Dekorace na zeď z magnetické barvy

Když jsem si vyzkoušela, jak funguje magnetický nátěr na zeď v rámci návrhu designu pro můj projekt Šantovka Star(t)s, rozhodla jsem se z něj vytvořit užitečnou dekoraci na zeď. Už dlouhou dobu jsem se poohlížela po nějaké dekoraci na zeď, ale všechny produkty, které se mi líbily, stály desetitisíce. Takže se teď pojďme podívat na to, jak vytvořit magnetickou mapu na zeď.

Výběr materiálu

Po své první zkušenosti s magnetickou barvou jsem opět volila stejný produkt, tj. MagnetPaint od MagPaint zakoupený na e-shopu Unimagnet. Je nutné si uvědomit, že tato magnetická barva je hodně tmavě šedá až černá, takže pokud budete chtít docílit jiného odstínu, je nutné si přikoupit ještě krycí barvu v požadovaném odstínu. Nebojte se, mám vyzkoušené, že stěna i po přetření funguje dobře, viz článek vytvoření magnetické stěny v jakémkoliv odstínu na našem druhém blogu. V tomto případě jsem na doporučení prodejce volila barvu Dulux ze série Colours of the World. Původně jsem si šla pro úplně jiný typ barvy, neboť v návodech jsem se dočetla, že mám použít latexovou nebo vinylovou barvu. Ale ty mi byly prodejcem vymluveny z důvodu případného budoucího odstraňování.

Pokud chcete už rovnou aplikovat magnetický nátěr v jiné barvě, je nutné si výrazně připlatit za produkt Chytrá zeď, neboť jsem nenašla žádného jiného výrobce, který by nátěr dodával v jiném odstínu, ale tato společnost evidentně takový produkt má, byť za přemrštěnou cenu. Ale nevylučuji, že v budoucnu se nějaký výrobce najde nebo také to, že jsem prostě špatně hledala, možné je cokoliv.

Seznam potřebných věcí

  • Projektor/vlastní um/pomůcka na obkreslení
  • Obyčejná tužka
  • Penetrace
  • Malé štětce
  • Magnetická barva
  • Malý kelímek či jiná nádoba
  • Papírová páska
  • Igelit
  • Brusná houbička na zeď
  • Vysavač
  • Prachovka

Příprava stěny

I když to vypadá, že zeď je čistá, je pravděpodobné, že je pokrytá pavučinami, které nejsou pouhým okem vidět, takže je nutné nejdříve zeď očistit od prachu a nečistot. Poté se může přistoupit na první krok.

Já jsem se rozhodla, že vytvořím obří mapu světa. Kdo si troufne, může svůj um překreslit na zeď od ruky. To ovšem nebyl můj případ, takže jsem se ve svém okolí poptala po projektoru a měla jsem štěstí – sehnala jsem. Byť starouška, ale funkčního. Dokonce i připojitelného k současnému notebooku. Tady pozor, neboť stará zařízení nemají kabelové výstupy typické pro dnešní dobu, tj. HDMI, USB, USB-C aj.

Kresba na zeď

Na internetu jsem si našla obrázek mapy, který jsem použila jako předlohu. Již v této fázi je nutné brát v potaz některé aspekty:

  1. Volit co největší (nejkvalitnější) obrázek.
  2. V případě, že budete vytvářet mapu a chcete zachovat hranice jednotlivých států nebo něco jiného s velkými detaily, vyberte si takový obrázek, který je hodně kontrastní, jelikož projektor nemusí umět pořádně vykreslit barvy a detaily.

Jakmile máte vybráno, připojte k zařízení (počítači nebo notebooku) projektor a promítněte si obrázek na zeď. Na obkreslování je dobré mít v místnosti co největší tmu, aby byl obraz co nejlépe vidět. Už tak jej pravděpodobně uvidíte v jednotlivých pixelech, tj. čtverečcích.

Čím dál od zdi projektor dáte, tím větší obrázek bude. Až budete spokojeni s velikostí i umístěním, vezměte si do ruky tužku a rychle začněte obkreslovat. Je nutné vše obkreslit najednou, neboť podruhé už projektor neumístíte na stejné místo.

Celý obraz je nutné obkreslit najednou, protože se znovu na stejné místo již netrefíte.

Navíc mně se stalo, že se mi obraz posouval sám i během kreslení, a to jsem se s tím vůbec nepárala a obkreslovala jsem to opravdu rychle bez váhání nebo mazání špatně nakreslených čar. Tento samovolný posun obrazu na projektoru byl cca o 1 cm. Pamatujte na to, že opravdu nikdo nepozná, zda čára měla být tady nebo o půl centimetru jinde.

Penetrace

Pod jakýkoliv nátěr vždy automaticky dávám penetraci. Může se zdát, že je to zbytečný krok, ale na vlastní kůži jsem si vyzkoušela, že svůj účel opravdu má. Tím je sjednocení savosti povrchu, zpevnění povrchu a zlepšení přilnavosti nového nátěru.

Nekupovala jsem nic speciálního, vzala jsem to, co jsem měla doma k dispozici, tj. akrylátovou penetraci Rokolatex Plus od výrobce Rokospol. Každou penetraci používejte dle návodu na obale. Obecně se vždy ředí s vodou v nějakém poměru.

Opět ze zkušenosti vím, že penetrace zanechává fleky, takže je nutné ji aplikovat pouze tam, kde bude i finální nátěr. Proto jsem si vzala malý štěteček a začala jsem vymalovávat mapu. Když nějaké malé ostrovy nenapenetrujete, nic se nestane. Už i na tuto činnost jsem si na zem přilepila igelit, abych ochránila podlahu před nežádoucími skvrnami.

Penetraci je nutné nechat zaschnout. Opět dle pokynů výrobce.

První vrstva magnetické barvy

Pro malování jsem si zvolila malý plochý štětec a k tomu menší štětec do špičky. Barvu jsem pořádně rozmíchala a jen malou část barvy z plechovky jsem si přemístila do malé plastové nádoby od pomazánky, neboť spotřeba je minimální a barva na vzduchu rychle zasychá.

Opatrně a se značnou dávkou trpělivosti jsem se vrhla na vymalovávání mapy. Zvolila jsem si složitější variantu se zachováním hranic států. Původně jsem si myslela, že každý den zvládnu mapu pokrýt jednou vrstvou, ale to jsem se šeredně spletla. Byla jsem ráda, že jsem za den zvládla 1 světadíl. A to musím říct, že jsem se s tím opět nepárala, neboť pokud bych chtěla zachovat hranice zcela přesně, musela bych mít ten nejjemnější štětec a trvalo by to ještě mnohonásobně déle.

Je dobré si nějakým způsobem označit plochy, které se nebudou malovat, typicky např. Kaspické moře, které je obklopeno ze všech stran pevninou, a pro jistotu také Rudé moře, Černé moře a Perský záliv či další, které uznáte za vhodné. Chybička se totiž může vloudit velice jednoduše. Já jsem si je vykřížkovala.

Broušení povrchu

Další den od 1. nátěru jsme povrch přebrousili brusnou houbičkou na zeď. Důvodem je skutečnost, že barva byla hodně hustá a nátěry štětcem nepatří k těm nejkrásnějším. Broušení se nemusíte bát. Práce je to na chvíli, jen je zapotřebí poté uklidit binec.

Na obrázku výše jsou patrné pavučiny, na kterých se přichytil prach z broušení. Z tohoto vidíte, proč na začátku doporučuji zeď očistit od prachu a nečistot, i když se zeď zdá být krásně čistá. Nicméně pokud to neuděláte, nic se neděje, jde to bez problému vysát, ale musíte opatrně.

Broušením se povrch stane pohledově škaredší, ale hladší.

Realizace 2. vrstvy magnetické barvy

Jedna vrstva nátěru je strašně málo, takže je zapotřebí vytvořit alespoň 2 vrstvy, aby byl obraz hezký a především funkční. Realizace 2. vrstvy je o něco rychlejší než 1. vrstva, ale nečekejte zázraky.

Dokončení magnetické dekorace

Po dokončení 2. nátěru magnetické barvy máme několik možností:

  1. Necháte to tak a docílíte syté tmavé barvy, ale někde budete mít hrudky.
  2. Povrch přebrousíte, ale trošku rozbijete sytost barvy.
  3. Vrhnete se do 3. nátěru.
  4. Vrhnete se do 3. nátěru, který poté přetřete ještě 2 vrstvami jiné barvy, abyste docílili jiného odstínu než černého.

Na závěr si už jen mapu dozdobíte. My jsme zatím jen vytiskli naše fotky z cest, ale hodláme ještě nechat vyrobit speciální nápisy a moje myšlenka je ji dotvořit umělecky barvami. Ale to je zatím z hlediska zaneprázdněnosti otázka budoucnosti.

K uchycení fotek jsme použili neodymové magnety s magnetickou silou 4,6 kg, ale je to zcela zbytečné. Budou vám stačit i neodymové magnety s magnetickou silou 900 g.