Zajištění finančních prostředků na výstavbu

Ještě před tím, než jsme začali cokoliv řešit, jsme si nalezli kvalitní hypoteční poradkyni a nechali jsme si orientačně zjistit, na jakou výši hypotéky se dostaneme.

Zjistěte si, na jakou výši hypotéky se dostanete dřív, než začnete cokoliv řešit.

Nejdříve byla oslovena naše banka, u níž s přítelem máme bankovní účet již od svých necelých patnácti let. Pro ni jsme ale byli velmi rizikoví klienti, z čehož jsme byli celkem v šoku, ale nedá se nic dělat. Holt si budeme zkracovat cestu domů u konkurence. Ale nemusíte se ničeho bát, jedinou nevýhodou je, že vám přibude další platební karta.

Počítejte s tím, že na hypotéku ve výši okolo 3 000 000 Kč budete potřebovat minimální čistý měsíční příjem 30 000 Kč, přičemž příjmy partnerů lze sčítat dohromady. Ale přesné informace vám podá právě hypoteční poradce. S jeho výběrem si dávejte opravdu pozor, neboť většina lidí na vás chce pouze vydělat, a ne vám pomoci! My jsme v tomto ohledu měli velké štěstí, jelikož přítel při hledání využil pouze webové stránky Hypoteční kalkulačky, na základě nichž se nám později ozvala naše poradkyně paní Petra Nesvadbová, kterou můžeme vřele doporučit, protože je opravdu velmi dobrá, příjemná a ochotná. Vždy nám vyšla vstříc a vyjednala nám i velmi zajímavé podmínky hypotéky. Shodou okolností jsem po roce zjistila, že jejích služeb využívá velké množství lidí v mém okolí.

Hypotečního poradce vybírejte opravdu pečlivě.

Důležitou informací je, že čím více vlastních prostředků do výstavby domu vložíte, tím nižší úrok získáte. My jsme bance poskytli jako zástavu náš pozemek a tím jsme se dostali na zhruba 75 % hypotéku.

Vřele doporučuji se pojistit proti neschopnosti splácet hypotéku, neboť potom vám banka nabídne lepší úrokovou sazbu a vy v případě nenadálé události budete moci klidně spát.

Hypotéku jsme podepsali již v říjnu 2015, abychom mohli dát v práci výpovědi a posunout se ve své kariéře o něco dál, neboť po podpisu již banky nic nekontrolují. Počítali jsme, že povolení budeme mít do konce roku 2015 a na jaře 2016 začneme s výstavbou. Bohužel kupa problémů nám náš plán zničila a teď nás s největší pravděpodobností čekají nějaké penále, protože ke kýženému cáru papíru „STAVBA POVOLENA“ máme ještě kus cesty před sebou.

Někteří nám říkají, ať začneme bez něj, ale tohle si dle mých zkušeností mohou dovolit pouze bohatí lidé, na které si nikdo z úředníků netroufne a pokud ano, tak jej tučně odmění. My navíc máme pozemek, který je všem moc na očích a ještě k tomu na dědině, ve které nikomu nic neujde.