Montáž dveří šatní skříně

Šatní skříň jsme si vyráběli sami z masivu dubu. Původně jsme si mysleli, že necháme šatnu otevřenou. Nakonec jsme ale usoudili, že to není úplně nejlepší nápad, a začali jsme tedy hledat dodavatele, který by nám dveře do šatní skříně na míru vyrobil.

Poptávali jsme několik různých dodavatelů, ale buď byla cena naprosto mimo naše představy nebo navržené řešení se nám nelíbilo. Až jsme v podstatě náhodou narazili na Instagramu na firmu CANNYFABRIC s.r.o., která se přímo specializuje na výrobu walk-in šatníků a posuvných dveří.

Na montáž dveří pro šatní skříň přijeli dva montážníci. Upřesnili jsme si, jak daleko mají být posuvné dveře od skříně a montážníci se začali připravovat na montáž.

Montáž vodící lišty a kolejnice

Jako první si montážníci ověřili, že vodící lišta a kolejnice se vleze do určeného prostoru. A také si pro jistotu změřili výšku, jestli se tam vejdou samotné dveře.

Když si ověřili, že je vše v pořádku, začali se samotnou montáží. Jako první kotvili horní vodící lištu. V tomto případě horní lišta je skutečně jen vodící, nikoliv nosná. Tuto vodící lištu ukotvili na 5 šroubů s hmoždinkami a pro jistotu i přilepili ke stropu.

Druhým krokem bylo kotvení spodní kolejnice. Po této kolejnici jezdí samotné dveře. Protože máme podlahové topení, bylo potřeba vrtat do hloubky maximálně 4 cm, aby nedošlo k poškození podlahového topení. Kolejnici uchytili na 3 šrouby s hmoždinkou a opět pro jistotu i přilepili.

Při kotvení do podlahy s podlahovým vytápěním si dejte pozor na to, abyste nepoškodili podlahové vytápění.

Uchycení posuvných dveří šatní skříně

Kolejnice i horní vodící lišta byly připraveny, takže zbýval poslední krok umístění posuvných dveří šatní skříně. Dveře do šatní skříně jsou hodně velké, takže bylo nutné posunout i postel. Jako první bylo potřeba nasunout horní část dveří do vrchní vodící lišty. Následně bylo možné opatrně dveře posadit na kolejnici.

Křivá podlaha pod kolejnicí šatních dveří

Po nasazení druhých dveří, které se potkávají uprostřed skříně, jsme ale zjistili, že dveře k sobě správně nedoléhají a ve spodní části se rozbíhají od sebe. Řešilo se tedy, čím to může být, načež pouhým posunem dveří ke kraji skříně jsme zjistili, že je podlaha mírně křivá, protože u kraje skříně dveře již krásně doléhaly k sobě.

Bylo tedy potřeba vyřešit, jak dveře srovnat. Nabízely se dvě možnosti:

  1. uprostřed podložit kolejnici, což by ale nebylo úplně optimální řešení,
  2. podložit samotné vozíky dveří, které po kolejnici jezdí.

Zvolili jsme tedy druhé řešení, které je lepší, ale pracnější. Bylo nutné dveře ze skříně opět vysadit, odšroubovat vozíky a vymyslet, čím je podložit. Původně jsme tam chtěli dát klasické podložky pod matky, ale to se vzhledem k omezenému prostoru ukázalo jako nereálné. Montážníci naštěstí měli s sebou gumovou pásku. Tuto gumovou pásku umístili pod vozík a přišroubovali zpět.

Pokud podlaha není perfektně rovná a dveře mají dojíždět k sobě, bude potřeba podlahu nebo dveře nějak srovnat.

Nasadili jsme dveře na místo a zjistili, že je to výrazně lepší než to bylo, ale optimální to stále není. Viděli jsme ale, že je to tak o 50 % lepší, takže stejný postup jsme aplikovali i na druhé dveře a pak už byl výsledek perfektní a dveře k sobě krásně doléhají po celé výšce.

Zbývalo tedy již jen umístit poslední krajní dveře se zrcadlem a bylo hotovo.