Blower door test

Kvůli čerpání dotací jsme v Selfiehome museli provést blower door test, který slouží ke zjištění vzduchotěsnosti obálky budovy. Provedení testu jsme zadali společnosti Ateliér DEK a stál nás 5 500 Kč.

Běžně se blower door test provádí ještě ve fázi rozestavěné stavby, aby se případné netěsnosti mohly opravit a poté se provádí kontrolní měření v dokončeném domě. Proto také existují 2 metody označené jako A (pro dokončené stavby) a B (pro rozestavěné budovy).

Příprava domu na test

V našem případě, kdy již v domě máme základní vybavení, bylo nutné zaplnit sifony v umyvadlech, toaletách, dřezu, vaně i sprchovém koutu. Nesmíte také zapomenout uzavřít všechna okna, neboť i mikroventilace by způsobila velký rozdíl ve výsledných hodnotách.

Příprava techniky

Technik přijel s ventilátorem, notebookem, konstrukcí na dveře a s dalšími drobnými přístroji a pomůckami. Nejprve si do vchodových dveří upevnil konstrukci, do níž vsadil ventilátor. Poté si na zemi rozložil přístroje a notebook. Nakonec technik ucpal prostupy na střechu pro kabely. Původně se pokoušel použít speciální balónek, ale nakonec využil pásku.

Samotné měření

V rámci blower door testu se provádí 2 měření – u nás bylo nejprve provedeno podtlakové a poté přetlakové. Očekávala jsem, že při testu ucítím nějaké zvláštnosti, ale nic takového se nedělo. Test trval zhruba 1 hodinu.

Když se na to podíváme trošku odborněji, tak ventilátor v domě vytváří podtlak nebo přetlak až do chvíle, kdy je rozdíl mezi interiérem a exteriérem domu 50 Pa (Pascalů). Tento rozdíl označující se jako n50 přibližně odpovídá tlaku, který vyvíjí vítr o rychlosti 10 m/s. Rozdíl tlaků se měří pomocí vnitřní a venkovní sondy.

Interpretace výsledků

Výsledkem blower door testu je 1 hodnota označující se jako výše zmíněná n50. Tato hodnota označuje podíl objemu vzduchu, který projde skrz konstrukci budovy za jednu hodinu. U velmi dobrých dřevostaveb se hodnota pohybuje okolo 0,2. Nicméně zděné domy mají hodnoty daleko vyšší. My jsme získali hraniční hodnotu 0,6. To znamená, že každou hodinu, kdy bude foukat vítr o rychlosti 10 m/s (bude rozdíl tlaku mezi vnitřním a venkovním prostředím 50 Pa), se 60 % vzduchu v Selfiehome nekontrolovaně vymění skrze netěsnosti v obvodovém plášti.

Hodnoty, jakých domy běžně dosahují, jsou rozdílné pro dřevostavby a zděné domy. A samozřejmě záleží na kvalitě provedení domu a na stáří domu. Pro nízkoenergetické domy je běžná hodnota okolo n50=1,5. Pro pasivní domy platí hranice n50=0,6, což je i hranice, kterou splnil náš Selfiehome. U starých domů se pro informaci hodnota n50 pohybuje kolem 7 až 12.