Refinancování hypotéky

Hypotéku jsme si sjednávali na podzim roku 2015. Jsou to tedy již 4 roky a nastal čas pomalu řešit refinancování hypotéky, potažmo refixaci hypotéky a její úrokové sazby.

Nabídka refixace hypotéky od stávající banky

Hypoteční banka, u které máme v současné době hypotéku, se nám sama rok před skončením platnosti fixace úrokové sazby ozvala s nabídkou na refixaci. Banka nám nabídla úrok 2,09 % p. a. s fixací na 5 let nebo stejný úrok s fixací dokonce na 7 let. Úrokovou sazbu jsme ověřili u naší poradkyně, která potvrdila, že je to velmi dobrá nabídka.

Nabídka refinancování hypotéky od jiné banky

Abychom si to ještě ověřili a srovnali s jinou nabídkou, poptali jsme refinancování hypotéky u jiné banky, než kde máme současnou hypotéku. Konkrétně jsme poptali Komerční banku, kde máme běžné bankovní účty za velmi výhodných podmínek. Oni sami se nám již několikrát vnucovali s tím, že až skončí platnost současné úrokové sazby pro hypotéku, máme se jim ozvat a určitě nám dají zajímavou nabídku.

Když jsem tedy oslovil svoji poradkyni v KB a předal jí informace o nabídce, kterou jsme dostali od Hypoteční banky, rovnou řekla, že ta nabídka je velmi dobrá a jediné, co může zkusit udělat, je dostat se na stejnou úrokovou sazbu. Ale rovnou řekla, že na lepší úrokovou sazbu se určitě nedostane. Tudíž jsem jí řekl, že to pro mě nemá smysl. Znamenalo by to mnoho starostí a dalších výdajů spojených se změnou banky pro hypotéku, pojištěním, zástavy apod. Přitom by mi to nepřineslo žádné úspory.

Podklady potřebné pro refixaci hypotéky

Pokud by šlo jen o refixaci hypotéky u současné banky, pravděpodobně by stačilo následně jen podepsat dodatek a tím by byl celý proces vyřízený. Dodatek je možné podepsat online z hypoteční zóny nebo na kterékoliv pobočce. Pokud budete podepisovat online, pak každý účastník hypotéky musí mít svůj vlastní účet v Hypoteční zóně, kterým za sebe dokument podepíše.

Vyvázání osoby z hypotéky

Součástí odsouhlasení nabídky na refixaci hypotéky bylo i vyvázání přítelkyně z hypotéky. Původně kvůli nedostatečnému příjmu musela být součástí hypotéky, nyní to již ale není nutné. A za každou osobu v hypotéce se platí pojištění. Je tedy lepší tam mít jen jednoho člověka a neplatit zbytečně pojištění za dva.

Doklady potřebné pro vyvázání osoby z hypotéky

Pro vyvázání osoby z hypotéky bylo nutné doložit výpis z účtu za poslední 3 měsíce, na který vám chodí mzda kvůli prokázání příjmu. Současně také bylo nutné doložit aktuální výši základní hrubé měsíční mzdy a průměrný čistý měsíční příjem za poslední 3 měsíce a za posledních 12 měsíců potvrzený zaměstnavatelem na formuláři přímo od banky.

Dále bylo potřeba doložit

  • informaci o počtu osob žijících ve společné domácnosti,
  • součet průměrných pravidelných měsíčních výdajů (úvěry, půjčky, stavební spoření, životní pojištění, kreditní karty, výživné pojištění domácnosti apod.)
  • a případně nabývací titul k nemovitosti.

Podepsaní dodatku k hypotéce

Všechny tyto dokumenty bylo nutné do dvou týdnů odeslat doporučeně na adresu Hypoteční banky nebo je nahrát v elektronické podobě do Hypoteční zóny. Následně banka dokumenty ověřila a připravila dodatek ke smlouvě, který bylo nutné podepsat. Dodatek je možné podepsat na kterékoliv pobočce nebo online přímo v Hypoteční zóně. Pokud budete podepisovat online, pak každý účastník hypotéky musí mít svůj vlastní účet v Hypoteční zóně, kterým za sebe dokument podepíše.

My jsme dodatek podepsali online a druhý den bylo vidět, že je dodatek v pořádku podepsaný. Nebylo tedy již nutné nikam chodit a celý proces jsme zvládli online.

Podepsání online v našem případě, kdy jsme klienty Hypoteční banky, znamenalo pouze kliknutí na tlačítko podepsat smlouvu v aplikaci Hypoteční zóna. Za což patří bance palec nahoru, jelikož uživatelský komfort je opravdu maximální.