5 tipů, jak si nezničit vztah při stavbě či rekonstrukci

Možná se ptáte, proč na blog věnovaný stavbě vkládáme článek s touto tematikou, ale naše vize je definovaná již na počátku projektu Sami Sobě zcela jasně: „Stát se místem, kde lidé získají veškeré informace o stavbě svépomocí, včetně všech radostí a strastí.“ A věřte nebo ne, stavba či rekonstrukce je nesmírnou zátěžovou zkouškou, která vám může změnit život.

V době, kdy jsme stavěli, jsem nově poznala hned 3 holky, kterým se vztah zhroutil během rekonstrukce či stavby. Nevěřila jsem, že by se něco podobného mohlo stát také nám, neboť jsme byli sehraná dvojka, přesto se to stalo. Bohužel přímo v cíli, kdy jsme se měli stěhovat do vysněného domova, který nás stál mnoho fyzických i psychických sil.

Jak si tedy nezničit vztah?

Vztahy jsou velmi křehké, i když se mohou jevit jako sebepevnější ocelová lana, proto je nutné o ně pečovat. Především pak v tak náročné situaci jako je stavba či rekonstrukce domu/bytu.

1. Zvažte stavbu/rekonstrukci na klíč

I když pro mne byla výstavba domu svépomocí srdcovou záležitostí, která mne v oné etapě života jako jediná zdržela nad vodou, musím vás vybídnout k tomu, abyste se zamysleli nad možností realizace na klíč. Chápu, že k variantě svépomocí se lidé přiklánějí právě z důvodu omezených finančních zdrojů, ale je otázkou, zda chcete obětovat spíše peníze nebo vztah.

Tím samozřejmě nechci říct, že každý pár si musí projít peklem, které postihlo nás. Je důležité, abyste si položili otázku, zda jste opravdu dostatečně silní, odolní, tolerantní, sehraní, šikovní atd.

Stavba svépomocí není jen o tom jezdit s kolečky k míchačce, i přestože jsme mnohokrát byli na pokraji fyzických sil, ba naopak. Řekla bych, že mnohem důležitější je schopnost improvizovat a myslet kreativně, umět si získat informace o věcech, které vám nic neříkají, umění řešit problémy s nadhledem, talent na jednání s různými typy lidí od dělníků, přes obchodníky po majitele firem, vlohy k tomu rozpoznat podvodníky, sílu odolat velkému stresu, um zorganizovat práci, zkoordinovat lidi apod. Nehledě na to, že musíte chodit do práce a tohle všechno na vás čeká ve volném čase.

2. Nezapomínejte na svůj vztah

O lásku se musí pečovat jako o květinu. Sama o sobě sílit nebude, pokud ji nebudete podporovat. Ačkoliv čas a starosti budou hovořit proti, vždy si udělejte čas na společnou koupel či sprchu, romantickou večeři, výlety, film s dobrotami v misce, stolní hry, sportování, vzkazy zanechané kdekoliv, malá překvapení a mnoho dalšího, co vám udělá radost. Nemusí to být věci, které stojí spousty peněz, je to o společných okamžicích, které dokáží zázraky.

3. Mluvte spolu

Při stavbě spolu budete mluvit hodně, ale jen o věcech, které budou posouvat dál stavební práce, nikoliv prohlubovat váš vztah. Přestože to bude obtížné, pokuste se alespoň jednou za čas nadhodit jiné téma. Není nic horšího než několikaletá komunikace věnovaná prakticky výhradně jen stavbě či rekonstrukci.

Možná mi teď nevěříte, to je přirozené, nicméně historie komunikačních nástrojů hovoří za vše. Moje vzpomínky na ranní probuzení, po kterém se promítalo co všechno se dnes musí zařídit, domluvit, udělat. Cesty do práce věnované rozhovorům o nových nápadech, jak vyřešit vyvstalé problémy, večery strávené na schůzkách ve firmách, cesty domů v roli telefonní ústředny, víkendy nad plány a výkresy, volný čas vyplněný komunikací podej mi tohle, dones tamto, takhle to nedělej atd.

Stavba se vás bude snažit pohltit, nenechte se.

4. Dejte si oddych

Stavba bere hodně energie, proto je nutné myslet na to, jak ji pravidelně získávat zpět. Pro někoho to může být dovolená s lenošením u moře, pro jiného zdolávání osmitisícovek, někomu postačí gauč s televizí nebo jen nic nedělání.

Je mi jasné, že při stavbě/rekonstrukci není nikdy peněz nazbyt, ale přesto apeluji na to, abyste se pokusili si udělat radost. Nám by stačilo pouhé volno strávené odpočinkem, ale marně jsem se ho dovolávala, jelikož jsem byla stále odsekávána slovy: „Nejprve to musíte dodělat.“ Snad sami vidíte, že je to kámen úrazu. Nikdy se nenechte natlačit do této situace, neboť za ni můžete tvrdě zaplatit.

Dlouho poté, co jsme dostavěli, jsem trpěla nesnesitelnou únavou, která mi nedovolovala konat ani moje nejoblíbenější věci. K tomu se přidaly zdravotní problémy a už to bylo. Nehledě na to, že naše produktivita musela být někde pod 50 %, takže ve skutečnosti jsme si tím stavbu jen prodloužili.

5. Nezapomeňte na své přátele

Tím, že jsme stavěli 300 km od domova, nikdo nám nemohl pomoci a logicky jsme se s nikým nemohli setkávat. Mluvili jsme pořád jen spolu a ještě o stavbě. Nemohli jsme se odreagovat a na chvíli zapomenout na naše problémy a taky si odpočinout sami od sebe.

Proto se zkuste vymanit ze sevření a vyrazte si někam s přáteli a to i každý zvlášť.

Filtr pevných vztahů

Nicméně berte to tak, že je to možná jen zkouška, které nás život vystavuje právě proto, aby nám otevřel oči. Aby odfiltroval vztahy, které by neměly šanci v budoucnu přežít. Nebo nás chce něco naučit, nasměrovat nás jiným směrem, …

Nechci vás děsit nebo odrazovat, ale pouze upozornit na to, že se tyto věci dějí. Bohužel ne výjimečně. Hodně bolí.

Znám i takové páry, které přiznaly, že kdyby stavěly o den dále, také by se rozešly, ale přiklonilo se k nim štěstí. Při stavbě či rekonstrukci tedy nezapomeňte, že vztah visí na vlásku.