Údržba dřevěné terasy z exotického dřeva

Terasu máme tvořenou terasovými prkny z exotického dřeva. Konkrétně jsme se rozhodli pro dřevo Merbau. Exotické dřevo obecně nevyžaduje žádnou údržbu a i přes to je jeho životnost řádově desítky let. Protože se ale jedná o přírodní materiál, dochází k šedivění dřeva vlivem UV záření. U dřeva Merbau zároveň dochází k vyplavování červeného pigmentu deštěm, takže fasádu jsme v místě kontaktu s terasou museli dočasně chránit kovovými deskami.

Původně jsme plánovali, že opravdu dřevo necháme v surovém stavu tak jak je. Když jsme ale viděli nádhernou původní barvu dřeva, rozhodli jsme se, že ji chceme zachovat a nechceme, aby terasa byla po čase šedivá.

Výběr nátěru na dřevěnou terasu

Nátěr na terasu jsme chtěli co nejvíc přírodní. Po konzultaci jsme zvolili oleje OSMO, nad kterými jsme přemýšleli již při výrobě šatní skříně, kde jsme se nakonec rozhodli pro zcela přírodní tungový a pomerančový olej.

Požadavkem bylo, aby si terasa zachovala svůj původní odstín barvy dřeva. K tomu nám byl doporučen olej 006 Bangkirai olej, přírodně zbarvený. Díky tomu, že se jedná o olej s pigmentem (zbarvením), terasa nebude postupem času ztrácet svou barvu a šednout, ale zachová si svůj barevný odstín.

Kdy poprvé natřít dřevěnou terasu

Na doporučení dodavatele terasy jsme první nátěr aplikovali po 2,5 měsících od montáže terasy. Jde o to, aby na dřevo nějakou dobu působilo počasí, dřevo zvětralo a „otevřelo se“. Díky tomu lépe nasaje olej, kterým je terasa natřena.

Příprava dřevěné terasy před natíráním

Terasa před natíráním musí být suchá a čistá. Terasa také nesmí být pokryta námrazou. Maximální vlhkost dřeva by měla být 20 %.

My jsme si natírání terasy naplánovali na víkend, kdy podle předpovědi mělo být hezké počasí. První den jsme terasu očistili a osušili od deště z předchozího dne. Další den ráno jsme terasu ještě jednou osušili od ranní rosy.

Natírání dřevěné terasy

Na samotné natírání terasy jsme se vrhli druhý den odpoledne. Venku bylo cca 12 °C a svítilo slunce, takže počasí bylo super. Terasové oleje byste totiž neměli aplikovat, pokud je teplota nižší než 5 °C.

K natírání terasy jsme použili plochý štětec Natur C 2.5/65 mm, kterým jsme natírali menší plochy (kolem domu, hranu terasy apod.). Jako hlavní štětec jsme použili plochý štětec 150 mm na terasy, jelikož má větší natírací plochu. Na větší štětec jsme nasadili násadu na malířské válečky, aby se s tím lépe pracovalo a člověk nemusel být celou dobu zohnutý. Je možné ale použít i dřevěnou násadu na koště.

Při natírání terasy je potřeba olej velmi důkladně roztírat, aby se nestalo, že na povrchu dřeva zůstane vrstva oleje. Natírat byste měli vždy po delší straně desky (ve směru vláken dřeva), ale to je vcelku přirozené.

Natření terasy o ploše cca 34 m2 zabralo asi 1 hodinu. Já jsem natíral velkým štětcem plochu terasy, přítelkyně mezitím natírala malým štětcem prkna kolem domu a hranu terasy.

Po zaschnutí výrobce doporučuje nátěr ještě jednou opakovat.

Doba schnutí terasy po nátěru

Výrobce oleje OSMO udává dobu schnutí 12 hodin při teplotě 20 °C a relativní vzdušné vlhkosti 50 %. Při nižších teplotách nebo vyšší vlhkosti se doba schnutí může výrazně prodloužit.

My jsme terasu natírali v cca 14 hodin odpoledne. Večer se již terasa na pohled zdála suchá, přesto jsme na ni nevstupovali.

Spotřeba terasového oleje

Výrobce oleje OSMO uvádí spotřebu přibližně 1 litr oleje na 24 m2 nátěru v jedné vrstvě. V našem případě byla reálná spotřeba necelé 2 litry oleje na cca 34 m2 terasy pro první nátěr. Tedy o něco více, než udává výrobce. Spotřeba ale také závisí na typu a stáří dřeva.

Pravidelná údržba dřevěné terasy z exotického dřeva

Pro zachování vlastností a hlavně barvy dřeva nám dodavatel doporučil udělat první nátěr terasy po 2-3 měsících od montáže. My jsme první nátěr dělali po 2,5 měsících, jak nám počasí dovolilo.

Další nátěry budeme provádět vždy na jaře v jedné vrstvě nátěru. Tím bychom měli docílit dlouhodobé životnosti a barevné stálosti dřeva.

Poznatky na závěr

Terasa byla před nátěrem opravdu nádherná, ale postupným vyplavováním pigmentu ztrácela svou barvu. Ovšem když byla mokrá, byla opět okouzlující.

Po natření olejem OSMO se barevnost terasy více sjednotila a zapříčinila to, že se na prknech tvoří kapky, neboť dřevo již není schopné vodu pohlcovat. Vytratil se tedy naprosto dokonalý efekt mokré terasy, která zářila barvami.