Objednání a dovoz materiálu na zdivo

Tento článek se někomu může zdát zbytečný, ale pokud nemáte žádné zkušenosti, vřele doporučuji si jej přečíst.

Výběr materiálu na zdivo

Materiál na zdivo jsme si nechali doporučit od projektantky, která vyslyšela naše přání a dala nám na výběr mezi broušenými cihlami Porotherm 44 T Profi a tepelně izolačními tvárnicemi Ytong Lambda YQ. Po dlouhém rozmýšlení jsme se rozhodli pro broušené cihly ve verzi Dryfix, což znamená lepení cihel za pomoci lepidla Porotherm Dryfix.extra. Ale materiálů je na trhu milion, takže je na vás, jaký si zvolíte vy. Podle toho, co se k nám dostalo, je také velmi rozdílný přístup výrobců materiálů k zákazníkům.

Kolik cihel objednat

Pokud si nezaplatíte majlant za prováděcí projekt s výkazem výměr, musíte při stavbě oprášit matematiku.

Využijte kalkulaci spotřeby materiálu od výrobce.

Ale nebojte se, netýká se to cihel. Alespoň ne v případě společnosti Wienerberger, jakožto výrobce materiálu Porotherm. Na jeho stránkách naleznete službu Kalkulace spotřeby materiálu Porotherm, kterou poskytuje zdarma. V době, kdy jsme to řešili my, tato služba nebyla k dispozici, takže jsme jim poslali náš projekt a nechali si vyhotovit cenovou nabídku, v níž byl kompletní soupis potřebného materiálu na zdivo a strop, který máme tvořen nosníky POT a stropními vložkami MIAKO.

Výběr dodavatele materiálu na zdivo

Z veletrhu For Arch v Praze jsme si odvezli kupón na 40% slevu na materiál Porotherm, který jsme získali registrací na stánku společnosti Wienerbergeru. Kupón šel samozřejmě uplatnit pouze do nějaké doby a u vybraných stavebnin.

Soupis materiálu jsme tedy odeslali do pár stavebnin a nechali si vyhotovit cenovou nabídku i od nich. Bylo to překvapující, ale cenové nabídky od stavebnin byly nižší než přímo od výrobce.

Ale ještě podstatnější byla skutečnost, že cenová nabídka od stavebnin DEK byla nejnižší i přesto, že na ni nebyl použit žádný slevový kupón.

Objednávka materiálu

Vzhledem k tomu, že platnost cenové nabídky byla omezená, byli jsme nuceni materiál objednat dříve, než byl potřeba, neboť nám avizovali razantní zdražování. Tohle ale nedělejte! Ušetříte si starosti i obavy z krádeže. Nám se naštěstí podařilo dovoz materiálu alespoň oddálit natolik, že nám jej dovezli až po zabetonování základové desky. Nedokáži si představit, že by tam palety překážely již při práci na základové konstrukci.

Nechte si materiál dovést až když máte hotovou základovou desku.

Sice nemáme zase tak malý pozemek, ale veškerý materiál zabral velkou část pozemku.

Dovoz materiálu

Stavebniny vám za poplatek nabídnou i složení materiálu z nákladního vozu, ale už vám nikdo neřekne, že vám materiál složí pouze tam, kde se jim to hodí. To znamená, že to často nemusí být ani na vašem pozemku! Sice nemohu tvrdit, že to takhle chodí vždy, ale berte na vědomí, že se to může stát.

Zajistěte si na složení materiálu nejlépe teleskopický manipulátor.

Pro složení materiálu z kamionu si objednejte teleskopický manipulátor, který má celý kamion složený za hodinu až za hodinu a půl. Navíc vám vše uloží přesně tam, kde potřebujete. I když nám materiál dovezli ve třech různých dnech, ušetřili jsme tímto několik tisíc, protože stavebniny po nás chtěli 200 Kč za jednu složenou paletu.

Bojujte za dovoz materiálu najednou.

Materiál vám budou chtít dovést, jak se jim to bude hodit. Nenechte se a bojujte, jinak se z toho zblázníte a nedoplatíte se. Kdybych to nechala čistě na nich, udělali by nám minimálně 6 závozů.

Uložení materiálu

Materiál nám byl dovezen v době, kdy jsme již měli základovou desku hotovou, takže jsme jej naskládali okolo celé desky, což se ukázalo jako výhodné. Ale je nutné dopředu trošku přemýšlet, kam si jaký materiál uložíte, abyste u desky neměli palety se stropními vložkami a až za nimi cihly na obvodové zdivo.

Vadné kusy a další problémy

Bohužel se vám asi také stane to, že na paletách budete mít rozbité cihly. Důležité je vše zkontrolovat, nafotit si to a zapsat to do dodacího listu, který budete podepisovat. Tímto ale vše nekončí. Musíte se totiž ozvat, že něco nebylo v pořádku, jinak se řešení nedočkáte.

Zkontrolujte si veškerý materiál, nafoťte si vady a všechny vady zapište do předávacího protokolu.

Rozhovor s obchodním zástupcem na tohle téma mne vytočil do nejvyšších otáček. Když mi řekl, že cihly stejně budeme řezat, takže je nepotřebujeme celé, což mne opravdu dostalo. A to ještě nepočítám to, že se řežou naopak, než byly rozbité. Také jsme narazili na cihly, které byly vadné již z výroby a měly být automaticky vyřazeny.

Nepočítám také to, že byl domluvený termín, kdy nám cihly dovezou. Nevím, co se stalo, ale něco mi říkalo, zavolej jim ještě. Den předem jsem tedy telefonovala, zda platí zítřejší dovoz cihel a dispečer mi sdělil, že dopravce to zrušil. Že by mi dali vědět? To jsem si toho přála asi moc. Jela bych přes celou republiku úplně zbytečně!

Aby problémů nebylo málo, v prvním závozu nám místo lepidla dovezli maltu. Takže jsem opět musela urgovat, aby napravili svoji chybu. V příštím závozu dopravce již správně dovezl lepidla k dodaným paletám, ale malty odvést nechtěl, takže nám zabíraly místo v plechové boudě na materiál.

Perlička ze vzniklých problémů

Po nějaké době jsme se konečně dohodli na výměně malty za lepidla, ale museli jsme na pozemek jet úplně zbytečně. K tomu všemu jsem u toho nebyla já, ale přítel. Vzhledem k tomu, že jsem pracovala ve stavební firmě, vím, jak to chodí, takže jsem mu říkala, hlavně zkontroluj, zda doveze správná lepidla, neboť pro cihly plněné minerální vatou jsou jiná než pro klasické cihly. Večer mu píšu, zkontroloval jsi to? „Jo, jo.“. Nedalo mi to, neboť jsem mu moc nevěřila, takže jsem mu napsala, ať mi pošle fotografii těch lepidel. Samozřejmě se cítil dotčeně a pohrdavě mi poslal fotku, na které bylo správné lepidlo.

Opravdu si zkontrolujte, zda vám odvezli to, co měli.

Hned při první návštěvě našeho pozemku jsem zkoumala dodatečně dodané krabice lepidel. Musela jsem se začít smát na celé kolo, jelikož to samozřejmě byla špatná lepidla. Takže jsem okamžitě přišla na to, že to přítel nezkontroloval, a ještě si dovolil vyfotit lepidla, která jsem přebírala já, které stály volně v naší boudě. Takže následovalo další kolo domáhání se výměny.

Skladování materiálu přes zimu

Palety s neporušenými obaly nechte přes zimu normálně stát na pozemku bez jakéhokoliv zásahu. Ty, co mají roztrhaný obal, zkuste nějakým způsobem opravit, aby do cihel nezatékalo.

Nepřekrývejte palety plachtou!

My jsme palety překryli plachtou, která i přes výborné uchycení neustále při větrném počasí dělala rámus. Když jsme ji sundali, zjistili jsme, že všechny obaly jsou roztrhané, i když předtím byly v pořádku, takže všechny vrchní cihly byly nasáklé vodou. Ale s ostatními nic nebylo a nasáklé jsme nechali na jaře vysušit na sluníčku.

Byl výpočet spotřeby materiálu na stavbu přímo od výrobce správný?

Zakládací malta

Zakládací malty Porotherm Profi AM pod první řadu cihel nám napočítali na 25 ks, ale spotřebovali jsme jich 33, i když nám to zakládal přímo technik společnosti Wienerberger, takže na to pozor. Bylo nám řečeno, že té se spotřebuje vždy víc, než je dáno výpočtem.

Pojivo na cihly

Ke každé paletě dostanete 1 kus pojiva – lepidla nebo malty. Nám lepidlo Porotherm Dryfix.extra bez problému vyšlo a nemuseli jsme ho dokupovat. Ale kamarádce při jejich stavbě nevyšlo, takže to je individuální.

Nosné zdivo a atika

Počet impregnovaných cihel pro první řadu Porotherm 38 TS Profi nám stanovili úplně přesně na kus, takže nebylo možné žádnou rozbít nebo udělat změnu v projektu.

Akustických cihel Porotherm 25 AKU SYM nám zbylo 16, přičemž jsme žádnou nerozbili.

Cihly na obvodové zdivo a atiku Porotherm 44 T Profi Dryfix nám nevyšly. O kolik zatím nevíme, takže časem doplníme.

Stropní konstrukce

Ze stropních vložek MIAKO 08/62,5 PTH, které jsou lehoučké a měli jsme z nich jen jednu řadu ve stropě, nám nezůstala ani jedna navíc. A to jsme žádnou nerozbili.

Zbytek stropní konstrukce byl z vložek MIAKO 23/62,5 PTH, kterých nám zůstalo 14, přičemž jsme jednu rozbili.

K zalití stropu bez tvorby bednění slouží takzvané věncovky. V našem případě jsme měli věncovky Porotherm VT 8/29 Profi Dryfix, kterých nám zůstalo 13.

Příčky

Vnitřní překlad Porotherm KP 11,5 nám zbyl jeden, ale ne samozřejmě kvůli špatnému výpočtu, ale kvůli tomu, že jsme nakonec zvolili jiný typ konstrukce nad jedněmi vnitřními dveřmi.

Vnitřních tenkých příčkovek Porotherm 11,5 AKU Profi Dryfix nám zůstalo několik desítek kusů. Ale to bylo také částečně způsobeno tím, že jsme měnili část jedné konstrukce, viz předchozí bod s překladem KP 11,5.