Zdění obvodových stěn z cihel Porotherm 44 T Profi Dryfix

Tato část stavby není technologicky náročná, ale za to fyzických sil vás bude stát hodně. Pro zdění obvodových zdí jsme si vybrali broušené cihly Porotherm 44 T Profi Dryfix. Byla to ta nejlepší volba, co jsme mohli udělat, neboť jsme cihly spojovali lepidlem v tubě Porotherm Dryfix.extra. Více o zkušenostech s těmito cihlami v článku Zkušenosti s broušenými cihlami Porotherm 44 T Profi.

Co si připravit na zdění cihel Porotherm 44 T Profi Dryfix?

Určitě se neobejdete bez aplikační pistole Porotherm Dryfix.system. My jsme ji zdarma obdrželi přímo od Wienerbergeru, ale je možné, že to bylo díky tomu, že jsme u nich nechali spoustu peněz za materiál. Jen pozor na to, že aplikační pistoli nemají nikde skladem a naskladnění nebývá okamžité. Na druhou stranu můžete použít i jinou aplikační pistoli.

Pro usnadnění práce si ještě můžete pořídit nástavec se dvěma tryskami pro aplikační pistoli. My jsme jej neměli a nemyslím si, že by práce byla pomalá.

Pro samotné zdění budete dále potřebovat nádobu na vodu, malířskou kulatou štětku (nebo jinou) a vodováhu. V pokročilejších řadách se neobejdete bez stavebních koz či lešení. Na doprovodné záležitosti lámací nožík, montážní pěnu, metr, šavlovou pilu, úhlovou brusku a ochranné pomůcky (minimálně oděvy s dlouhými rukávy a nohavicemi, roušku a brýle).

Problematika aplikační pistole

Problémem spousty lidí je to, že si nečtou příbalové letáky s informacemi. Nejdůležitější věcí při práci s aplikační pistolí je to, že pořád musí být pod tlakem. To znamená, že vždy na ní musí být tuba s lepidlem Porotherm Dryfix.extra.

Což je dobrá zpráva, protože ji nemusíte po použití nijak čistit a jen prázdnou, částečně vypotřebovanou i plnou tubu s aplikační pistolí postavíte na vhodné místo a regulační šroub. Až ji budete chtít použít, vezmete ji a nožíkem odříznete zaschlé lepidlo na výstupu z pistole a můžete pracovat.

Pokud to není nutné, nikdy pistoli nečistěte žádnými přípravky!

Při výměně tuby na pistoli je nejlepší původní tubu zcela vyprázdnit, aby v ní nebyl ani žádný natlakovaný vzduch, a následně tubou otočenou dolů (opačná poloha než při aplikaci pěny) tubu odšroubovat. Je to kvůli tomu, aby vám na pistoli nezačal vytékat zbytek lepidla. Novou tubu opět nasazujete v poloze tubou dolů ze stejného důvodu, aby nezačalo lepidlo vytékat kolem hrdla.

Lepení broušených cihel Porotherm 44 T Profi Dryfix

Z počátku jsme si před lepením na každou stěnu chystali zednický provázek, ale od této metody jsme upustili, neboť hodně foukalo, takže to nebylo přesné. Dalším faktorem byla vysoká pracnost a časová náročnost.

Pokud si pořídíte broušené cihly a budete je usazovat pečlivě, vůbec to není nutné. My jsme s touto metodou skončili po třetí řadě a stěny nám nikam do stran neutekly a ušetřili jsme tím opravdu hodně času. Ale pokud chcete mít jistotu přesnosti, určitě jej použijte.

Nicméně je důležité sem tam stěny i cihly zkontrolovat vodováhou. Pokud ale nemáte kvalitní vodováhu s cenou řádově v tisících Kč, která je opravdu přesná, bude vám ukazovat nesmysly. Ale i s tím se dá pracovat, když víte jak, viz níže.

Před samotným nanesením lepidla způsobem vyobrazeným na fotografii je nutné povrch zamést od nečistot a prachu navlhčenou malířskou kulatou štětkou. Poté nanesete lepidlo a usadíte cihlu. A to je vše. Jediné, na co si musíte dát pozor, je správné vázání cihel. Ideální je, když to vyjde přímo na polovinu.

V každém případě vždy dodržujte pokyny dané výrobcem materiálu, které by měl mít k dispozici na svém webu. V případě společnosti Wienerberger je naleznete v sekci Ke stažení.

Spotřeba lepidla Porotherm Dryfix.extra

Společnost Wienerberger vám ke každé paletě dodá jednu tubu lepidla zdarma. Nám jedna tuba vystačila o něco víc než na jednu paletu, takže se nemusíte bát, že budete muset lepidlo dokupovat, neboť je opravdu drahé.

Jak poznat kvalitní vodováhu a jak pracovat s nekvalitní?

Poznáte to jednoduše. Stačí si rovinu změřit z obou stran. Tedy vodováhu položíte na cihly v jednom směru, podíváte se, kam bublinka ukazuje, a následně ji otočíte o 180° kolem své osy a opět se podíváte, kam bublinka ukazuje. Pokud je vodováha přesná, měla by vždy ukazovat naklonění stejným směrem. Pokud je nepřesná, bude se naklonění po otočení lišit, takže je potřeba tuto nepřesnost zohlednit a vzít „něco mezi“.

Tvoření rohů z cihel Porotherm 44 T Profi Dryfix

Problém těchto cihel je v tom, že v každém rohu by se správně mělo hodně řezat. Dokument o tom, jak má vnitřní a vnější roh správně vypadat, naleznete v průvodci na stránkách společnosti Wienerberger v sekci Technické podklady. My jsme to nerespektovali a dělali jsme to jiným způsobem, abychom nemuseli tolik řezat. Nicméně díky tomuto nám zůstalo strašně moc polovičních cihel.

Napojení na vnitřní zdivo

Do každé druhé řady je nutné v místech, kde se potkávají obvodové zdi s vnitřními, vložit originální nerezovou sponu, aby bylo dosaženo provázání zdí. Místo, kde má být uložena, jsme zbrousili úhlovou bruskou (flexou) a nalepili ji tam.

Z vlastní zkušenosti doporučuji si pořídit křídu a dělat si v místech, kde má být spona uložena, značky. Protože častokrát jsme na to zapomněli. Je také dobré si výraznou křídou udělat vizuální stopku, že se tam nachází spony, jelikož není příjemné se na ně nabodávat.

Uložení větších cihel na menší

Kdo se s tím nesetkal, možná o tom neví. Ale je možné na první řadu zakládacích cihel Porotherm 38 TS Profi uložit větší cihly Porotherm 44 T Profi. Důvodem je skutečnost, že společnost Wienergerber nevyrábí zakladácí cihly ve velikosti 44 a větší. Jestli to má ještě nějakou výhodu nevím, ale myslím si, že je to jen kvůli tomu, že 38 se nemusí v rozích řezat, zatímco 44 ano. Takže založení první řady cihel není vystavováno dalším faktorům, které by mohli zapříčinit špatné a zdlouhavé založení. Více informací o založení první řady cihel v předchozím článku.

Další detaily stavby

Přesné návody k mnoha různým detailům (ostění, parapet, sokl, nadpraží atd.) opět naleznete na webu výrobce. Společnost Wienerberger je má uloženy v sekci Ke stažení – Technické podklady. Nemá cenu zde vše složitě vysvětlovat, když to mají výborně a hlavně názorně zpracováno.

Vyplnění mezer mezi řezanými a rohovými cihlami

Vyplnění mezer je možné montážní pěnou, ale v instruktážním videu technik společnosti Wienerberger říkal, že na kraje by se měla použít termoizolační zdící malta. My jsme ji tam nedali, ale asi ji tam budeme dodatečně aplikovat.

Montážní pěna má opravdu velkou sílu, takže pokud ji aplikujete před malou část cihly, pod kterou ještě nezaschlo lepidlo, pěna vám ji vytlačí. Takže je nutné cihlu zapřít.

Časová náročnost zdění obvodových stěn

Pokud vynechám instalaci překladů a zdění cihel nad překlady, které se musí vkládat do maltového lože, zabralo nám lepení kompletního obvodového zdiva 48 hodin. Z toho 14 hodin ve čtyřech lidech (3 muži + 1 žena), 25 hodin ve třech lidech (2 muži + 1 žena) a 9 hodin ve dvou lidech (1 muž + 1 žena). Tohle číslo mne velmi překvapilo, neboť ani jeden z nás není žádný zedník.

Použitý materiál

  • Broušené cihly Porotherm 44 T Profi
  • Broušené cihly Porotherm 44 T Profi 1/2
  • Stěnové nerezové spony
  • Lepidlo Porotherm Dryfix.extra
  • Montážní pěna
  • Termoizolační malta

Použité nářadí

  • Aplikační pistole
  • Kulatá malířská štětka
  • Šavlová pila
  • Úhlová pila
  • Úhlová bruska
  • Metr
  • Vodováha
  • Gumová palice

Ostatní pomůcky

  • Nádobka na vodu
  • Lámací nožík
  • Zednický provázek
  • Klasická křída pro značení umístění spon (pro ty, co zapomínají :-D)
  • Hadr na čištění pistole
  • Haki lešení
  • Stavební kozy
  • Štafle
  • Žebřík
  • Igelitové obaly z cihel na zakrytí zdiva před deštěm