroveň jednotlivých aplikací, protokolů nebo služeb. Takže můžete například omezit protokol BitTorrent a zvýhodnit VoIP telefonii (volání přes internet).

Součástí je také historie až 365 dnů zpětně s detailními informacemi o provozu v síti.

Rodičovská kontrola a filtrování webu

Rodičovská kontrola a možnost filtrování webu je opět velmi často propagována i u výrazně levnějších zařízení. Situace je ale velmi podobná jako s QoS popsaným výše. Na routeru Synology RT2600ac to ale skutečně funguje. V balíčku Safe Access vytváříte uživatelské profily, kterým nastavujete určitá pravidla a tyto profily pak spárujete se zařízeními v síti.

Optimálně by tedy každý člen domácnosti měl mít svůj profil, ke kterému by měl mít přiřazena všechna svá zařízení – mobilní telefony, tablety, počítače, cokoliv. A každému uživatelskému profilu pak můžete nastavit individuální pravidla. Například úplně vypnout přístup k internetu v určité době (například večer po „večerce“). Nebo omezit maximální čas na internetu na 4 hodiny denně apod. A také každému profilu můžete omezit, na jaké stránky a služby může chodit. A to jak manuálně prostřednictvím webových adres, tak i pomocí přednastavených filtrů obsahu. Například blokace sociálních sítí, filtrování nevhodných výsledků v Google, Bing a YouTube apod. Součástí omezení jsou i tzv. odměny. Například dítěti za dobré výsledky ve škole můžete jednorázově přidat 1 hodinu přístupu k internetu.

Kromě toho jsou dostupné i statistiky, takže vidíte, jak který uživatel tráví čas online na svých zařízeních.

Threat Prevention

Threat Prevention je už jednou z velmi pokročilých a pro domácí zařízení velmi neobvyklých funkcí. Jedná se totiž o detailní kontrolu veškerého síťového provozu s analýzou datových paketů a hledáním škodlivých paketů. Pro aktivaci Threat Prevention je potřeba do routeru vložit alespoň 8 GB paměťovou kartu nebo připojit externí disk přes USB. Databáze pro tuto pokročilou ochranu totiž zabírá 2 – 3 GB.

Threat Prevention opět poskytuje možnosti automatického blokování škodlivého provozu a velmi detailní statistiky.

VPN server

Samozřejmostí je zabudovaný VPN server. Co už ale není tak samozřejmé je podpora prakticky všech VPN protokolů. Máte tedy k dispozici SSTP VPN, OpenVPN, L2TP/IPSec i PPTP. Připojení k VPN je možné jak pomocí VPN klienta na koncovém zařízení, tak pomocí webové VPN. Součástí VPN balíčku je i služba vzdálené plochy, při které se router chová v podstatě jako Remote Desktop Gateway. Zprostředkovává tedy bezpečné připojení z internetu na vzdálenou plochu počítačů v lokální síti.

Podpora u VPN je jak Point-to-Site, tedy připojení koncových zařízení k VPN serveru na routeru, tak i Site-to-Site, kdy mezi sebou propojujete dvě celé sítě. Tedy například dva vzdálené routery tak, že jejich sítě se pak tváří jako jedna velká společná síť. U Site-to-Site připojení je snadno možné nakonfigurovat i Site-to-Site VPN do cloudu Microsoft Azure.

Mediální server

Router může sloužit v místní síti také jako multimediální server a umožňovat domácím zařízením přehrávat multimediální obsah. Jedná se o zařízení DMA kompatibilní s protokoly DLNA/UPnP.

Aby bylo možné multimediální obsah z routeru na přehrávacích zařízeních DMA přehrávat, je potřeba k routeru připojit nějaký externí disk, ze kterého obsah budete přehrávat.

Součástí multimediálního serveru je obvykle i balíček download station. Díky tomu router může sloužit jako stanice pro stahování obsahu prostřednictvím protokolů BitTorrent, FTP, HTTP, NZB, Thunder, FlashGet, QQDL a eMule.

DNS server

Jako poslední balíček bych zmínil DNS server, díky kterému může router sloužit jako autoritativní DNS server pro nějakou vaši doménu.

Jak vybrat vhodný router do domácnosti se dočtete v našem článku Výběr WiFi routeru do domácnosti. Jak takový router nakonfigurovat se dočtete v článku Konfigurace routeru Synology RT2600ac. A jaké balíčky jsou pro router k dispozici se dočtete v článku Balíčky na routeru Synology RT2600ac.