Chytrá domácnost svépomocí

Chtěli jsme chytrý dům. A chtěli jsme pokud možno jeden ucelený systém, ze kterého uvidíme a budeme moct ovládat všechny prvky chytré domácnosti. Jenže se zdá, že tohle je zatím utopie. Existuje velké množství výrobců systémů pro chytré domácnosti, ale žádný nás nepřesvědčil o tom, že skutečně zvládne vše co chceme. A některé systémy jsou navíc extrémně drahé.

Rozhodli jsme se tedy jít cestou dílčích prvků. Máme tedy doma několik různých oddělených systémů, které dělají dobře tu svoji primární věc. Bohužel jsou ale oddělené, takže mezi sebou nekomunikují. To jsme ale z velké části vyřešili díky automatizaci, viz náš další článek.

Tento článek budeme aktualizovat, když budeme přidávat nové prvky chytré domácnosti.

Chytré osvětlení

V domě máme aktuální dva typy osvětlení. Jedno klasické hloupé řešené běžnými světly a dotykovými vypínači Livolo, ke kterým máme dálkové ovladače. Ty ale do budoucna plánujeme nahradit nějakým integrovaným chytrým řešením. Druhým typem osvětlení jsou chytré žárovky Philips Hue.

Philips Hue má aplikaci pro iOS a Android, přes kterou lze systém osvětlení ovládat. V aplikaci lze vytvářet jednotlivé místnosti, do kterých lze přiřazovat jednotlivá světla nebo žárovky. Díky tomu lze pak pohodlně jedním kliknutím nebo jedním hlasovým pokynem zhasnout nebo rozsvítit všechna světla v dané místnosti. Pokud to světlo umožňuje, lze nastavovat různou intenzitu osvětlení nebo měnit barvu světla. Případně vytvářet scény, které budou mít předdefinovanou intenzitu nebo barvu osvětlení. Například scéna pro čtení, koukání na TV, vaření apod.

Aplikace umí vytvářet i tzv. rutiny, což jsou nějaké automatizované akce, které se spouští. Například lze spustit nějakou akci při příchodu domů nebo při odchodu z domu. Nebo akci při probouzení nebo usínání. Nebo při východu slunce nebo západu slunce. Nebo jednoduše podle času.

Chytré vaření

Koupili jsme si domů chytrou troubu Siemens HS836GV.6, která je připojená na WiFi a lze ji ovládat z telefonu. Aplikace v telefonu umožňuje například vzdálené spuštění trouby, když nejste doma. Ale v aplikaci jsou k dispozici také recepty, se kterými trouba umí přímo pracovat.

Buď lze jen nastavit typ pokrmu, který chcete v troubě zpracovat, a trouba si sama nastaví správný režim. Takže například zvolíte vepřovou panenku a trouba si sama nastaví teplotu 210 °C a dobu trvání programu na 25 minut. A v posledním kroku si můžete ještě zvolit, v kolik hodin má být pokrm hotový.

Kromě toho ale v části nazvané Inspirace můžete nalézt i hotové recepty na celá jídla. Recepty mají velmi detailní popis potřebných surovin, kuchyňského načiní i například nutriční hodnoty daného jídla. A součástí receptu je samozřejmě kompletní postup přípravy jídla a přednastavený program v troubě. Takže pokud bych si vybral recept na přípravu grilované husy s nádivkou, v kroku 3 jen potvrdím přednastavený program trouby (grilování horkým vzduchem, 120 minut, 170 °C) a nemusím nic vymýšlet, zkoušet a hlídat.

Bezpečnostní kamery

Pozemek chrání tři bezpečnostní kamery Vivotek IB8369A. O kamerách jsme již psali v článku Instalace bezpečnostní kamery.

Tyto tři kamery pokrývají kompletně celý prostor pozemku a dům ze všech jeho stran. Všechny kamery trvale ukládají záznam, takže se kdykoliv můžeme i zpětně podívat, co se na které kameře dělo. Na kamery máme trvalý živý přístup odkudkoliv přes webový prohlížeč i aplikaci v mobilním telefonu, takže se kdykoliv můžeme v reálném čase podívat, co se na pozemku děje.

Zabezpečovací systém s alarmem

Zabezpečovací systémem máme od osvědčené firmy Jablotron. Ovládání systému je možné jak lokálně z počítače pomocí USB kabelu, tak pomocí telefonního hovoru na vloženou SIM kartu, ale také pomocí mobilní aplikace, která využívá internetové připojení přes LAN nebo přes vloženou SIM kartu. Pro ovládání systému prostřednictvím aplikace se využívá Jablotron cloud, což je ale placená služba za minimálně 170 Kč měsíčně. bez Jablotron cloud je možné systém ovládat pouze lokálně z počítače přes USB kabel nebo prostřednictvím telefonních hovorů na vlastní v ústředně vloženou SIM kartu.

Více informací o systému Jablotron a jeho možnostech najdete v našem dřívějším článku.

Meteostanice s předpovědí počasí

O chytré meteostanici Netatmo s předpovědí počasí jsme psali již v článku Zkušenosti s meteostanicí Netatmo.

Meteostanice ukazuje údaje v reálném čase dle použitých modulů a ukládá také historii, takže se můžete zpětně podívat, jaké počasí bylo například v tento den minulý rok. My máme k meteostanici koupené vnitřní a venkovní moduly, srážkoměr a anemometr pro měření rychlosti větru.

Počasí a další měřené údaje (například CO2 v místostech) můžeme sledovat jak z aplikace pro mobilní telefony, tak i přes webový prohlížeč odkudkoliv na světě.

Robotický vysavač

Domů jsme si pořídil velmi užitečného pomocníka, kterým je robotický vysavač iRobot Roomba i7. Velmi detailní popis a zkušenosti jsme již dříve publikovali v článku Zkušenosti s robotickým vysavačem iRobot Roomba i7.

Robotický vysavač ovládáme pomocí aplikace pro mobilní telefony, kde lze spustit úklid v některých místnostech nebo v celém domě, případně lze úklid naplánovat, aby se spouštěl automaticky například dopoledne 3x týdně, když jste v práci.

Vytápění a chlazení

Při výměně elektrokotle za tepelné čerpadlo popisované v dřívějším článku jsme získali možnost vzdáleného ovládání vytápění a chlazení v domě.

K tomu slouží aplikace myUplink pro mobilní telefony, případně webové rozhraní. Bohužel aplikace toho v současné době moc neumí a navíc vyžaduje placené předplatné pro vzdálené ovládání.

Nicméně nikterak velký problém to není, protože manuální zásahy do vytápění nebo chlazení nemají moc smysl v případě, kdy se používá podlahové topení a chlazení, jako je tomu v našem případě. Systém má tak velké prodlevy při změnách (mnoho hodin až dnů), že ruční zásahy jsou spíš na škodu.

Systém tedy funguje samostatně a odděleně. Jednou jsme ho nastavili a od té doby na něj nechytáme. Sám si přepíná režimy vytápění a chlazení podle nastavených parametrů venkovní teploty a předpovědi počasí.

Možnosti konfigurace systému a ukázky aplikace najdete v naše dřívějším článku Výměna elektrokotle za tepelné čerpadlo.

Stínící technika

O výběru, instalaci a zapojení stínící techniky jsme psali v dřívějším článku Montáž venkovních žaluzií.

Protože jsme si vybrali žaluzie s motory Somfy IO Protect s centrální jednotkou Tahoma Premium, ovládáme venkovní žaluzie pomocí aplikace v mobilním telefonu (Android nebo iOS) nebo pomocí webového rozhraní Tahoma.

V aplikaci vidíme jednotlivé žaluzie, které můžeme přiřazovat do místností pro snadnější orientaci a hromadné ovládání.

Tahoma Premium umožňuje propojení více systémů dohromady. Podporované jsou také systémy Philips Hue a Legrand. Můžete tedy do Tahoma Premium přidat i svítidla Philips Hue a ovládat je přímo z jedné aplikace.

V systému lze rovnou vytvářen i tzv. Scénáře, Agendy a Smart (chytré ovládání). Bohužel aplikace je velmi neintuitivní a přidání další rolety byl téměř nadlidský výkon, viz náš článek Montáž venkovní rolety svépomocí.

Scénáře

Scénáře jsou obecně hromadně spouštěné operace. Máme vytvořený například scénář Příchod domů, který vytáhne žaluzie v koupelně a pokoji a spustí žaluzie v ložnici a obývacím pokoji, ale lamely nastaví tak, aby dovnitř šlo světlo, ale nesvítilo slunce. Nebo máme scénář Večer, který zcela zatáhne žaluzie v ložnici a v koupelně.

Agenda

Agenda je jednoduchý plán spouštění scénářů nebo jednotlivých zařízení. Lze nastavit spouštění ve stanovený čas v pracovní dny, víkendy nebo o dovolené. Případně lze nastavit spouštění při západu slunce nebo při východu slunce.

Plány z agendy jsme tedy svázali se scénáři, kdy scénář Večer (zatažení žaluzií v ložnice a v koupelně) spouštíme automaticky každý den v 20:00.

Smart

Nastavení Smart umožňuje pokročilejší spouštění scénářů nebo ovládání jednotlivých prvků. Smart totiž umožňuje definovat podmínky pro spuštění. Kromě času lze totiž jako podmínku definovat i stav z nějakého snímače, což může být například teplotní čidlo, snímač rychlosti větru, světelný senzor apod.

Typický příklad pro Smart program by bylo automatické vytažení všech žaluzií v případě silného větru, aby nedošlo k poškození žaluzií větrem. Tedy došlo by k aktivaci scénáře vytažení všech žaluzií za podmínky, že snímač rychlosti větru detekoval vítr silnější než například 40 km/h.

Domotron Switch Pro

Řízení přes oddělené systémy se bohužel ukázalo jako značně nepraktické. Každý systém je oddělený, má svoji vlastní aplikaci, svůj vlastní systém řízení a s ostatními systémy typicky nijak nekomunikuje, případně jen velmi omezeně.

Hledali jsme tedy jiné řešení, které by systém řízení sjednotilo a umožnilo na základě informací z jednoho systému spustit automaticky akci v nějakém jiném systému. Dlouho jsme hledali vhodné řešení, až jsem narazil na kampaň Domotron Switch Pro – The World’s Smartest Switch. Řešení vypadalo skvěle a splňovalo přesně to, co jsme od něj očekávali. Zaplatil jsem tedy za řešení s 5 vypínači a centrální jednotkou. Produkt měl být uveden na jaře 2020, což bylo několikrát prý kvůli COVID19 odloženo.

Kampaň Domotron na Indiegogo

Po mnoha odkladech nakonec v létě 2021 přišli s informací, že díky spolupráci s firmou Legrand se podařilo produkt dokončit, i když v naprosto zásadně odlišné variantě. Již se nejednalo o jejich produkt s vypínači a centrální jednotkou, ale o chytré řešení pro existující produkty Legrand. Nabízené řešení tedy spočívalo v zakoupení existujících chytrých produktů Legrand s tím, že oni nad těmi produkty mají cloudovou službu, která se postará o chytré řízení. Částka zaplacená v kampani měla být použita na nákup produktů Legrand dle vlastního výběru s poskytnutí ještě navíc dodatečné slevy 20 % z běžných ceníkových cen Legrand. A při zakoupení řešení do konce roku byl v ceně i jejich chytrý cloud pro řízení domácnosti, za který si jinak budou účtovat měsíční poplatek. Druhou nabízenou možností bylo vrácení zaplacené částky, pokud by někdo se změnou nesouhlasil.

Navržené řešení se mi moc nelíbilo, navíc se zásadně lišilo od původně nabízeného řešení. Ceny prvků Legrand jsou navíc velmi vysoké, takže jsem tušil, že výsledná cena by byla pravděpodobně několikanásobek původní ceny a musel bych tedy citelně doplácet. Chtěl jsem ale znát skutečnou cenu a návrh řešení. Začal jsem ale s dodavatelem komunikovat a plánovat finální řešení. Než jsme se ale dostali k finální cenové nabídce, dodavatel zcela přestal komunikovat. Nereagoval na e-maily ani telefony. Rozhodl jsem se tedy přes dříve poskytnutý formulář požádat o vrácení zaplacené částky, ale ani na to nikdo nereagoval. Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet. Celý článek o zkušenosti s firmou Domotron je zde.

Pokud máte někdo zkušenost s firmou Domotron nebo přímo jejich kampaní na Domotron Switch Pro, budeme rádi, když nám dáte vědět do komentářů.

Home Assistant

Po několikaletém čekání a nakonec velkém neúspěchu s Domotron jsem se rozhodl pro zásadně jiné řešení. Zvolil jsem zcela otevřený a velmi rozšířený Home Assistant, který provozuji na Raspberry Pi 4. Jedná se o silně otevřené a silně modulární řešení umožňující prakticky neomezené integrace. Na druhou stranu to vyžaduje ale mnoho času a alespoň základní znalosti, protože spoustu věcí je potřeba konfigurovat prostě ručně. Na druhou stranu ale díky tomu získáte prakticky neomezené možnosti integrací a automatizací.

Více informací o tomto řešení bude následovat v dalších článcích 🙂 Pokud hledáte inspiraci, co (a jak) dalšího můžete s Home Assistant dělat, můžete se podívat na další naše články o Home Assistant.