Stavba vnitřních zdí

Stavba vnitřních zdí patří k nejjednodušším pracím na stavbě domu. Vnitřní zdi jsou z tenčích a delších cihel, takže práce není ani tak fyzicky náročná jako u obvodových stěn. A díky tomu, že cihly jsou 50 cm dlouhé, to jde velmi rychle. Na druhou stranu je zde výrazně více řezání, protože vnitřní zdi jsou obecně kratší a mohou být různě lomené apod. Naštěstí ale i řezání je jednoduché a rychlé. Díky malé tloušťce cihel je možné na řezání použít úhlovou brusku (flexu) s diamantovým kotoučem.

Dovoz cihel

Dle projektu jsme měli na vnitřní zdi používat cihly Porotherm 11,5 AKU P+D, které se však zdí na maltu, což je velmi náročné na čas. Maltu si totiž musíte míchat a cihly poměrně náročně vyrovnávat. Proto jsme se domluvili na výměně cihel za Porotherm 11,5 AKU Profi, které se zdí na tenkovrstvou maltu nebo zdící pěnu. AKU zdi se správně nemají zdít na pěnu, protože ta nemá takové izolační vlastnosti jako tenkovrstvá malta, takže cihly se dodávají s touto maltou. Nicméně nám zbylo poměrně hodně pěny, takže jsme i tyto cihly lepili pěnou.

Výměna cihel byla domluvená přímo se stavebninami DEK, od kterých jsme veškerý materiál kupovali. Tyto broušené cihly Profi jsou aktuálně velmi nedostatkovým zbožím a Wienerberger je nestíhá vyrábět, takže dodací lhůty jsou 3-4 týdny. Nicméně jsme cihly objednali a zaplatili a čekali na jejich dodání. Během toho mělo dojít i k vrácení původně dodaných cihel, prázdných palet a některého materiálu, který nám zbyl.

Jenže opět již po několikáté byl s dodávkou problém, protože přepravce nám místo 4 palet cihel dovezl pouze 3 palety s tím, že na pobočce DEK ve Vestci čtvrtou paletu prostě nemohli najít. A to i přes to, že na dodacím listu byly uvedeny 4 palety. To se nám bohužel s těmito stavebninami stalo již vícekrát, takže je potřeba si na to dát pozor a počítat s častými problémy, pokud budete něco kupovat přes stavebniny DEK. Oni totiž jsou pravděpodobně schopni vámi objednané i zaplacené zboží klidně prodat někomu jinému.

Tento problém nás zdržel se stavbou. Přibližně týden nám totiž chyběla jedna paleta cihel, což znamenalo přibližně poslední dvě řady vnitřních zdí + prostory nad překlady. A i při této dodávce nám opět nedovezli celou paletu, ale z nějakých nepochopitelných důvodů z ní odebrali 11 cihel. Což nám nevadilo, protože nám cihly stejně zbyly, ale museli jsme se opět domlouvat s DEK na vrácení přeplatku.

Zakládání vnitřních zdí

Před založením vnitřních zdí je nutné základovou desku napenetrovat asfaltovou penetrací a následně položit hydroizolační asfaltový pás stejně jako při zdění obvodových zdí. Dále je opět potřeba přesně vyznačit polohu vnitřních zdí, nejlépe křídou přímo na asfaltové pásy. Nezapomeňte si nějak speciálně vyznačit umístění dveří a dalších otvorů, aby se vám nestalo, že si je omylem zazdíte.

Vnitřní zdi se zakládají stejně jako obvodové na zakládací maltu. Někdo to příliš neřeší a maltu nanáší ručně a vyrovnává pomocí vodováhy. My jsme si ale s Wienerbergerem raději domluvili zapůjčení zakládací soupravy, kterou jsme použili i pro stavbu obvodových zdí. V takovém případě máte totiž jistotu, že zakládací malta bude nanesena zcela rovně a ve všech místech domu ve stejné výšce díky samonivelačnímu laseru. Navíc u zakládací soupravy si můžete nastavit i tloušťku zdiva, takže maltu máte nanesenou i v požadované šířce.

Po nanesení malty je potřeba počkat, dokud nebude malta tvrdá dostatečně na to, aby bylo na ni možné položit první řadu cihel. Malta ale na druhou stranu nesmí být úplně tvrdá, protože cihly do ní musí sednout celou plochou a k maltě se přilepit. Je tedy vhodné připravit velmi suchou směs, abyste nemuseli dlouho čekat na ztuhnutí.

Časová náročnost

2 hodiny a 15 minut ve dvou lidech (muž+žena).

Stavba vnitřních zdí

Zakládat první řadu jsme začali v cca 18:00. Maltu jsme si připravili suchou, takže po chvíli bylo možné na ni položit první řadu cihel.

Na založení vnitřních zdí si opět domluvte zapůjčení zakládací soupravy.

První den jsme tedy jen nanesli zakládací maltu a položili první řadu cihel. Na další stavbu jsme se vrhli další den. Protože jsme cihly lepili zdící pěnou Porotherm Dryfix, práce šla velmi rychle. I přes nutnost častého řezání jsme během pár hodin postavili skoro celou koupelnu.

Je potřeba si samozřejmě hlídat, jestli jsou stěny rovné, a to jak ve vodorovném směru, tak i v kolmém. A pokud pro založení nepoužijete zakládací soupravu, je potřeba si na to dávat opravdu velký pozor a všechny nerovnosti hned řešit.

Při řezání cihel je dobré cihly řezat vždy na stejnou velikost. Tedy když stavíte jednu stěnu, ve které na konci vždy řežete cihlu, tak ve všech řadách ji řezat na stejnou velikost. Tím docílíte, že dané zakončení zdi bude opravdu rovné. Když budete každý konec vždy odměřovat, snadno se stane, že vám někde uteče sem tam pár milimetrů, což v 12 řadách nad sebou udělá klidně několik centimetrů.

Stavba vnitřních překladů

Vnitřní překlady jsou oproti překladům v nosních stěnách úplně jednoduché. Překlady jsou velmi malé a lehké (17 kg/m), takže se s nimi dá jednoduše pracovat. Navíc každý otvor má vždy je jeden překlad.

Protože máme vnitřní zdi tloušťky 11,5 cm, máme stejně tlusté i překlady Porotherm KP 11,5.

Je jen nutné si opět dát pozor na to, kde má být překlad. Snadno se totiž stane, že na to zapomenete, dáte tam cihly a pak je musíte složitě odřezávat.

Uložení vnitřních překladů

Vnitřní překlady se stejně jako vnější dávají do 1 cm maltového lože. Je tedy nutné si připravit maltu, kterou k tomu použijete. Dle technického listu výrobce stačí použít maltu 2,5 MPa. Protože nám ale zbyla malta 5 MPa, což je vyšší kategorie, použili jsme tuto maltu. Uložení překladů musí být s přesahem alespoň 12 cm na každé straně.

Překlady vnitřních zdí se pokládají do maltového lože.

Cihly nad překlad je opět nutné zdít do 1 cm maltového lože. Výška těchto cihel se zarovnává s danou řadu, takže cihly nad překladem budete muset řezat na výšku. V našem případě to bylo cca na 1/2 výšky cihly. Všechny cihly nad vnitřním nenosným překladem je nutné lepit k sobě nejen na vodorovné spáře mezi jednotlivými řadami cihel, ale kvůli pevnosti je nutné lepit i kolmé spoje mezi jednotlivými cihlami (pero-drážka spoje).

Kvůli tloušťce překladu a tloušťce maltového lože je nutné cihly nad překladem podélně řezat, aby se snížila jejich výška.

Vnitřní překlady nejsou nosné a musí se během stavby podpírat.

Před stavbou cihel nad vnitřními překlady je nutné překlady navlhčit a podepřít tak, aby mezi nosnými body překladu nebyla mezera větší než 1 metr. My jsme měli dva otvory o velikosti 1,8 metru a jeden otvor o velikosti 80 cm. Pro nás to tedy znamenalo, že malý překlad nemusí podpírat vůbec a u velkých překladů jsme dali jednu vzpěru doprostřed.

Ukončení vnitřních zdí

Pokud stavíte vnitřní zdi ve stejné výšce jako obvodové zdi, což je vhodné kvůli napojení vnitřních zdí na obvodové pomocí stěnových spon, pak poslední řadu cihel již nebude možné na vnitřní zdi umístit, protože se tam celé nevejdou. Poslední řadu je tedy nutné ořezat na výšku tak, aby tam bylo možné cihlu umístit a neshrnout si přitom zdící pěnu nebo maltu. V našem případě jsme ořezávali 1 cm výšky cihly.

Pořezáním cihel vám vznikne mezi stropem a poslední řadou cihel malá mezera, která by měla být cca 1-2 cm. Tuto mezeru následně zaplníte montážní pěnou, čímž docílíte dobré zvukové i tepelné izolace a také pevného spojení se stropem, protože montážní pěna má relativně vysokou pevnost.

Použitý materiál na stavbu vnitřních stěn

  • Překlady Porotherm KP 11,5
  • Cihly Porotherm 11,5 AKU Profi
  • Zdící pěna Porotherm Dryfix
  • Zakládací malta Porotherm Profi AM
  • Zdící malta Weber.mix 5 MPa
  • Montážní pěna

Použité nářadí na stavbu vnitřních stěn

  • Úhlová bruska (flexa) s diamantovým kotoučem
  • Vrtací kladivo s plochým sekáčem
  • Aplikační pistole na zdící pěnu Porotherm Dryfix
  • Gumová palice
  • Vodováha
  • Zednická lžíce + naběračka (fanka) + špachtle
  • Malířská štětka na čistění cihel od prachu
  • Metr
  • Tužka
  • Žebřík + schůdky
  • Lámací nůž
  • Vyrovnávací souprava Wienerberger