Instalace Home Assistant na Raspberry Pi 4

V předchozím příspěvku Chytrá domácnost svépomocí jsem popisoval, čím jsme si prošli při snahách o automatizaci domácnosti.

Na začátek je potřeba zmínit, že Home Assistant je velmi modulární. To přináší prakticky neomezené možnosti a obrovskou svobodu v tom, co budete přes Home Assistant integrovat a řídit. Ale také to vyžaduje určité alespoň základní znalosti, protože spoustu věcí se řeší ručně přes konfigurační soubory apod.

Nákup potřebného hardware

Nakonec to skončilo nákupem Raspberry Pi 4 Model B. Konkrétně jsem zvolil variantu s 8 GB operační paměti. I když čistě pro potřeby Home Assistant pro automatizaci domácnosti by stačila i základní verze s 2 GB operační paměti.

Pro Raspberry Pi kupte paměťovou kartu určenou pro provoz aplikací.

Dále je potřeba paměťovou kartu. Doporučená je minimálně 32 GB Micro SD kvůli logům a různým rozšířením, integracím apod. A nejlépe paměťová karta určená pro provoz aplikací (App Class 2), protože tyto karty mají optimalizované paměťové buňky a díky tomu jsou rychlejší a déle vydrží. Já jsem zvolil 64 GB verzi Kingston Canvas Go! Plus. No a pak je potřeba napájecí zdroj a optimálně také krabičku a chladič.

Nakopírování boot image na paměťovou kartu

Celý pravidelně aktualizovaný postup je včetně obrázků popsaný v dokumentaci k Home Assistant.

Nejdřív je potřeba stáhnout do počítače software, který následně stáhne samotný systém Home Assistant a nahraje ho na paměťovou kartu. Stáhneme tedy software Balena Etcher a spustíme ho. V nabídce vybereme Flash from URL a zadáme URL https://github.com/home-assistant/operating-system/releases/download/6.6/haos_rpi4-64-6.6.img.xz. Jako cíl v dalším kroku vybereme paměťovou kartu, kterou budeme v Raspberry Pi používat, a klikneme na tlačítko Flash a počkáme na dokončení.

Spuštění Home Assistant z Raspberry Pi

Když máme systém Home Assistant připravený na SD kartě, můžeme kartu vložit do Raspberry Pi. K Raspberry Pi připojte také LAN kabel a napájení. Během několika minut bude Home Assistant dostupný ve webovém prohlížeči přes adresu http://homeassistant.local:8123.

Chcete pomoct s instalací a konfigurací Home Assistant? Ozvěte se nám!

První spuštění trvá o něco déle. V dokumentaci se píše, že příprava může trvat až 20 minut.

Vytvoření účtu správce

Nejdříve je nutné vytvořit nový účet hlavního správce. Zadejte tedy jméno, uživatelské jméno a dvakrát heslo.

Nastavení umístění a jednotek

V dalším kroku pojmenujte svou domácnost, kterou budete pomocí Home Assistant řídit. Je vhodné také zadat adresu (umístění) domácnosti, aby bylo možné tuto informaci následně využít například pro správnou předpověď počasí, informace o západu/východu slunce nebo automatizace spojené s polohou („Když opustím domov, udělej něco“ apod.). A nezapomeňte zvolit metrický systém pro jednotky (stupně Celsia, kilometry, kilogramy apod.).

Sběr analytických informací

Dalším krokem je volitelné povolení sběru anonymních analytických informací. Ve výchozím stavu je veškerý sběr vypnutý. Tyto informace pomáhají vývojářům nalézt a opravit chyby a celkově zlepšovat daný produkt. Já jsem povolil sběr veškerých informací.

Detekce chytrých zařízení v síti

Poslední krok průvodce je detekce chytrých zařízení umístěných v lokální síti. Home Assistant prohledá lokální síť, ve které je připojený, a pokusí se detekovat chytrá zařízení, která může rovnou začít ovládat. Nicméně nebojte se, pokud nenajde vše, co doma máte. Jedná se opravdu jen o hledání těch nejobvyklejších zařízení, nikoliv všech.

A to je vše 🙂 Tím jste nainstalovali Home Assistant na své Raspberry Pi 4 a prošli základní konfigurací. Nyní můžete dělat další konfigurace, přidávat další zařízení, vytvářet automatizace apod. A pokud Home Assistant máte přístupný z internetu, nezapomeňte rozhraní zabezpečit pomocí šifrovaného https spojení!

Pokud hledáte inspiraci, co (a jak) dalšího můžete s Home Assistant dělat, můžete se podívat na další naše články o Home Assistant.

Chcete pomoct s instalací a konfigurací Home Assistant? Nebo chcete, abychom to přímo udělali za vás? Nemáte Raspberry Pi, ale například Synology NAS a chcete Home Assistant provozovat tam? Ozvěte se nám a můžeme se domluvit na individuální konzultaci!