Výstavba zahradního domku na zemních vrutech

U společnosti DELTA Svratka jsme v únoru poptali zahradní domek o velikosti 4×4 m na zemních vrutech dle naší vizualizace. Po zaslání cenové nabídky jsme se rozhodli, že zahradní domek objednáme, ale bez montáže, podlahy a veškerých nátěrů. Až těsně před dodáním jsem si všimla, že nám posunuli vnitřní příčku. Bylo to způsobeno technologickým řešením, ale přivítala bych, kdyby nám to sdělili, že ji museli z toho a z toho důvodu posunout.

Do každého detailu prostudujte cenovou nabídku s projektem.

Srovnání podkladu

Před samotným dodáním jsme museli nechat bagrem vyrovnat podklad pod zahradním domkem. Tohle je dobré udělat velmi dlouho dopředu, aby si hlína sedla a dál už nepracovala. My jsme to udělali 3. března, kdy na pozemku ještě ležel poprašek sněhu.

Podklad pod zahradní domek vyrovnejte dlouhou dobu před dodáním, pokud nemáte rovný pozemek.

Montáž zahradního domku jsme museli co nejdéle oddalovat, neboť jsme stále neměli stavební povolení na rodinný dům, ale už to bohužel nebylo možné.

Správní náležitosti výstavby zahradního domku

Pokud na vašem pozemku nestojí rodinný dům nebo aspoň není povolena jeho výstavba, tak na pozemku nesmíte zahradní domek postavit. Pokud to chcete udělat, tak na něj musíte získat povolení, to znamená vyřídit si veškerá stanoviska dotčených orgánů, vyjmout pozemek ze ZPF a nakonec získat územní souhlas. K tomu všemu samozřejmě potřebujete základní projekt. Takže žádná sranda. Tohle bychom před dodáním již nestihli vyřídit, takže jsme se s paní na stavebním úřadě domluvili, že se jedná o staveništní boudu. Dalším důležitým faktorem je to, že si zahradní domek bez souhlasu souseda nesmíte postavit blíže než 2 metry od hranice pozemku. Takže i tohle jsme museli dodržet, neboť s původním majitelem našeho pozemku a sousedních pozemků není žádná řeč. Povolení RD nám blokuje všemi možnými silami.

Povolená velikost zahradního domku

Pokud máte na pozemku již povolený dům, můžete na něm postavit zahradní domek do velikosti 25 mzastavěné plochy.

23. června 2016 konečně nastal den, kdy se na našem pozemku začalo něco dít. Dovoz materiálu s montáží vrutů byl naplánován na šestou hodinu ranní, takže jsme si museli zařídit ubytování. Podařilo se nám sehnat nádherné ubytování za velmi málo peněz nedaleko od pozemku v obci Všedobrovice ve Štiřín Apartments (Stirin Apartments). Sice nemají žádné webové stránky, ale kdo hledá najde i přímý kontakt pro rezervaci ubytování, který mu zaručí levnější ubytování než přes ubytovací portály, které deklarují, že jinde ubytování levněji neseženete – tomu tedy nevěřte!

Udělejte si průzkum, zda na pozemku nemáte příliš tvrdé podloží.

Výstavba domku na zemních vrutech

Aby náš prokletý pozemek potvrdil svoji pověst, stačilo mu pár okamžiků. Pánové z dodávající firmy si nachystali základovou konstrukci, aby si vyměřili, kde se budou zavrtávat zemní vruty. První tři vruty šly do země relativně v pohodě, ale dalším devíti se pod hladinu zemského povrchu vůbec nechtělo. Pánové usoudili, že to nepůjde, že je tam skála a my museli hledat alternativní řešení. Víme, že pod pozemkem je skála, ale ta by měla být výrazně níž než půl metru pod zemí. Řekli nám, že zahradní domky také staví na štěrk a na něm položené betonové dlaždice. Takže jsme museli přistoupit na tohle řešení s tím, že s betonováním základů RD jej raději rovněž obetonujeme, neboť náš pozemek je svažitý a podle sousedů zde hodně fouká a bývají zde přívalové deště.

S telefonem u ucha jsme sháněli štěrk a betonové dlaždice. Naštěstí jsme vše sehnali v sousedním městečku. Těžký štěrk na přeloženém vozíku si ovšem vybral svou daň a při couvání se pod kola vozíku dostala zástěrka, která se spolu s kusem blatníku urvala.

Po vyrovnání štěrku a dlaždiček pod nosnou konstrukci se mohl položit nosný rám. Poté jsme museli vyřešit, jakým způsobem uděláme zateplenou podlahu. Pod nosný rám jsme přišroubovali OSB desky a následně mohlo začít samotné skládání zahradního domku, které by bylo za chvíli hotové, nebýt nutnosti natřít všechny drážky desek impregnací. Tento úkon zdržoval celou výstavbu, takže je dobré mít hodně natěračů nebo začít natírat o hodně dříve. Skládání domku s sebou přineslo spoustu problémů, neboť firma nám dodala několik špatných desek, takže jsme je museli opravovat, přebrušovat, přeřezávat a podobně. Naštěstí jsme měli v dispozici v podstatě celou truhlářskou dílnu. Dále jsme ještě stihli vykopat díru pro přívod elektrického kabelu do zahradního domku. Po ukončení skládání obvodových zdí a utěsnění stavebních otvorů (okna, dveře) jsme se odebrali na penzion.

Než začnete uvažovat o zemních vrutech

Než se vrhnete na stavbu na zemních vrutech, zjistěte si jaké máte podloží. Zemní vruty se dají použít i na tak tvrdé podloží, jaké máme my, ale na to jsou zapotřebí speciální vrtáky a to by nás přišlo velmi draho.

Vnitřní práce

Další den započaly práce na rozvodech elektřiny a souběžně s tím probíhaly práce na pokládání palubek na střeše a natírání domku dvakrát zevnitř matným lakem. Dodělala se i vnitřní podlaha se zateplením vyjma podlahy, kde budou přívody vody a elektřiny. Podlahu jsme provedli tak, že mezi nosné rámy jsme nacpali polystyren a na něj jsme položili dvě vrstvy OSB desek – každou z nich v jiném směru. Počítáme s tím, že OSB desky budou jako finální povrch, ale byla nám nabídnuta zbylá plovoucí podlaha zdarma, takže možná ji tam ještě položíme, ale není to nutné.

Třetí den opět pokračovaly natěračské práce, ale tentokrát zvenku, a to lodním lakem. Mezitím se dokončovaly elektrikářské práce a na střechu se pokládala lepenka. Po vyčerpávajících tropických vedrech nám pro změnu začalo pršet. Naštěstí až po dokončení střechy. Ale bylo nutné ještě vykopat přívod vody ze studny k domku a odtokový žlab kolem něj, aby nám ho voda nepodemlela.

Celkově nejsme s dodávkou vůbec spokojeni, neboť ve výrobě neprovedli svou práci vůbec dobře a tím nám ztížili celou výstavbu domku, který budeme muset ještě opravovat. Dále si budeme muset vyžádat vrácení peněz za vruty a jejich montáž.

Reklamace proběhla zcela v pořádku a peníze i s kompenzací jsme obdrželi velmi brzy. Navíc jsme dostali 5 % slevu na produkty společnosti DELTA Svratka, takže pokud byste měli zájem, tak nám napište a slevový kupón vám rádi darujeme.

Statistiky

  • Vypito 51 litrů tekutin ve 4 lidech

Spotřebováno

  • 7 l lodního laku Lazurol S1119
  • 7,5 l interiérový laku Luxol AQUA v matném a lesklém provedení (nátěr měl být proveden pouze matným lakem, ale výrobce prodává matnou i lesklou variantu v naprosto stejných plechovkách)
  • 3 l impregnace Luxol (ale spotřebovali bychom o plechovku více, tj. 3,75 l, kdyby byla v dispozici)
  • 1 kg ochranného nátěru na dřevo proti dřevokaznému hmyzu a dřevokazným houbám

Použité nářadí

Vozík za osobní vůz, kolečka, lopata, rýč, krumpáč, šroubováky křížové i ploché, kombinačky, boční štípačky, siko kleště, kotoučová pila, stolní kotoučová pila, přímočará pila, horkovzdušná pistole, lámací nůž, ruční hoblík, aku vrtačka + šroubovák, kbelík + smetáček + lopatka, štětce na barvu, lepicí páska, kladivo, metr, žebřík + štafle, prodlužovačka, elektřikářské kleště (odizolovací).