Tipy na stravování na stavbě

Téma se možná dle některých názorů může vymykat ostatním článkům, ale koncept tohoto blogu byl vytvořen tak, aby zachytil veškeré záležitosti související s výstavbou rodinného domu svépomocí.

Vybavení kuchyně

Do zahradního domku na daném pozemku jsme si pořídili přenosnou indukční desku pro jeden hrnec a toustovač s grilovacím povrchem. Tyto přístroje nám úplně stačily, neboť na stavbě nejvíce oceníte rychlost přípravy. Z nádobí jsme po babičce zdědili sadu talířů, k tomu jsme dostali reklamní sadu hrnků a skleniček, maminka nám věnovala sadu hrnců s příbory a koupili jsme si skleněné misky (nejsem zastáncem plastové doby, i když na stavbě by byly lepší). Nic víc není potřeba.

Stále dostupné potraviny na stavbě

Trvanlivé suroviny, které nesmí mezi našimi zásobami chybět:

  • Domácí zavařené lečo,
  • konzervy s tuňákem, šunkou, sardinkami a jinými pochoutkami,
  • základní koření – pepř, sůl, provensálské bylinky, grilovací koření, kmín,
  • rýže,
  • těstoviny,
  • plechovka hrášku, kukuřice,
  • domácí kompot na chuť,
  • tortilly – mají trvanlivost několik měsíců,
  • farmářské polévky v sáčku – jsou lepší než klasické instantní polévky,
  • nudle z pánve či jiná sáčková jídla,
  • zavařené houby,
  • olej,
  • trvanlivé omáčky ve sklenici,
  • hořčice.

Z výše zmíněných surovin jsme vždy byli schopni něco ukuchtit. Někdy nám naši milí sousedé darovali domácí vajíčka, takže jsme si menu mohli vylepšit. Ale musím říct, že mám zlatého přítele, který ničím nepohrdnul.

Suroviny, které se kupovaly operativně

Méně trvanlivé potraviny nelze mít na stavbě pořád, takže jsme si je kupovali vždy před nějakým blokem prací s ohledem na to, co jsem měla v plánu vařit.

  • Zelenina do jídel – brokolice, špenát, cibule, česnek,
  • přílohová zelenina – rajče, okurek, salát, paprika,
  • brambory,
  • máslo,
  • smetana na vaření,
  • sýry – tavené, hermelín, niva, eidam, gouda,
  • uzeniny – šunka, slanina,
  • pečivo,
  • maso,
  • čerstvé houby,
  • vejce,
  • párky, klobásy,
  • pomazánky,
  • chlazené polotovary – například guláš (obsahuje kořenící směs a maso, které vhodíte do vody a uvaříte).

S těmito ingrediencemi se již dá čarovat. Možná se někomu zdá, že tyto suroviny jsou již pro vyšperkovaná jídla, ale vše jsem dělala úplně jednoduše a rychle, i když pokud v jídle figurovalo nepředchystané maso, musela jsem si jej večer připravit.

Pokud můžete na pozemku vytvořit ohniště, nic vám nebrání k opečení špekáčků, klobás apod. A samozřejmě určitě velmi oceníte jídlo připravené od vašich maminek k ohřátí. Jen pozor na to, že pokud nemáte (mikrovlnnou) troubu, ne vše zvládnete ohřát.

Čas od času je také zapotřebí si na oběd skočit do nějakého stravovacího zařízení. My máme štěstí, že půl kilometru od pozemku se nachází staročeská jídelna, kde velmi rychle vaří chutná jídla za české ceny.

Pitný režim

Vody není nikdy dost. Bohužel na pozemku nemáme úplně nezávadnou vodu, takže jsme nuceni kupovat PET láhve. Ale snažíme se čepovat vodu do kanystrů a pít ji s ovocem a bylinkami či s domácími sirupy.

Nicméně na stavbě byste měli mít k dispozici také alkoholické a nealkoholické pivo. Kupodivu po nealkoholickém u nás byla větší poptávka.

Alternativní strava

Ne každý tomu věří, ne každému to chutná. Ale my jsme vzhledem k omezenému času přistoupili ke konzumaci produktů Fit-day. Tyto produkty nám nahrazují snídaně a dle mého názoru je to dobrá volba, neboť by neměly obsahovat nic špatného a opravdu se po jejich vypití cítíme být nasyceni. Zatím jsme zkoušeli jen čokoládový proteinhrozno-banánovo-jablečné smoothie, smoothie mango-malina a Superfood Long Life. Musím říct, že chuťový rozdíl mezi smoothie mango-malina a hrozno-banán-jablko je velmi malý, ale víc mi chutná hrozno-banán-jablko, neboť v něm je aspoň trochu cítit ovoce. Nicméně přítel obě smoothie do prvním ochutnání do úst již nedá, takže zůstal pouze u čokoládového proteinu. Jako poslední jsme ochutnali Superfood Long Life, které má asi nejvýraznější chuť a přítel se jeho požití nebrání. Osobně nedokáži říct, který mi chutná nejvíc, ale z těch, co jsem měla doporučuji prvně vyzkoušet smoothie hrozno-banán-jablko nebo Superfood Long Life. Pokud máte rádi hořkou čokoládu, pak čokoládový protein.

Tipy na rychlé pokrmy na stavbu

Těstoviny se sýrovou omáčkou

Na oleji osmahneme cibulku, přidáme smetanu na vaření, tavený sýr a případně i jiné druhy sýrů (niva, gouda). Jakmile se nám vytvoří omáčka, vmícháme trošku česneku a bylinky či koření. Lze přidat i kousky masa. Omáčkou zalijeme uvařené těstoviny a máme menu hotové.

Rizoto

Jedná se o pokrm, do kterého lze přidat jakékoliv suroviny. Takže záleží jen na tom, co máte k dispozici. Když už jsme na stavbě neměli k dispozici vůbec nic, uvařila jsem rýži, přidala máslo a vmíchala grilovací koření. A chutnalo mi to.

Ale nejčastěji jsem do rizota přidávala osmaženou cibuli na oleji z tuňáka, žampiony, špenát nebo brokolici a tuňáka.

Brambory s masem

Nejrychlejší varianta je, pokud si koupíte brambory s hezkou slupkou. Ty jen umyjete, nakrájíte a dáte vařit se solí a kmínem. Jakmile jsou hotové, přidáte k nim koření a máslo.
Předem naložené maso hodíte do toustovače s grilovacím povrchem a jídlo je hotové. Na plátek masa ještě můžete položit sýr.

Pokud nemáte čas na nakládání, můžete použít produkt MAGGI Nápady Šťavnatý steak. Narazila jsem na něj ve výrazné slevě, takže i když jsem mu moc nevěřila, koupila jsem ho. Výsledné maso bylo opravdu dobré.

Hermelín s přílohou

Hermelín položíte jen tak (kdo chce, může použít alobal) do toustovače s grilovacím povrchem, uzavřete jej a počkáte, dokud se neprohřeje. Opět si jej můžete dát s brambory, ale v rámci nouze jsem si hermelín dala i s rýží a moc mi chutnal.

Domácí lečo

Z domova mám zafixováno, že lečo je směsí paprik, rajčat a vajíček. Ale abych jej trošku přizpůsobila mužskému pohlaví, přidala jsem do něj konzervu pražské šunky a hned bylo pro pracanty přitažlivější.

Tortilly

Tortilly lze naplnit opravdu čímkoliv, co máte k dispozici. Osvědčila se nám dokonce i varianta pouze s taveným sýrem a kořením.

Houbová smaženice (u nás doma říkáme šmahula)

Osmahneme cibulku na másle či oleji, přidáme houby a zalijeme vajíčkem, osolíme, opepříme. A je hotovo.

Květákový mozeček

Naporcovaný květák povaříme do měkka a poté ještě pomačkáme na menší kousky. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme květák a zalijeme vajíčkem. Osolíme, opepříme a je hotovo.

Rychlá česneková polévka

Přítelova varianta: Do talíře nakrájíme slaninu a sýr. Přidáme česnek, koření a vejce. Nakonec zalijeme vařící vodou.

Moje varianta: Vzhledem k tomu, že mi nedělá dobře pouze částečně uvařené vejce, normálně vše nechám na plotýnce povařit.

Na pánvi můžete na másle s provensálským kořením opéct kousky chleba či jiného pečiva.

Knedle s vajíčkem

Pokud vám zůstane houskový knedlík, můžete jej opéct na másle a přidat k němu vejce, sůl a pepř a pokrm je hotov.

Panini

Pokud máte k dispozici toustovač s grilovacím povrchem, můžete si připravit chutné panini. Do rohlíku nebo housky si vložíte jakékoliv suroviny a necháte je zapéct.

Brokolice s bramborem

Brokolici povaříme v osolené vodě. Na talíři ji přelijeme směsí z rozpuštěného másla a koření. Brambory připravíme dle libosti a času.

Závěr

Nejsem žádná excelentní kuchařka, takže určitě přijdete na spoustu dalších chutných pokrmů a věřím, že i lepších, takže své tipy můžete přidávat do komentářů pod článkem.