Odesílání notifikací do mobilní aplikace Home Assistant

V minulém příspěvku jsme si ukázali, jak odesílat e-mailové notifikace. Home Assistant umí ale odesílat i notifikace do mobilní aplikace. Abychom mohli posílat notifikace do mobilních telefonů, je potřeba mít na daných telefonech nainstalovanou mobilní aplikaci Home Assistant. A samozřejmě být v této aplikaci přihlášeni na Home Assistant účet. Tím se daný telefon (potažmo aplikace v něm) přidá jako zařízení do Home Assistant a je možné do té aplikace mimo jiné zasílat notifikace.

Konfigurace notifikační integrace pro odesílání notifikací do mobilních telefonů

Obecně k odesílání notifikací v Home Assistant slouží integrace notify, pomocí které lze odesílat jak e-maily, tak i například notifikace do mobilních aplikací. V konfiguračním souboru /config/configuration.yaml si tedy vytvoříme nebo přidáme další notifikační platformu. Jako notifikační platformu jsem si zvolil skupinu, protože chci posílat notifikace do dvou mobilních telefonů současně. Samozřejmě lze posílat notifikace i do jednoho zařízení.

Name je jméno notifikace – já jsem si zvolil prostě telefony. Platform je group, protože chci posílat notifikace na skupinu zařízení. V services jsou vyjmenované jednotlivé telefony, na které chci notifikaci posílat. Jednotlivé telefony vždy začínají mobile_app, protože chceme posílat notifikace do mobilní aplikace Home Assistant. Za tím je vždy jméno daného zařízení bez mezer a psané malými písmeny. Jméno zařízení můžeme najít například v entitách (Configuration – Entities). Když si najdeme například device tracker entity, tak tam budou i telefony. Jméno daného zařízení je za tečkou („objektový přístup“) – když tedy entita vypadá jako device_tracker.lukas_iphone, pak jméno zařízení je právě ta druhá část za tečkou = lukas_iphone.

Tím máme skupinu pro zasílání notifikací do mobilních telefonů hotovou. Stačí zkontrolovat konfiguraci a restartovat Home Assistant.

Notifikace do mobilu, když trouba skončí program

Notifikace do mobilu si ukážeme také na praktickém příkladu. Protože doma máme chytrou troubu napojenou na Home Connect, nastavil jsem si notifikaci do mobilu, když skončí program pečení. V Configuration – Automations jsem si vytvořil novou automatizaci. Automatizaci jsem si pojmenoval Notifikace kdyz trouba skonci. Jako trigger (spouštěč) je změna senzoru trouby, který informuje o jejím stavu. Když trouba skončí, tak tento senzor má hodnotu Finished. A jako akce je pak zavolání notifikační služby pro vytvořenou skupinu pojmenovanou jako telefony.

Celý kód v YAML by pak vypadal následovně.

Pokud hledáte inspiraci, co (a jak) dalšího můžete s Home Assistant dělat, můžete se podívat na další naše články o Home Assistant.