Zkušenosti se společností SITUS

Již na počátku velkolepého projektu Sami Sobě jsme si řekli, že Selfiehome vybavíme pouze kvalitními věcmi, které vydrží, nebudou toxické, budou v souladu s moderním nadčasovým designem a na žádném z nich nebude štítek Made in China či tomu podobné. A pokud se nám navíc podaří si vybrat z české produkce, budeme rádi, že jsme podpořili českou ekonomiku. A věřte nebo ne, zatím se nám to daří. Samozřejmě za předpokladu, že jsme smířeni s tím, že dům nevybavíme hned, ale postupně.

Výběr stolu

I když jsme objeli několik veletrhů, stůl jsme si našli na internetu. Dalo by se říct, že to byla láska na první pohled. I když jsme poté ještě dlouho kalkulovali i s jinými stoly, vždy jsme se vrátili k celodřevěnému stolu Figure od firmy SITUS, který nás oslovil svým jednoduchým designem a nadčasovostí.

Návštěva showroomu SITUS

O to příjemnější bylo, že výrobní závod se nachází v Unčovicích u Litovle, což je z naší rodné Olomouce pouhých 15 km. Proto jsme se ihned vydali na stůl podívat osobně. Showroom SITUS v Unčovicích ale bohužel procházel rekonstrukcí, takže to tu vypadalo spíše jako ve skladu. Nicméně syn majitele nás mile provedl, zodpověděl nám naše dotazy, ukázal možnosti apod.

Musím se přiznat, že kolem sídla SITUSu (dříve pod jménem Husička) jsem dlouhé roky jezdila autem, ale nikdy mne nenapadlo, že vyrábí tak krásný nábytek.

Pokud se do sídla společnosti vydáte, doufám, že v době vaší návštěvy již bude showroom hotový, neboť představa majitelů je dle mého názoru skvělá, ale jeho realizace trvá velmi dlouho.

Objednání stolu

Na základě našeho setkání jsme uzavřeli ústní dohodu o výrobě stolu v přírodní barvě s olejovým nátěrem o velikosti 90×180 cm. Nikde jsme nic nepodepisovali ani neplatili žádnou zálohu.

Moje pochybnosti

Na stůl jsme měli čekat cca 2 měsíce, neboť žádný zrovna nebyl na skladě. Nicméně zhruba po měsíci mne začalo hryzat designové svědomí. I když se mi stůl v přírodní barvě s olejovým nátěrem moc líbil, začala jsem pochybovat o tom, že k dekoru horních skříněk v kuchyni a k baru to bude dobrá volba. Proto jsem se obrátila na majitele s tím, že se omlouvám, ale nejsem si jistá tou barvou. K mému překvapení mi sdělil, že stůl již máme připravený, ale že vyrobí nový. Vzala jsem tedy vzorek našeho dekoru a jela zpátky do showroomu SITUS, kde jsme dlouho rozebírali možnosti a úskalí alternativ.

Půjčení stolu

Abych si mohla vyzkoušet, jak stůl v přírodní barvě bude vypadat v našem interiéru, pan Husička mi navrhl, že jsou schopni mi v Praze zapůjčit malý konferenční stolek. Ten jsme si vyzvedli a testovali v Selfiehome, jakým způsobem zapadne. Dospěli jsme k názoru, že je sice nádherný, ale s naším dekorem se opravdu bude bít. Při této příležitosti jsme přišli také na to, že stůl velikosti 180 cm se nám do pokoje sice vejde, ale bude to hodně natěsno, proto jsme se rozhodli pro menší variantu.

Namoření stolu

Vrátila jsem se tedy do showroomu a tentokrát s paní Husičkovou probrala svá přání. Domluvily jsme se na tom, že menší variantu stolu 90×160 cm namoříme olejovým mořidlem OSMO, což je bohužel nepříliš dobrá volba, kterou sice docílíme požadované barvy, ale omezíme si možnost snadné renovace a zároveň přistoupíme na různé působení slunečních paprsků na povrch stolu.

Protože jsem si nebyla schopná vybrat z malého vzorku výrobce mořidel, nabídla mi možnost namoření dubového dřeva.

Na vzorky jsem se jela podívat o týden později a zároveň jsem měla možnost nahlédnout přímo do výroby na náš nový stůl, který čekal v surovém provedení na dobroušení. Opět jsem ale měla další požadavky, neboť dva předložené vzorky byly diametrálně odlišné se svou strukturou dřeva. Proto mi ještě přímo přede mnou namořili jeden vzorek z obou stran.

Vzhledem k tomu, že jsem udělala již několikátou změnu, nabídla jsem zaplacení zálohy, která byla přijata.

Za pár dní mi volala paní Husičková, že mají v plánu mořit stůl, ale že se nemohou shodnout na tom, v jaké velikosti má být. Mužská část rodiny byla přesvědčena o větší variantě, zatímco ženská o menší. Byla jsem šťastná, že paní Husičková byla všímavá a že vše řeší společně, neboť změnu na menší stůl jsem provedla opět na poslední chvíli. Tato změna znamenala, že pro nás budou vyrábět v pořadí již 3. stůl.

Dovoz stolu

Jakmile byl stůl hotový, pan Husička mi volal, aby se se mnou domluvil na dovozu stolu. Bohužel se trefil do jediného dne, kdy jsem celý den byla pracovně mimo mobilní signál. Nicméně další den jsme se domluvili na dovozu, který byl uskutečněn do týdne od telefonátu a ještě přesně na čas.

Zhodnocení

Společnost SITUS vřele doporučuji všem milovníkům designu. Majitelé svou práci dělají srdcem a mají zlaté ručičky. Komunikace s nimi vždy byla perfektní a ve všem nám vyšli vstříc, za což jim patří velké poděkování. Nikdy jsme nekomunikovali s nějakým zaměstnancem, ale vždy s někým z rodiny Husičkových, což bylo velice příjemné. Dává vám to pocit určité důležitosti. Navíc na nás nikdy nikdo nebyl nepříjemný, i když jsme si o to koledovali třemi změnami v průběhu výroby.

Stůl je naprosto dokonalý, jeho křivky a detaily jsou skvostné, ale jsem přesvědčená o tom, že jej v plné míře dokáží ocenit pouze lidé, kteří si stejně jako my zkusili něco ze dřeva vyrobit. Náš projekt výroby vestavěné šatní skříně do ložnice byl sice rozsáhlý, ale o to víc jsme si uvědomili, jak těžké je pracovat s přírodním materiálem.