Finalizace zahradního domku a studny

Finalizace je sice nádherná, ale vede k ní velmi dlouhá cesta a neudělá si ji jen tak někdo. My máme velké štěstí, že v rodině máme všestranně zručného i certifikovaného člověka s vybavením na všechno. Takže jsme dodavatelsky nemuseli řešit vůbec nic a jen jsme se dívali, přiučovali a podávali náčiní.

Nátěr zahradního domku

Ještě z minula jsme neměli zahradní domek natřený druhou vrstvou lodního laku a nebyla v něm dodělaná podlaha v koupelně, takže jsme to museli udělat teď.

Rozvody elektřiny v zahradním domku

Elektrické rozvody jsme předělávali třikrát, protože jsme zjistili, že když si přivedeme venkovní kabel o kousek dál, tak nebudeme muset tahat tolik kabelů po domku. Podruhé se změnily plány v tom, že darovaný sprchový kout se nevešel na místo, kde byl plánován, takže se většina kabelů musela předělat na druhou stranu.

Přívod vody do zahradního domku

Mezitím se ručně kopala díra na uložení betonových skruží kolem studny do hloubky 120 cm pod zem. Vzhledem k velmi tvrdému podloží jsme si byli nuceni sehnat bagr, který rovnou vykopal rýhu do hloubky 1 m pro vodovodní potrubí a přívodní elektrický kabel k čerpadlu. Bohužel ne všude se mu podařilo dostat do této hloubky, protože narazil na skálu a s tou si již neporadil, takže jsme v této části potrubí podložili zbylým polystyrenem z podlahy.

Na jakoukoliv stavbu se sociálním zařízením je nutné mít povolení.

Jedna betonová skruž váží 250 kg, takže lidská síla pro ni není příliš dobrým přítelem, takže i skruže nám do díry usazoval bagr.

Práce se studnou jen tak nekončí, protože je nutné vrt s čerpadlem zajistit proti odcizení. Ve sběrně železa nám přítelův táta našel uzavřenou železnou rouru, kterou doma upravil natolik, že teď má otevíratelné víko na zámek. Tuto železnou rouru jsme navlékli na trubku ze studny a přivařili ji ke konstrukci, kterou jsme upevnili pod skruže. Zloděj tedy nemá šanci 🙂

Rozvody a finalizace

Dále se natahovalo vodovodní potrubí, tapetovalo se omyvatelnou tapetou, pokládalo se linoleum v koupelně, montoval se bojler, darling, zabezpečovací a kamerový systém, sprchový kout, umyvadlo, toaleta a nábytek pod umyvadlo a kuchyňská linka. Veškerý nábytek jsme si vyrobili vlastnoručně z nakoupených kusů stromů, což bylo opravdu záživné a velmi poučující. Jen kuchyňkou desku jsme koupili přes Bazoš.cz, kde se dá pořídit spoustu věcí na dobré ceny. V každém případě montáž a konečná úprava nábytku již byla třešničkou na dortu oproti veškeré další práci. Nábytek jsme natírali bezbarvým podlahovým lakem, který by měl vydržet výrazně více než lak určený přímo na nábytek. V našem případě bude nábytek vystavován častému působení vody a zátěži, takže zde nebyla možnost použít něco jiného.

Doma vyráběný nábytek si raději natřete lakem určeným na podlahu.

Bez pomoci našich blízkých bychom to dohromady nikdy nedali. Takže jim mockrát děkujeme!

Statistiky

Spotřebováno

  • 0,6 kg polyuretanového podlahového laku Balakryl POLYUREX
  • 1 ks bezbarvého silikonu Mapei Mapesil

Použité nářadí

Lopata, rýč, krumpáč, šroubováky křížové i ploché, kombinačky, boční štípačky, siko kleště, kotoučová pila, stolní kotoučová pila, přímočará pila, lámací nůž, aku vrtačka + šroubovák, kbelík + smetáček + lopatka, štětce na barvu, metr, štafle, prodlužovačka, gola sada, polyfúzní svářečka (na plastové vodovodní potrubí), úhlová bruska, svářečka.