Napouštění ochranné kapaliny do podlahového topení

Podlahové topení se běžně napouští vodou z vodovodního řádu, viz náš článek o napouštění podlahového topení. Pokud by ale voda v podlahovém topení nebyla nijak ošetřena, začaly by se v ní tvořit řasy, které by rozvody podlahového topení mohly ucpávat. Tím by se snižovala účinnost podlahového topení. A i výrobce kotle by v případě problémů mohl neuznat reklamaci, pokud by problém byl způsobený neupravenou vodou. A následné čištění podlahového topení je poměrně náročné. Celé rozvody se totiž musí vypustit, napustit do nich speciální čistící roztok, vše nechat důkladně propláchnout a vyčistit a následně propláchnout čistou vodou a napustit podlahové vytápění znovu.

Napouštění ochranné kapaliny do podlahového topení je jednoduché a rychlé. Je tedy vhodné napouštění ochranné kapaliny provést do dvou měsíců od napuštění podlahového topení.

Cena ochranné kapaliny podlahového topení

Cena ochranné kapaliny je kolem 600 Kč za 1 litr.

Množství ochranné kapaliny v podlahovém topení

Množství ochranné kapaliny v podlahovém topení je dané přímo výrobcem kapaliny. Obvykle to bývá 1 litr kapaliny na 100 litrů vody v podlahovém topení.

Napouštění ochranné kapaliny do podlahového topení

Kapalinu je možné do podlahového topení napustit dvěma způsoby:

  1. Natlakovat tlakovou pumpou přímo do rozvodů. V takovém případě necháte rozvody podlahového topení otevřené a natlakované na běžný provozní tlak a připojíte k nim tlakovou pumpu, kterou do rozvodů natlačíte ochranou kapalinu. Před tím je samozřejmě nutné vypnout kotel včetně oběhového čerpadla. Následně opět zapnete kotel včetně oběhového čerpadla a zkontrolujete tlak vody v oběhovém systému. Je možné, že vlivem dopuštění roztoku bude nutné odpustit trochu vody ze systému, aby tlak nebyl příliš vysoký.
  2. Nalít do rozvodů po odpuštění části vody. Tento způsob jsme zvolili i my. U kotle jsme zavřeli ventily. Stejně tak jsme zavřeli ventily i u rozdělovače podlahového topení. Z topení jsme následně odpustili cca 1 litr vody a ventilem u kotle jsme do oběhu nalili 1 litr ochranného roztoku. Poté bylo nutné podlahové topení odvzdušnit, protože se do oběhu dostalo i určité množství vzduchu. Dopouštět ani odpouštět vodu v tomto případě nebylo nutné, protože tlak zůstal v podstatě stejný díky tomu, že jsme odpustili stejné množství vody, jaké jsme následně nalili v podobě roztoku.

Jak vybrat ochrannou kapalinu do podlahového topení

Nejlépe uděláte, když se při výběru ochranné kapaliny do podlahového topení poradíte přímo s výrobcem podlahového topení. Případně se poraďte s autorizovaným technikem od výrobce vašeho kotle. Nám byla doporučena ochranná kapalina MAYLINE SBA od italského výrobce Maychem.