Chytrý bojler Dražice OKHE SMART

Protože máme rádi chytré věci, i náš bojler musel být samozřejmě chytrý 🙂 Vybrali jsme tedy bojler od známé české firmy Družstevní závody Dražice-Strojírna s.r.o., konkrétně její vlajkový model DZD OKHE SMART.

Vlastnosti bojleru Dražice OKHE SMART

Tento model je unikátní tím, že se jedná o ohřívač s inteligentním samoučícím termostatem a možností ovládání přes aplikaci v mobilním telefonu. Výrobce uvádí, že díky samoučící řídící jednotce bojler dokáže ušetřit až 15 % nákladů na ohřev vody.

Funkce Antilegionella v bojleru OKHE SMART

Funkce Antilegionella v bojlerech OKHE SMART slouží k odstranění bakterie Legionelly, která se velmi často objevuje v teplé užitkové vodě.

Bakterie Legionella se velmi rychle množí ve vodě o teplotě 20 – 45 °C. Na druhou stranu ale tato bakterie nepřežije při teplotách nad 70 °C. Toho využívají i bojlery OKHE SMART a vodu každých 28 dní ohřejí automaticky na teplotu 70 °C, což je dostatečné pro vyhubení této bakterie z vnitřních prostor bojleru.

Funkce SMART HDO v bojleru OKHE SMART

SMART HDO v bojlerech OKHE SMART je funkce inteligentního termostatu s reakcí na spotřebu teplé vody uživatelem s podporou pro HDO (Hromadné Dálkové Ovládání).

Díky tomu bojler netopí konstantně na nastavenou teplotu, ale učí se standardní režim domácnosti a podle toho přizpůsobuje ohřev vody. Protože pokud standardně přes den používáte jen minimum teplé vody a hlavní odběr je až večer při koupání, je zbytečné, aby bojler hned po večerním koupání vodu začal ohřívat na 60 °C a pak ji celou noc a celý den držel ohřátou a voda by zbytečně jen chládla.

Bojler tedy vodu v průběhu dne drží na 40 – 45 °C, což je naprosto dostačující teplota i pro koupání, a až večer před koupáním ji vyhřeje na požadovaných cca 60 °C. Navíc při vícetarifové elektřině bojler zohledňuje i tyto tarify a topí samozřejmě vždy jen na levný tarif a umí zohlednit i toto pravidelné spínání levného tarifu do svého plánování ohřevu.

Více o konfiguraci HDO pro bojler OKHE SMART se dočtete v našem článku Zapojení HDO pro bojler.

Sledování spotřeby vody a elektrické energie u bojleru

Další z inteligentních funkcí bojleru je sledování spotřeby vody a elektrické energie. Díky tomu vidíte v mobilní aplikaci spotřebu teplé vody za posledních 7 dnů a spotřebu elektrické energie v jednotlivých dnech za posledních 7 dnů + spotřebu elektrické energie v jednotlivých měsících za posledních 12 měsíců + celkovou spotřebu elektrické energie od vynulování čítače spotřeby.

Režim program bojleru

Mezi další funkce bojleru Dražice OKHE SMART patří program bojleru s funkcí běžného termostatu, kdy si nastavíte požadovanou teplotu a na tu bojler vytápí. V rámci manuálního programu si můžete prostřednictvím mobilní aplikace zvolit, kdy má bojler topit na jakou teplotu.

Manuální režim má také podporu pro HDO.

Režim dovolená

V rámci režimu dovolená si nastavíte období, kdy bojler bude topit pouze v režimu anti freeze, tedy v režimu ochrany proti zamrznutí vody v bojleru, kdy je voda v bojleru vytápěna na 5 °C. Po skočení období dovolené přechází bojler do původního programu a začíná topit v běžném režimu, takže při návratu z dovolené se nemusíte obávat studené vody.

Režim manual

V manuálním režimu bojler topí v podstatě jak klasický hloupý bojler, kdy jen nastavíte cílovou teplotu a tu si bojler trvale udržuje.