Montáž oken

Okna a vchodové dveře jsme měli objednané od firmy DAFE-PLAST Jihlava, s.r.o. U tohoto dodavatele jsme si vybrali plastová okna, dveře i HS portál z nejvyšší řady Progress. Původně měla dle smlouvy proběhnout montáž oken již v 29. týdnu (17. – 21. července 2017), ale dodávka se o týden zpozdila a montáž oken proběhla až dnes 26. července 2017.

Předem jsme byli domluveni, že montážníci včetně oken přijedou na osmou hodinu ráno a budou tam až do večera s plánovaným koncem kolem 18:00. Bylo také domluveno, že kvůli velkému 5,5 metrů dlouhému a téměř 200 kg těžkému HS portálu v obývacím pokoji zde budou i dva lidé z naší strany, kteří pomohou se složením z auta a umístěním. Byl jsem tedy domluvený se sousedem, že nám pomůže.

V pátek 21. července mi ale volal technik z firmy dodavatele, že bohužel komponenty od firmy Perito pro naše vchodové dveře budou k dispozici až 3. srpna, takže bohužel montáž oken bude muset proběhnout bez vchodových dveří, které budou dodány až v průběhu srpna. Nicméně jsme se domluvili alespoň na nějaké dočasné náhradě, aby byl dům již zavřený a my mohli pracovat na rozvodech elektřiny a vody.

Před montáží oken je nutné mít na všech stavebních otvorech vyznačený váhorys (vágrys), který se používal již při zaměření stavebních otvorů.

Příjezd montážníků a oken

Jako první přijel v 7:50 externí dopravce, který přivezl rám HS portálu a všechna okna. Následně kolem 8:00 přijel i zaměstnanec dodavatele, se kterým jsme řešili objednávku i zaměření, který přivezl i náhradní dveře. Se zpožděním kolem 8:30 přijeli montážníci. Kolem 10:00 přijelo druhé auto s vozíkem z DAFE, které přivezlo skleněné výplně pro HS portál a manipulační techniku pro usazení těchto výplní.

Montáž HS portálu

Jako první se začalo s montáží HS portálu, který je největší, nejtěžší (cca 200 kg jen rám) a také jeho montáž je časově nejnáročnější.

Umístění HS portálu

Pro umístění HS portálu bylo potřeba alespoň 6 lidí. Jako první bylo nutné HS portál přesunout přímo z nákladního auta přepravce do místnosti obývacího pokoje. K tomu jsme použili podlážky a fošny, které jsme na stavbě měli. Abychom neprodřeli hydroizolaci základové desky, překryli jsme ji několika vrstvami velkého tvrdého papíru.

Jakmile byl HS portál přesunutý z auta do obýváku, mohli začít montážníci s přípravou HS portálu pro umístění do stavebního otvoru. Nejprve kolem celého obvodu HS portálu nalepili fólii s perlinkou, která následně slouží jako parozábrana a také pro napojení na vnitřní omítky. Poté si do místa HS portálu připravili podložky a následně HS portál přesunuli na místo.

Ukotvení HS portálu

Po přesunutí HS portálu bylo nutné dát HS portál do vodováhy ve všech třech osách a ujistit se, že portál není nikde prohnutý a je všude dokonale usazený. Poté již bylo možné portál uchytit na kotvy, což jsou kovové spony zaháknuté do rámu okna a následně pomocí turbošroubů (samořezné šrouby do většiny materiálů včetně cihel a betonu) mohlo dojít k pevnému uchycení rámu k obvodovým zdím, překladu i základové desce.

Rám HS portálu uchycený na kotvy mohl být následně zapěněný montážní pěnou. V tomto případě je nutné používat nízkoexpanzní pěnu, protože jinak by mohlo v extrémním případě dojít k vytlačení rámu okna/portálu. Je také vhodné rám pěnit po částech bodově, aby došlo nejprve k pevnému uchycení v bodech a až následně se zapění celý obvod rámu.

Zasklení HS portálu

Poté, co by rám HS portálu umístěn a pevně uchycen, bylo možné ho zasklít. K zasklení takto velkých oken se používá speciální manipulační technika, která dokáže bezpečně manipulovat s velkými a těžkými skly. Naše jedno okno HS portálu váží těžko uvěřitelných 264 kg. Jedná se totiž o bezpečnostní okno, které je tvořeno 4 skly o tloušťce 6 mm + bezpečnostní fólií.

Tato manipulační technika je v podstatě malý pásový jeřáb se 4 gumovými přísavkami, které se pomocí podtlaku vyvolaného kompresorem pevně přisají ke sklu.

Pomocí manipulační techniky bylo sklo umístěno na speciální podložky přímo do rámu okna. Montážník následně již jen sklo upevnil pomocí okenní lišty.

Kompletní montáž HS portálu trvala přibližně 5 hodin. Celý HS portál má hmotnost přes 700 kg.

Montáž oken

V celém domě máme francouzská okna. Jedinou výjimkou je okno v kuchyni, které je umístěné mezi kuchyňskou linkou a horními skříňkami. Některá okna v domě jsou fixní neotvíratelná, některá jsou otvíratelná pouze na větračku a některá jsou otvíratelná na větračku i úplně. Všechna okna mají možnost mikroventilace. Všechna okna mají bezpečnostní skla a zabudované magnety pro napojení na zabezpečovací zařízení.

Montáž oken již byla ve srovnání s montáží HS portálu výrazně jednodušší, a tedy i rychlejší. Navíc všechna okna již byla zasklená, takže nebylo nutné je ještě dodatečně zasklívat.

Postup montáže oken byl v principu stejný jako u HS portálu. Nejprve byl rám okna oblepený fólií s perlinkou, poté si montážníci připravili podložky pod okno, okno usadili, vycentrovali, srovnali ve všech třech osách do vodováhy a ukotvili pomocí kotev k základové desce, obvodovému zdivu a k překladu nad oknem. Následně již byl rám okna po částech lepen nízkoexpanzní montážní pěnou.

Při montáži oken v rámci jedné místnosti je důležité, aby všechna okna byla ve vodováze. Kromě montáže podle vyznačeného váhorysu je tedy vhodné si ještě podle přesné vodováhy nebo laseru opravdu ověřit, že okna jsou přesně ve stejné výšce, aby se nestalo, že bude podlaha u každého okna jinak vysoko.

Kompletní montáž se nakonec protáhla a skončila až kolem 20:00.

Doporučení na závěr

I když je montážní pěna pevná během 5 minut, je dobré s okny moc nemanipulovat prvních několik hodin, aby se nestalo, že pěna ještě někde kousek povolí.

Je také vhodné neořezávat pěnu, ale nechat ji tak jak je a ořezat ji až těsně před fasádou. Je to kvůli tomu, že UV záření ze slunce pěnu vysušuje a degraduje její vlastnosti, takže když je pěna kousek vyteklá ven, pak jen těsně před fasádou oříznete tu degradovanou část a pěna skutečně držící rám okna bude zcela v pořádku.

Okna jsou dodány a montovány s různými ochrannými fóliemi a štítky. Tyto fólie a štítky je dobré co nejdříve sundat, aby se k oknu nebo rámu nepřilepily a nezůstaly po nich fleky.

Ještě před podpisem předávacího protokolu si důkladně zkontrolujte, že jsou všechna okna správně upevněná a že nemají žádné vady nebo poškození. To se týká jak skel, tak i rámů oken, madel, klik, pantů apod. Nám se například stalo, že k oknům vůbec nebyly dodány kliky. Také na HS portálu bylo několik škrábanců. Všechny tyto vady jsme ještě před předáním stavby spolu s montážníky prošli a vše zapsali do předávacího protokolu. Je vhodné si také pořídit fotodokumentaci všech problémů a ihned o nich informovat i dodavatelskou firmu například prostřednictvím prodejce, se kterým jste podepisovali smlouvu.

Obavy a pochvala od podlahářů

Dokud jsme neměli zaměřené podlahy, žili jsme v nejistotě a strachu, neboť jsme se obávali, že naše odvození váhorysu nebylo přesné. Pro připomenutí jsme váhorys odměřovali podle první řady cihel, kterou nám zakládal technik společnosti Wienerberger.

Důvodem byla skutečnost, že jsme v té době ještě vůbec nevěděli, co je to váhorys (=vágrys), a že jej při zaměření stavebních otvorů a dalších činnostech budeme potřebovat. Proto nám nic jiného nezbylo.

U rodinných domů, kde nejsou francouzská okna je odchylka přípustná, ale my všude máme tento typ oken, takže všechny naše bezprahové stavební otvory musely být namontovány ve stejné výšce, aby nám tam nezbyl schod.

Štěstí stálo na naší straně, neboť při zaměření podlah nám technik řekl, že tak rovnou základovou desku a správně namontovaná okna dlouho neviděl.