Integrace Apple HomeKit do Home Assistant

Protože máme doma iPhone, chtěl jsem, aby zařízení z Home Assistant byly dostupné i v rámci Apple HomeKit. Tím navíc získám možnost tato zařízení ovládat hlasem pomocí Apple Siri.

Vytvoření integrace pro Apple HomeKit

Jdeme do Configuration – Integrations. Zde přidáme novou integraci a najdeme Apple HomeKit.

V dalším kroku vybereme seznam tzv. domén, které mají být do Apple HomeKit integrovány. Tyto domény jsou vlastně jednotlivé typy „věcí“, které integrujeme. V nabídce jsou například automatizace, senzory, klimatizace, vysavače apod. Seznam můžete upravit, ale výchozí konfigurace si myslím je dobrá.

Konfigurace integrace pro Apple HomeKit

V tuto chvíli máme entity z Home Assistant dostupné pro párování s Apple HomeKit. Otevřeme si notifikace v Home Assistant a uvidíme jednotlivé entity pro integraci ve formě QR kódů.

V mobilní aplikaci Home následně přidáme jednotlivé domény zařízení. Což znamená, že z aplikace naskenujeme každý QR kód, který se objevil v notifikacích ve webovém rozhraní Home Assistant. V aplikaci tedy klikneme na Add Accessory a naskenujeme postupně všechny QR kódy. Pro každý QR kód se v aplikaci Home objeví jedno či více zařízení – podle toho, jestli v rámci dané domény (= daného typu zařízení) máte jedno či více zařízení. V rámci průvodce rovnou můžeme zařízení pojmenovat a umístit do správné místnosti v Apple HomeKit.

Tím je integrace hotová 🙂 Pokud hledáte inspiraci, co (a jak) dalšího můžete s Home Assistant dělat, můžete se podívat na další naše články o Home Assistant.