Zaměření stavebních otvorů

Po výběru dodavatele oken a dveří bylo nutné nechat všechny stavební otvory zaměřit přímo vybraným dodavatelem.

Zaměření stavebních otvorů

Bez zaměření stavebních otvorů vám žádná firma okna a dveře nevyrobí, protože nikomu se nepodaří na milimetr dodržet projekt.

Při zaměřování pozor na tvrzení: „Tohle okno je stejné jako tamto, to nemusíte měřit.“. I když jsme měli mít v pokojích stejná okna, každé je jinak velké. Navíc mám zkušenost, že na mé bývalé škole se vyměňovala okna tím způsobem, že přijel technik, změřil jedno okno, protože předpokládal, že všechna jsou stejná. Asi si dokážete představit, jak smutně to dopadlo…

Zkontrolujte si, zda byly zaměřeny všechny stavební otvory.

Okna vám nezaměří okamžitě, my jsme na zaměření čekali 9 dní. Navíc po zaměření oken se cenová nabídka přizpůsobuje skutečnosti.

Co připravit na zaměření

Na zaměření oken musíte připravit takzvaný vágrys (=váhorys, vodorovina nebo niveleta). Jedná se o vodorovnou čáru 1 metr nad úrovní finální podlahy.

V době zaměření totiž máte pouze hrubou základovou desku, na které ještě bude skladba podlah – penetrace, hydroizolace, tepelná izolace, litá podlaha, a nakonec podlahová krytina (plovoucí podlaha, vinyl, linoleum, marmoleum atd.). Takže pro usazení francouzských oken a vchodových dveří je důležité mít ujasněno, v jaké výšce bude vaše finální podlaha, aby vám tam nevznikl hrb.

Dělá se to laserem, ale my jsme to nevěděli, takže jsme body odměřili metrem až při přítomnosti technika z DAFE-PLAST od první řady cihel, které byly založeny technikem společnosti Wienerberger. Vzhledem k tomu, že máme broušené cihly, muselo to být založeno naprosto přesně.

Jak probíhá zaměření oken

S technikem (obchodním zástupcem) ze společnosti DAFE-PLAST jsme měli zaměření domluvené od 16:30. Technik od nás nakonec odjížděl až v 18:46. Nebylo to tím, že by zaměření trvalo dlouho. Tento úkon byl za chvíli proveden, ale museli jsme si upřesnit snad tisíc věcí, nad kterými jsme seděli v kanceláři ještě další dvě hodiny následující den. K tomu musím připočítat ještě několik výměn opravených cenových nabídek.

Od vágrysu byla odměřena vzdálenost laserovým dálkoměrem, jak nahoru, tak dolů. Takže se jedná o opravdu velmi rychlou práci.

Zklamání ze zaměření

Až v tuto chvíli jsme se dozvěděli, že dva z našich otvorů mají příliš malou velikost. Vycházeli jsme z projektu (a ještě jsme je o kousek zvětšili), kde okna vypadají normálně, ale projektanti většinou nepočítají s šířkou rámů oken a dveří. Jeden otvor zvětšíme, ale druhý již není v našich silách zvětšit, z čehož jsem naprosto zklamaná.

Počítejte s tím, že sklo v oknech bude výrazně menší, než je samotný stavební otvor.

Co všechno si musíte ujasnit

Samozřejmostí je barva oken, barva a typ klik. Budete chtít bezpečnostní skla či umístit do rámů oken bezpečnostní čidla (magnety)? Máte v plánu instalovat žaluzie, rolety či sítě proti hmyzu?

Francouzská okna

Budete francouzská okna využívat jako okna nebo dveře? Za příplatek si do okna můžete nechat nainstalovat práh místo klasického rámu okna.

Vchodové dveře

Budete chtít okrasnou výplň od společnosti PERITO (nevím, že by někdo využíval jiného výrobce) nebo si necháte dveře pouze se sklem, které může mít různou strukturu?

My jsme chtěli výplň, ale bohužel máme moc široký otvor, do kterého se již nevyrábí výplň. Z toho důvodu budeme mít dveře s matným bezpečnostním sklem. Jednu výhodu to má – je to levnější varianta. Nicméně i skel je milion druhů, včetně zrcadlového.

Pozor na velikost stavebního otvoru na dveře, výplně se vyrábí jen do určité velikosti.

V této souvislosti ještě musím uvést, že pro firmu DAFE-PLAST náš otvor na dveře nebyl problém, ale společnost OKNA.EU nám řekla, že tak velký rám na dveře nejsou schopni vyrobit, tj. že tam budeme muset mít ještě boční zasklení, které ale bude zase podivné, protože bude neskutečně úzké.

Ujasněte si také typ madla, rozety a kliky, včetně barvy. Nemusíte nutně souhlasit s tím, co vám nabídnou. Já jsem se ozvala, že kulaté madlo nechci. Popsala jsem svou představu, která nakonec byla uspokojena bez obtíží.

Rovněž jsme si řekli, že nechceme jimi montovanou cylindrickou vložku („FAB“) s bezpečnostní třídou 2, ale chceme jednu konkrétní třídy 4.

Necháte si do dveří zabudovat hi-tech technologie? Například otisk prstu či klávesnici pro přístup přes kód? To vše jsou věci, které musíte vyřešit zavčas.

HS portal

HS portal může být namontován dvěma způsoby. Jen jeden je ovšem ten, kvůli kterému si jej pořizujete. Nebo aspoň tak to vidíme my.

Dá se namontovat tak, že budete přecházet práh nebo do roviny s finální podlahou. Co je lepší? Asi nemusíte dlouho přemýšlet. Já jsem si myslela, že jej automaticky montují druhým způsobem, ale asi tomu tak není.

Probíhající akce

Dejte si pozor na to, že společnosti často mají nějaké časově omezené akce, např. parapety zdarma. V době, kdy jsme okna řešili my, běžely hned tři akce, ale ani na jednu nás neupozornili. Takže kdybychom se nepřihlásili sami, přišli bychom o ně.

Reklama na stavbě

Není od věci se obchodního zástupce zeptat, zda vám za reklamu na stavbě neposkytne slevu. Ale pozor na podmínky, které si společnost určí.

Nabídka společnosti DAFE-PLAST nám nepřišla atraktivní, takže jsme ji odmítli. Za vyvěšení reklamní plachty na stavbě po dobu 12 měsíců by nám poskytli slevu 2 000 Kč. Druhá varianta počítala se slevou 1 000 Kč za půlroční reklamu.

Smlouva o dílo

Podpis smlouvy o dílo je důležitým krokem, od kterého se odvíjí doba dodání.

Nám smlouvu poslali e-mailem s tím, že ji máme podepsat a naskenovanou poslat zpátky společně s dokumentem o povolení stavby. Bylo nám řečeno, že je to kvůli tomu, aby na naši zakázku mohli uplatnit 15% DPH.

Pro ty, co se v tom neorientují. Ve stavebnictví platí snížená sazba DPH ve výši 15 %, ale pouze v případě, že si materiál objednáte i s prací. Pokud nakupujete pouze materiál (na faktuře máte uveden pouze materiál), platíte DPH ve výši 21 %. Z tohoto pohledu je stavba svépomocí nevýhodná, protože si většinou nakupujete jen materiál, z kterého platíte 21% DPH.

Smlouva o dílo měla pouze dvě strany, ke kterým bylo přiloženo 21 stran třísloupečkových obchodních podmínek. No děs, co jiného k tomu dodat.

Snažila jsem se to přelouskat, ale skončila jsem na druhé stránce, protože se mi z toho točila hlava. Nevím, jestli to splňuje zákon, který vágně říká, že všeobecné obchodní podmínky musí být normálně čitelné, ale to už není v mých rukou.

Dodací lhůta oken a dveří

V samotné smlouvě o dílo byl pouze soupis objednaných položek, objednatel, celková cena, místo dodání a datum dodání, z kterého jsme teda byli velmi rozčarováni. Důvodem bylo, že v cenové nabídce jsme měli uvedenou dobu dodání cca 4 týdny a rázem ve smlouvě o dílo byl uvedený 31. týden 2017, což činilo dobu dodání přes 7 týdnů!

Vůči době dodání jsme se ohradili a rázem jsme ji dostali na úroveň výroby oken ve 28. týdnu a montáže v 29. týdnu. Podpis smlouvy o dílo proběhl ve 24. týdnu.

Sleva za platbu předem

Společnost DAFE-PLAST nám poskytla slevu ve výši 2 % z celkové ceny oken (odečteno pouze z ceny oken, nikoliv dalšího příslušenství, montáže atd.) za platbu předem. Tato informace byla uvedena již v cenové nabídce, takže buď ji tam budete mít také nebo se zkuste zeptat vámi vybraného dodavatele, pokud byste o něco podobného měli zájem.