Jak uložit čerpadlo do studny

Po vyvrtání studny jsme se mohli pustit do uložení čerpadla do studny. Uložení čerpadla do studny je teoreticky i prakticky velmi jednoduchá záležitost. Je však potřeba se na to připravit a zakoupit potřebný materiál.

Čerpadlo do vrtané studny

Pro uložení čerpadla do studny budete určitě potřebovat samotné čerpadlo. My jsme například na doporučení zvolili SKM 150, protože je levné, ale mělo by být dostatečně kvalitní a použitelné pro běžný rodinný dům. Čerpadlo je nutné vybírat s ohledem na hloubku studny (výtlak čerpadla = maximální dopravní výška), průměr vrtu a požadovaný průtok (dopravní množství).

Než budete zakoupené čerpadlo ukládat do studny, ověřte si, že máte dostatečně dlouhý přívodní kabel. Kabely většinou mívají délku 20 – 30 metrů, takže pro hlubší studny bude kabel nutné prodloužit. Spoj tohoto prodloužení musí být vodotěsný, takže doporučuji si nechat kabel prodloužit přímo v obchodě, kde budete čerpadlo kupovat, ať máte jistotu, že je spoj správně utěsněný.

Uložení čerpadla do vrtané studny

Před samotným uložením je potřeba připravit si některé věci.

Hadice na připojení čerpadla vrtané studny

Po nákupu čerpadla musíte koupit ještě hadici/trubku, kterou na čerpadlo připojíte. Dnes se standardně ponorná čerpadla dávají na černé polyetylénové hadice, což jsme zvolili i my. Nezapomeňte opět na dostatečnou délku hadice. Kromě hadice budete potřebovat také spojky a kolínka na tuto hadici podle toho, kudy a kam hadici povedete. Minimálně ale bude potřeba spojka pro napojení hadice na čerpadlo a pak kolínko na vývod ven ze studny.

Závěsné lano na zavěšení čerpadla do vrtané studny

Pokud použijete polyetylénovou hadici k ponornému čerpadlu ve vrtané studni, čerpadlo nesmí být na této hadici zavěšeno, ale je potřeba použít nějaký závěs. Nejvhodnější a dnes standardně používaná jsou lana z umělého vlákna, která na rozdíl od ocelových lan netrpí korozí.

Závěsné lano nikdy nepřipínejte k přívodnímu elektrickému kabelu ani k hadici, jelikož lano se může natáhnout, tudíž by mělo být samostatně a elektrický kabel můžete připevnit k hadici.

Závěsné lano je nutné připevnit u vrchu studny. Můžete si k tomu vyrobit nějaký háček nebo kotvu. My jsme zvolili ocelovou hrazdičku.

Hadice čerpadla by měla být upevněná tak, aby nebyla napnutá a čerpadlo viselo pouze na závěsném lanu, nikoliv na hadici.

Zavěšení ponorného čerpadla

Ponorné čerpadlo následně pomalu spouštějte do vrtané studny za závěsné lano. Druhý člověk by měl přidržovat hadici a elektrický kabel, aby nedošlo k jejich zaseknutí nebo poškození o okraj studny.

Ponorné čerpadlo nesmí ležet na dně vrtané studny, ale mělo by být umístěno cca 30 – 50 cm nad dnem.