Instalace automatického řízení kapkové závlahy

Protože máme živý plot z bambusů, které potřebují v prvních letech pravidelnou zálivku, instalovali jsme kapkovou závlahu. Abychom ale nemuseli kapkovou závlahu spouštět každý večer ručně, instalovali jsme automatické řízení kapkové závlahy, které ve stanovených intervalech samo spustí závlahu a poté ji opět vypne. Jedná se tedy o zcela bezobslužné řešení závlahy.

Nákup komponent automatického řízení závlahy

Jako první bylo potřeba nakoupit komponenty, které se o automatizaci postarají. V prvé řadě je to samozřejmě počítač, který bude řídit závlahu. Dle doporučení jsme zvolili osvědčeného výrobce zahradní techniky Gardena. Tento výrobce nabízí celou řadu počítačů pro řízení závlahy od obyčejných hloupých až po chytré ovladatelné z mobilního telefonu. My jsme se rozhodli, že zvolíme počítač MultiControl duo, který má dva nezávislé říditelné výstupy, protože druhý výstup do budoucna použijeme buď na zálivku trávníku nebo záhonů. Každý z těchto výstupů totiž může mít svůj vlastní nezávislý program pro zalévání. A každý z výstupů dokonce může být připojený i na čidlo půdní vlhkosti, které do budoucna také plánujeme nakoupit.

Přívod vody má průměr G 1″, v balení je i redukce na G 3/4″. My jsme to připojovali na zahradní kohoutek se závitem G 1″, takže nic dalšího nebylo potřeba dokoupit.

Výstup z počítače má závit G 3/4″ a v balení je i hadicová spojka. Abych mohl připojit kapkovou závlahu, bylo potřeba koupit hadicovou spojku 16 mm s venkovním závitem G 3/4″ pro nasazení na hadici kapkové závlahy a přímou spojku s vnitřním závitem G 3/4″ pro spojení počítače s hadicovou spojkou.

Zavlažovací počítač je dodávaný bez baterie. Takže pokud doma nemáte volnou 9 V baterii, je potřeba ji také koupit. A na závit šroubovacích spojek je potřeba dát teflonovou nit nebo pásku, takže pokud doma nemáte, kupte si ji také.

Zapojení systému automatického řízení závlahy

Zapojení bylo již snadné. Stačilo našroubovat počítač na zahradní vodovodní kohoutek. Na hadici jsme našrouboval hadicovou spojku s vnějším závitem G 3/4″, kterou jsem následně pomocí spojky s vnitřním závitem spojil se zavlažovacím počítačem.

Závity ve šroubovaných spojích omotejte teflonovou páskou nebo nití, aby neprotékaly.

Po spuštění vody jsem ale zjistil, že šroubované spojky protékají. Znovu jsem je tedy rozšrouboval a závit omotal teflonovou páskou. Tím byl problém s protékáním vyřešený.

Nastavení zavlažovacího počítače Gardena

Nastavení zavlažovacího počítače Gardena MultiControl duo je velmi intuitivní. Po vložení baterie proběhne úvodní rychlá konfigurace počítače.

Nejdříve vyberete aktuální den. Poté zadáte aktuální čas. Další krok je nastavení programu závlahy pro první výstup. Zvolíte, jak často se má závlaha spouštět, v kolik hodin se má spouštět a jak dlouho má zavlažování být spuštěné. Já jsem nastavil, že se závlaha bude spouštět každý den v 21:00 a poběží 10 minut, což by po konzultaci s dodavatelem bambusů mělo stačit.

A to je celé, žádná velká věda 🙂