Časová schránka

Jedná se o jedinou aktivitu popsanou na tomto blogu, kterou při stavbě rodinného domu udělat nemusíte. Je to spíše takové zpestření výstavby, které si můžete náležitě užít.

Co je to časová schránka

Časová schránka či kapsle slouží k předání informací budoucím generacím. Představit si ji můžete jako tajemný box, který v sobě skrývá tajemství, jež tam ukryli ti, kdo ji zřídili.

V definicích bývá uvedeno, že časové schránky mají na sobě uvedené datum svého budoucího otevření. V tomto případě to takhle není, neboť otevření časové schránky bude dáno jejím nalezením.

Jak časová schránka vypadá

Vzhled časové schránky je čistě na uvážení jejího zřizovatele. Jen je nutné brát v potaz životnost použitých materiálů, případně tlak, který na časovou schránku může působit. Rovněž je důležité si nejdříve promyslet, kam schránku ukryjete, ať zvolíte správnou velikost a materiál.

Nejdolnější schránky budou vyrobeny z kovů, ale v případě správného uložení mohou být i dřevěné či skleněné. Další možností je plast, ale ten mi nepřijde dostatečně slavnostní, i když by dnešní dobu prezentoval zcela přesně.

Nějaký boxík vhodný pro časovou schránku můžete koupit již hotový nebo si můžete pořídit polotovar a dozdobit jej. Třetí variantou je výroba časové schránky od nuly.

Co může časová schránka obsahovat

To nejkrásnější na časové schránce je její rozmanitost. V přípravě obsahu schránky se meze nekladou, takže kreativci si zde jistě vyhrají. Obecně lze říci, že schránka může obsahovat fotografie, dopisy, cennosti, tiskoviny či další zvláštnosti související se stavbou daného objektu a jejími vlastníky.

Jak to bylo s naší časovou kapslí

Uložení

Původně jsme chtěli časovou schránku vložit do základů, ale zapomněli jsme na to. Stavba na poslední chvíli v mrazech a ledových deštích nebyla zrovna to pravé ořechové. Proto jsme museli hledat jiný vhodný úkryt. Varianty jsme měli v podstatě dvě – vložení mezi polystyreny do podlahy nebo mezi sádrokartony. Později mne napadlo asi nejlepší řešení, ale na něj už bylo pozdě – vložení do dutého otvoru našich cihel.

Vzhled

Vzhledem k tomu, že místo jsme jí nalezli uvnitř domu, zvolili jsme dřevěnou krabičku o velikosti 15x13x3,5 cm v čistém provedení, kterou si dle časových možností buď zkrášlíme nebo ne.

Obsah

Nejprve jsme se vrhli na hledání vhodných fotografií z výstavby domu, které jsme zpestřili našimi fotkami z různých časových období od začátku našeho vztahu až do současnosti.

Další důležitou součástí byly dopisy. Možná se ptáte, proč je píši v množném čísle, ale důvod je ten, že jsme chtěli vyjádřit naše pocity ze stavby odděleně, aby nedošlo k jejich ovlivnění. Přítel si tedy svůj dopis napsal na počítači a já ručně, neboť pro mne je důležité zachování určité osobitosti. Přičemž jsme si dopisy navzájem nečetli, takže i pro nás schránka ukrývá malá tajemství. Třetím psaním je povídání o průběhu výstavby, našem blogu, jménu domu aj. Co myslíte, podívají se budoucí generace na náš web nebo celý svět bude úplně jiný?

Abychom zachovali určité kouzlo časové schránky s propojením na dům a jeho obyvatele, vložili jsme do schránky 2 kameny. Prvním z nich je chalcedon, který dodává sílu mezilidským vztahům, pohlcuje negativní energii a uvádí tělo, city, mysl a ducha do rovnováhy. Naproti tomu sodalit zabraňuje konfliktům, dodává sebevědomí, odstraňuje duševní a citový zmatek, zvyšuje kreativitu a podněcuje důvěru a soudržnost mezi lidmi.

Schránku jsme ještě obohatili o zlatý přívěšek, prostřednictvím kterého si přejeme, aby dům nikdy neztratil svou hodnotu, jak pro nás, tak budoucí generace.

Součástí jsou také české mince jako symbol toho, z jakých peněz byl dům postaven. Důvodem je budoucí hrozba přijetí jednotné evropské měny.

A nakonec jsme do schránky vložili čtyřlístek, aby obyvatelé Selfiehome měli štěstí stále při ruce.

Závěr

Časová schránka by měla být vždy jedinečná, neboť její symboliku si definujete vy sami svou kreativitou a účelem časové schránky. Takže prosím žádné duplikáty naší schránky. Do komentářů můžete napsat, co byste tam vložili vy, případně jak vypadá a co ukrývá ta vaše.